Türk Lirası karşısında hızla değer kazanan dolar, ithalat ve ihracatı olumsuz etkiledi. Dolar ve Euro´daki bu artış, dolaylı olarak esnafı da etkiledi. İnşaat sektöründen sanayiye, beyaz eşyadan kuyumculuğa kadar birçok sektörü ilgilendiren dolardaki bu dalgalanma, tüm zamanların rekorunu kırarak 4.847 lira oldu. Euro ise 6 lira sınırına dayandı. Günden güne üretimin azaldığı, ithalatın ise giderek arttığı ülkemizde birçok iş sektörü dışa bağımlı hale geldi. Birçok esnaf ithal ürünlerdeki fiyat artışlarından dolayı yakındı, iş yapamadı. Ekonomik sıkıntı içerisinde olan vatandaşın ise alım gücü iyice zayıfladı. Dolar´ın rekor kırarak 4.847 liraya çıkması, Euro´nun ise 6 lira sınırına dayanmasının ardından ekonomide tehlike çanları çalmaya başladı. Ekonomideki bu olumsuz tablo, ithalatla adeta dışa bağılı hale gelen Türkiye´de vatandaş ve esnaf zor zamanlar geçiriyor. Piyasalardaki artış ve art arda gelen zamlarla dayanma gücü kalmayan esnaf, eğer bir önlem alınmaz ve alım gücünün arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılmazsa daha büyük sıkıntıların olmasından endişeleniyor.
?ALIM GÜCÜ AZALDI?
Reklam ajansı sahibi Abullah T., Türkiye´nin üretime dönük bir ülke olmadığını hatırlatarak, ?Doların yükselmesi, uluslararası piyasada alım gücünün düşmesine sebep oluyor. Alım gücünün azalması dolayısıyla bizim fiyatları yüksekten almamıza sebep oluyor. Doların artmasıyla orantılı olarak biz de kâr etmek için fiyatlara zam yapıyoruz. Bu da haliyle tüketiciye yansıyor. Türkiye üretimde eksik kaldığı için birçok firma yurt dışına yöneliyor ve bu sefer de dövizdeki yükselişle ekonomik sorunlara yol açıyor? dedi.
?BÜTÜN PİYASADA KOŞULLAR ZORLAŞMAYA BAŞLADI?
Dolardaki yükselişin her kesimi etkilediğini söyleyen esnaf Ömer Efe ise, ?Doların 4.847 lira olması beni etkilemez diyen herkes sağlıklı düşünemiyor. Bütün piyasa mağdur, koşullar zorlaşmaya başladı. Biz sattığımız ürünlerin hepsini ya dolarla alıyoruz ya da Euro´yla. Dolayısıyla da fiyatlar sürekli artıyor? ifadelerini kullandı.
ÖNLEM ALINMASINI BEKLİYORUZ
Sanayi esnaf Ahmet Göksu da, ?Ben yurt dışından parça alıp satıyorum. Geçen ay 180 liraya sattığım ürün bugün 200 lira oldu ve bunu müşteriye açıklamakta zorluk çekiyorum. Parça fiyatları yüksek olduğu için benim müşterilerim de işçilikten aldıkları kârı kısmak zorunda kaldı. Çünkü onlara da müşteri, bu fiyat artışlarını soruyor. En kısa sürede buna önlem alınmasını bekliyoruz? şeklinde konuştu.
?KİMSE İLERİYİ GÖREMİYOR?
Kuyumcu Sami Yalçıntaş, ?Dolar, liraya karşı bir yükselince otomatikman ons değeri de yükseliyor. Ons değeri yükselince altın fiyatı da yükseliyor. Altın fiyatı yükselince alıcı da imtina ediyor. Vatandaş altın ve dövizdeki hareketlilikten dolayı zarar ederim korkusu yaşıyor. Vatandaşın alım gücü yok, müşteri sadece fiyat soruyor. Durum hiç iyiye gitmiyor? diye konuştu.
?İNŞAAT SEKTÖRÜNDE DOLARIN ETKİSİ ÇOK?
Bir nalbur market işleten Hüseyin B., ?Biz inşaat malzemeleri satışı yapıyoruz. Şu an inşaat malzemelerine de doların etkisi çok büyük. Maliyet çoğalınca daire satışları da azaldı. Bu durum inşaat sektöründe durgunluğa sebep oldu. Bizim sattığımız ürünlerin genelinde doların etkisi var. Özellikle demir fiyatlarında müthiş artış oldu. İleride ne olur bilmiyorum ama şu an işlerimiz baya düşük. Yıllardır dolarda birçok dalgalanma oldu, bunlara karşı çeşitli önlemler alınmaya çalışıldı ama ne kadar etkili oldu bilemiyorum? dedi.