Değerli okurlar, bugün sizlere emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) kimdir, neden bir grup onlara erken emekli diyor, konularından bahsedeceğim.
Bildiğiniz gibi emeklilikte yaşa takılanlar konusunu 2012-2013 yılından beri TV5 ekranlarında sunduğum programlarda dile getirerek bazen ise konu ile alakalı sosyal medyada etkin olarak faaliyet gösteren kişileri programa davet edip bu konuyu sürekli işleyerek gündem oluşması için mücadele ettim.
Çalışma hayatımıza reform adı altında yapılan düzenlemeler emeklilik şartlarımızı ve maaşları daha da zorlaştırarak reform deforma dönüşmüş ve çalışanlara zulüm haline gelmiştir. 08.09.1999 tarihine kadar işe giren veya ilk defa sigortalı olan erkek, 25 yıl 58 yaş 5975 gün ile emekli olabilirken, 09.09.1999 tarihinden 30.04.2008 tarihine kadar işe giren ilk defa sigortalı olan erkek 60 yaş 7000 gün ile emekli olabilir. Daha da acı ve vahim olanı ise şu an iktidar partisinde olan milletvekillerinin 5510 sayılı yasa ile 01.05.2008 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olanların emeklilik şartlarını kademeli olsa da erkeklerde ve bayanlarda 65 yaşına ve 7200 güne çıkartmalarıdır.
12.05.2015 tarihindeki Milli Gazete´deki bu köşemizden de detaylı bir şekilde konu ile alakalı yazım olmuştur. O günkü yazımda konuyu aşağıdaki gibi özetlemiştim:
?Değerli okurlarım, bu hafta size emeklilikte yaşa takılanlar olarak çok sık karşımıza çıkan bir sorundan bahsetmek istiyorum. Gerçi kamuoyunda erken emeklilik diye de olumsuz bir algı yapılmaya çalışılsa da asla erken emeklilik değil, maç oynanırken kuralların değişmesi sonucu kişilerin emeklilik haklarının gaspıdır bizce. Bu kanun yürürlüğe girerken ana muhalefet partisi olan Fazilet Partisi milletvekillerinin, daha sonra iktidar olan ve halen iktidarda olan partinin söylemleri ve çıkartmış olduğu kanunlarla nasıl çeliştiğini göreceğiz.?
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), uzun yıllardır ilk kez, Meclis´te çoğunluğa sahip partilerin ortak gündem konusu haline geldi. Milletvekili sayısı 302´ye ulaşan dört parti, emeklilikte yaşa takılanların sorununun çözülmesi için aynı noktada buluştu. Yüz binlerce kişinin gözü, 1 Ekim´de açılacak Meclis´e çevrildi. Bu konuda Saadet Partisi milletvekilleri sayın Nazır Cihangir İslam ve Abdülkadir Karaduman´ın da olumlu yönde görüşleri olduğunu biliyorum.
MHP İstanbul milletvekili Arzu Erdem´in ardından CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin ve Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ile İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun, TBMM Başkanlığı´na yasa teklifi sundu. Tekliflerin ortak noktası, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayan kadınların 20, erkeklerin 25 yıl sigortalılık süresi ve 5.000 gün prim ödeme koşulunu yerine getirmeleri halinde yaşı beklemeden emekli olmaları yönündedir.
Ancak daha önceleri de muhalefet partileri EYT´liler için birçok kez önergeler vermişlerdir, bu önergeler iktidar partisinin sayısal çoğunluk gücü ile reddedilmiştir. Umarız bu sefer muhalefet halkın yararına olan bir kararda birleşir ve bu yasa ile EYT mağduriyetleri sonlandırılır.
MHP Grup Başkan vekili Erkan Akçay, emeklilikte yaşa takılanların sorunlarının çözülmesi için TBMM Başkanlığına kanun teklifi vermişti. MHP Grup Başkan vekili Erkan Akçay´ın vermiş olduğu kanun teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda AKP milletvekilleri tarafından reddedildi. MHP Lideri Devlet Bahçeli ve parti kurmayları emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili verilen kanun teklifine sahip çıkmadı. MHP milletvekilleri tepki gösterdi. Bu sefer de İstanbul milletvekili Arzu Erdem, sayın Devlet Bahçeli´nin talimatı ile bu yasa teklifini hazırladığını belirtmiştir. Bu açıklama ile EYT´liler daha da umutlanarak beklemektedir.