Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya Diplomasi Forumu açılışında konuştu.
Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili konuşan Tayyip Erdoğan, "Karadeniz'deki komşularımızın çatışmasından büyük üzüntü duyuyoruz. Gerilimin tırmanarak bu noktaya gelmesi en çok bizi üzüyor, endişelendiriyor" dedi.
Ukraya'nın toprak bütünlüğünün korunmasından yana olduklarını söyleyen Erdoğan, "Saldırgan eylemleri maruz göremeyiz. Kırım'ın yasa dışı ilhakı olmak üzere Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü hiçe sayan gayrimeşru adımları kabul etmiyoruz" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle devam etti:
2014'te Kırım'ın işgaline tüm Batı, tüm dünya ses çıkarmış olsaydı acaba bugünkü tabloyla karşı karşıya kalır mıydık? Ama Kırım'ın işgaline sessiz kalanlar şimdi bir şeyler söylüyorlar. Adalet belli bölgelerde geçerli diğer bölgelerde geçersiz mi? Uluslararası toplum gereken hassasiyeti göstermedi. Ukrayna haklı davasında yalnız bırakıldı. Diplomasiyle çözülecek sorunların acı sonuçlarını görüyoruz.
Barışın dünyasını hep birlikte kurmalıyız
Erdoğan konuşmasında "dünya barışı" vurgusu da yaptı.
"Hep birlikte savaşın değil barışın dünyasını kurmalıyız" diyen Erdoğan, "Ateşe benzin dökmenin kimseye faydası olmaz. Batı ülkelerinde yaşayan Rus kökenli insanlara karşı faşizan yaklaşımlar kabul edilemez. Temennimiz silahların bir an önce susması. Kriz öncesinden başlayıp bugüne kadar süren yoğun bir diplomasi trafiği yürüttük. 25-30'a yakın liderle görüştüm. Yaptığımız tüm görüşmelerde olduğu gibi bugün ve yarın çözüm tekniklerimizi muhattaplarımızla paylaşacağız. Elimizden gelen her türlü gayreti göstermeye devam edeceğiz" dedi.
Dünya 5 ülkenin insafına bırakılamaz
Konuşmasında Birleşmiş Millet Güvenlik Konseyi'nin sistemini de eleştiren Erdoğan şunları söyledi:
Güncel sorunlara odaklanırken arkasındaki esas sebepleri gözden kaçırmamalıyız, dünya 5 ülkenin insafına bırakılamaz. Ukrayna kriziyle beraber sistemin çarpıklığı ve yapısal problemlerin olduğu ortaya çıktı. Çatışan taraflardan biri BMGK'da veto hakkına sahip olunca karar çıkmıyor BM kararlarının bağlayıcı yönü olmadığı için savaşı bitirecek karar alınamamıştır. 141 üye oy kullanırken, 1 ya da 2 üye onay vermediği için karar verilemiyor. BM üyesi 193 ülkenin kaderini 5 ülkenin insafına bırakan sistem adaletsizdir. Sistem yeniden reforme edilmeli. Biz sadece kendi ülkemiz için bir talepte bulunmuyoruz, tüm insanlığın hakkını, hukukunu savunmaya çalışıyoruz. Daha adil bir dünyanın mümkün olduğu inancıyla, BM reformu çabalarımızı artırarak sürdüreceğiz.