Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Kabine toplantısı sona erdi.
Beştepe'de 3 saat 50 dakika süren toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, kameraların karşısına geçti.
Açıklamalarına Düzce depreminin ardından yapılan çalışmaları anlatarak başlayan Erdoğan "87 milyon lira acil yardım ödeneği kullanılmış, 11 bin hanenin hafif hasarının tamiri için destek sağlanması kararlaştırılmıştır. Ağır hasar aldığı tespit edilen 457 konutun yerine TOKİ tarafından yenileri süratle inşa edilecektir" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:
VERİLEN MESAJLARI ANLIYOR, CEVABI SAHADA VERİYORUZ: İstiklal Caddesi'nde meydana gelen bombalı saldırıda 6 vatandaşımız hayatını kaybetti. Olayın faili ele geçirildi. Eylemle bağlantılı çok sayıda kişi yakalandı. Bu eylemlerle verilen mesajları anlıyor ve cevapları sahada veriyoruz. G20'de terörle mücadele kararlılığımızı ifade ettik.
KİMSEDEN İZİN ALMAYIZ: Ülkemizin sınırlarını 30 kilometrelik koruma kalkanı altına alma kararlılığımız sürüyor. Vatan topraklarının ve insanlarımızın güvenliğini ilgilendiren adımları atarken kimseden izin almadığımız gibi kimseye de hesap vermeyiz.
İsim değişikliği oyunlarıyla tescilli terör örgütünü destekleyenlerin riyakarlıklarına tahammül etmek durumunda değiliz.
Artık ülkemizi boş tehditlerle siyasi, diplomatik, ekonomik, askeri alanda kendi çıkarlarına aykırı pozisyonlara zorlamaya kimsenin gücü yetmeyecektir.
SINIR ÖTESİ HAREKAT: Son dönemde sınır içi ve dışında yoğunlaşan harekatları ayrıntılı şekilde değerlendirdik. 7 şehidimize Allah'tan rahmet diliyoruz.
Hiç kimse Türkiye'nin güvenlik ve huzur çemberini genişletme amaçlı askeri harekatlarından rahatsız olmasın.
SÖZLEŞMELİ PERSONELE KADRO: 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B maddesini temel dayanak haline getirerek, mevzuat karmaşasını gidermek suretiyle 'sözleşmeli personel statüsü'nü yeniden belirledik.
Mahalli idareler dahil olmak üzere sözleşmelilerin kadroya geçişinde, 3 yıl bu statüde çalışmış olma şartı aranacaktır. Ayrıca 1 yıl da aday memurluk süresi olacaktır. Dolayısıyla sözleşmeliden kadroya geçiş 3 + 1 yıllık bir süre sonunda gerçekleşecektir.
3 YILI DOLDURANLAR HEMEN GEÇİŞ YAPACAK: Halihazırda 3 yılı dolmuş olan sözleşmeliler hemen aday memurluğa geçiş yapabilecektir. Henüz bu süreyi doldurmamış olanlar ise 3 yılın sonunda aynı hakkı elde edeceklerdir. Daha önceki kadro düzenlemesinin dışında tutulan 227 bin kişi ise süreleri de dolmuş olacağı için doğrudan kadroya geçme hakkını kullanabilecektir. Yeni statüye göre kamudaki 520 bin sözleşmeli personelden 424 bini isteğe bağlı olarak kadroya geçebiliyor.
Kadro kapsamı dışında kalanlar sözleşmeli askeri personel, sözleşmeli akademik personel, sözleşmeli KİT personeli, sözleşmeli sanatçı, sözleşmeli Meclis danışmanı, sözleşmeli sağlık yöneticisi ve tamamı sözleşmeli kurum çalışanlarıdır. Sözleşmeliden kadroya geçmek istemeyen personelin hakları görev süreleri sona erene kadar şahsa bağlı şekilde devam edecek, sonra kadroları kendiliğinden ilga olacaktır.
KURUMLAR ARASI GEÇİŞ: Kadroya geçen personel, kurumlar arası nakil hakkına 4 yıllık sürecin ardından kavuşacak.
Mahalli idarelerdeki sözleşmelilerden kadroya geçenler, sadece mahalli idareler arasında yer değiştirebilecek. Böylece kamu çalışanlarının önemli bir sorununu daha çözerek sözleşmeli-kadrolu statüsünü daha adil ve sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyoruz.
Bu konudaki hukuki düzenlemenin en kısa sürede Meclis'e sunularak hayata geçmesini sağlayacağız.
EYT: Emeklilik için yılını doldurup yaş şartını bekleyenlerle ilgili çalışmamızı en kısa sürede tamamlayıp kamuoyuna açıklayacağız.