Yunanistan Ekonomi ve Kalkınma Bakan Vekili Stergios Pitsiorlas, "Her iki ülkeden gelen tepkiler, Erdoğan-Çipras görüşmesinin yenilenmiş, daha samimi ve verimli bir ilişki ve iş birliğinin başlangıç noktası olabileceği değerlendirmesini teyit ediyor." dedi.
Pitsiorlas, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Yunanistan ziyaretini ve ikili ekonomik ilişkileri AA muhabirine değerlendirdi.
Yunanistan ve Türkiye arasında 2016´daki 2,6 milyar dolarlık ticaret hacmine ilişkin Pitsiorlas, "Açıkçası, şu anki ticaret hacmi, potansiyelin çok altında. Bu düşüşün Yunan ekonomisinin içinden geçtiği dönemden kaynaklı ve konjonktürel olduğunu düşünüyorum. Şubat ayının sonunda Selanik´te yapılacak Yüksek Düzeyli Ekonomik İşbirliği Konseyi toplantısının bu sürecin rotasını tersine çevireceğine inanıyorum." diye konuştu.
Pitsiorlas, İzmir ile Selanik arasındaki deniz seferlerinin 2018´in ilk aylarında başlamasının planlandığına işaret ederek İstanbul-Selanik demiryolu hattı ve İpsala-Kipi sınır geçişinde Meriç üzerine ikinci bir köprü inşa edilmesinin, ikili ilişkiler açısından güçlü bir mesaj vereceğini vurguladı.
Gelecek yıl iki ülkenin iş adamlarını bir araya getirecek iş forumlarına öncelik verilmesi gerektiğine dikkati çeken Pitsiorlas, "Yunanistan, turizm, ulaşım, enerji ,sanayi, tarım ürünlerinin işlenmesi, sağlık ve teknoloji alanlarında önemli iş fırsatları sunuyor. Fakat asıl önemlisi, uluslararası rekabete uyumlu yeni bir ekonomik iş birliği konseptini şekillendirmemiz." ifadelerini kullandı.
Pitsiorlas, Erdoğan´ın ziyaretine değinerek "Türkiye Cumhurbaşkanı´nın ziyareti önemli ve kıymetliydi. Her iki ülkeden gelen tepkiler, Erdoğan-Çipras görüşmesinin yenilenmiş, daha samimi ve verimli bir ilişki ve iş birliğinin başlangıç noktası olabileceği değerlendirmesini teyit ediyor. Ekonomik iş birliğinin iki ülke arasında öncelik olduğunu da gösterdi." değerlendirmesinde bulundu.
"Ziyaret, yeni bir ilişkinin başlangıcının işareti"Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve hükümetin ana ortağı SYRIZA milletvekili Dimitris Papadimoulis de Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinin her zaman iyi durumda olması gerektiğinin altını çizerek, "Erdoğan´ın Atina ziyareti ve Çipras´la görüşmeleri, iki ülkenin bölgedeki ve Ortadoğu´daki büyük çalkantılar ve zorluklar arasında yeni bir ilişkinin başlangıcının işareti oldu." ifadelerini kullandı.
İki liderin tüm meselelerde samimiyetle ve açık bir iletişimle gidilmesi konusunda ortak bir tavır sergilediğine dikkati çeken Papadimoulis, "Herkesin malumu, Yunanistan ve Türkiye birçok meselede farklı yaklaşımlara sahip, ancak basın toplantısında da görüldü ki uzlaşı sağlanan noktalar var." şeklinde konuştu.
Papadimoulis, güven arttırıcı önlemlerin iki taraf için de öncelik olduğunu vurgulayarak "İkili meselelerin doğrudan konuşulması ve iletişim kanallarının doğrudan gerçekleşmesi açısından bu ziyaretin verimli olduğuna inanıyorum." dedi.
Suriye´deki savaşın sonuçlarını iki ülkenin birlikte göğüslediğini belirten Papadimoulis, "AB-Türkiye göçmen mutabakatı, bazı noktaları iyileştirilmesi gerekse de iyi bir şekilde işliyor." diye konuştu.
Papadimoulis, ekonomik ilişkilerin ortaklığın geliştirilebileceği önemli bir alan olduğuna işaret ederek, Yunanistan´ın krizden çıkmaya başladığını ve ticaret alanında birçok fırsat sunduğunu kaydetti.
Yunanistan´ın AB ile ilişkilerinin gerilemesine karşın katılım müzakereleri için Türkiye´ye desteğini sunduğunu belirten Papadimoulis, "Özellikle bu dönemde Yunanistan, iki tarafı yapıcı bir şekilde yakınlaştırıcı rol oynayabilir ama yakın zamanda yeni bir gelişme yaşanması zor görünüyor." değerlendirmesinde bulundu.
Papadimoulis, iki ülkenin özellikle Kıbrıs ve Lozan konularında farklı yerlerde durduklarını, göçmen ve Filistin sorunlarında ise ortak bir bakış açısı paylaştıklarını anlatarak "Çipras ve Erdoğan, samimi bir ilişki geliştirerek ikili ilişkileri önemli bir şekilde geliştirebilir. Halklarımız ve ülkelerimizi ayırandan daha fazla birleştiren noktalar var." ifadelerini kullandı