Erdoğan'ın danışmanından AYM Üyesi Yıldırım'a: FETÖ'cü

AYM Üyesi Engin Yıldırım'ın "Işıklar yanıyor" paylaşımı eleştirilerin hedefi oldu... Yıldırım, "Gayem, AYM'nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı" açıklaması yaptı

Erdoğan

Anayasa Mahkemesi (AYM) ile hükümet arasında başlayan tartışma, yüksek mahkemesi üyesi Engin Yıldırım’ın “Işıklar yanıyor” paylaşımıyla daha da alevlendi. Cumhurbaşkanlığı cephesinden Yıldırım'a "FETÖ'cü" suçlaması geldi.

AYM ile hükümet arasındaki tartışma, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yüksek mahkemeyi “Barış için Akademisyenler”in “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildirisine yönelik verdiği karar üzerinden başladı.

Soylu’nun "Bir terör örgütü, bir PKK bildirisi bu. AYM bu bildiriye düşünce özgürlüğü diyor. AYM'nin aldığı bir kararı eleştirmek benim hakkım" demesi üzerine AYM Başkanı Zühtü Arslan, “Kararlara yönelik bazı eleştirilerden görüyoruz ki kararlarımız okunmadan, bazen de okunduğu halde yeterince anlaşılmadan eleştirilmektedir. Sağlıklı bir eleştiri, okumayı ve okunanı doğru anlamayı gerektirmektedir" yanıtı verdi.

Erdoğan ve Bahçeli'nin açıklamaları

İki isim arasında yaşanan gerginlik devam ederken MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’den AYM’nin kaldırılmasına yönelik bir açıklama geldi. Bahçeli, yüksek mahkemenin kaldırılmasını yerine “Divan-ı Ali” kurulmasını önerdi.

Bahçeli’nin bu önerisine Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da destek geldi:

"Parlamento burada Anayasa Mahkemesi ile ilgili yeni bir yapılanmaya giderse, yeni bir adım atarsa, seve seve ben de buna katılırım."

Hükümet cephesinden AYM aleyhine açıklamalar devam ederken ilk derece mahkemenin Enis Berberoğlu hakkında verdiği karar tartışmayı alevlendirdi.

İlk derece mahkemenin Berberoğlu kararı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Enis Berberoğlu hakkında, Anayasa Mahkemesi'nin oybirliği ile aldığı karara karşın "yeniden yargılanmasına gerek olmadığı" yönünde karar verdi. Mahkeme, Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilliği düşürülen Enis Berberoğlu hakkında verdiği kararın 'yerindelik denetimi kapsamında kaldığı' gerekçesiyle, yeniden yargılamaya yer olmadığını savundu.

Bunun üzerine AYM Üyesi Engin Yıldırım, mahkeme binasının bir fotoğrafını Twitter hesabında paylaşarak “Işıklar yanıyor” notu düştü.

Bu paylaşım Yıldırım’ın “darbe” iması yaptığı yönünde algılandı ve hükümet cephesinden tepki çekti.

Yıldırım, tartışmadan üzüntü duyduğunu kaydettiği son paylaşımında, "Gayem, AYM'nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı" dedi:

"Şahsi twitter hesabımda yaptığım paylaşımda kullandığım ibare maksadı aşan bir şekilde yorumlandı ve bundan büyük bir üzüntü duymaktayım. Gayem, AYM'nin bir hukuk ışığı olduğuna vurgu yapmaktı. Demokrasi dışı tüm oluşum, araç ve teşebbüsleri ima etmem asla söz konusu değildir."

— Engin Yıldırım (@EnginYl) October 13, 2020

Yıldırım’ın son yaptığı paylaşıma rağmen Cumhurbaşkanlığı cephesinden tepki gelmeye devam ediyor.

Bunlardan en dikkati çekici olanı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanı Cemil Ertem'den geldi:

AYM yapısı değiştirilebilir mi?

Mevcut yapıda AYM üyelerinin 12'si Cumhurbaşkanı tarafından, 3'ü ise Sayıştay ve baro başkanlarının göstereceği adaylar arasında TBMM tarafından seçiliyor. TBMM tarafından yapılan AYM üye seçiminde de AK Parti ve ortağı MHP'nin Meclis çoğunluğu etkili oluyor.

AYM'nin yapısının değiştirilmesi için anayasal bir değişikliğe gitmek gerekiyor.

Anayasada bir değişiklik yapılması için TBMM'nin beşte üç çoğunluğunun (360) oyuyla mümkün. Ancak AK Parti ve MHP'nin 339 sandalyesi bulunuyor. Bu durumda yüksek mahkemenin yapısının değiştirilmesinde bir diğer yol da referanduma gitmek.