Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Emekliye bütçe yok

KARAR GAZETESİ'nin haberi; MÜTEAHHİTLERE DÖVİZLE ZAM HOLDİNGLERİN VERGİ BORCUNA ÇİZİK

Emekliye bütçe yok

Haftalardır oluşturulan beklenti boşa çıktı, yalnızca en düşük emekli maaşında düşük bir iyileştirme yapılırken, geriye kalan milyonlarca emekli geçim derdiyle baş başa bırakıldı. ‘Herkese eşit zam’ taleplerine ise hükümetten ‘Bütçeye yükü ağır olur’ yanıtı geldi. Buna karşı ‘Garantili müteahhitlere yılda dört kez zam, holdinglerin affedilen vergileri yük getirmiyor mu?’ tepkisi yükseldi.

En düşük emekli maaşı 12 bin 500 liraya yükseltilirken düzenlemeden etkilenecek emekli sayısının 3 milyon 703 bin 780 kişi olduğu belirtildi.

MÜTEAHHİTLERE DÖVİZLE ZAM HOLDİNGLERİN VERGİ BORCUNA ÇİZİK

Asgari ücrette artışa kapıyı kapatan, emekli ve memur zammını enflasyonun altında bırakan hükümet en düşük emekli aylığında da beklentileri karşılamadı. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Meclis’e sunulan düzenlemeyle 10 bin lira olan en düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltileceğini açıkladı. Açlık sınırının 19 bin lirayı aştığı dönemde yapılan zam ‘Bir aile bu maaşla nasıl geçinsin?’ tepkilerine yol açtı.

 

screenshot-5.jpg

‘GEÇİM DERDİNE ÇARE OLMADI, MİLYONLARCA EMEKLİ DİPTE EŞİTLENDİ’

Güler “12 bin 500 TL ve üstünde alan emeklilerin maaşının değişmemesi haksızlık değil mi?” sorusuna “Bunun bütçemize getirdiği önemli bir yük var” yanıtını verdi. Bu ifade karşısında Türkiye’nin geçen yıl faize 28 milyar dolar ödediği, garantili projelere yılda dört kez ‘güncelleme’ yapıldığı hatırlatıldı. Uzmanlar da “Emekliler dipte eşitlendi. Bu rakam ferahlatmayacağı gibi ortalama aylığı da aşağıya çekecek” dedi.

KKM'YE PARA VAR EMEKLİYE PARA YOK

Yaklaşık 3.7 milyon emekliyi yakından ilgilendiren zam belli oldu. Mevcut bütçe imkanlarını zorladıklarını belirten AK Parti Grup Başkanı Güler, 12 bin 500 liraya çıkarılan en düşük emekli maaşının bütçeye 6 aylık yükünün 33 milyar TL olacağına değindi. Ekonomistler ise KKM sistemine vurgu yaparak “300-500 bin kişiyi ihya eden KKM’ye 820 milyar TL, 3 milyon 703 bin kişilik en düşük emekli maaşı alanlara verilecek aylık artış için 1 yılda oluşacak yük 66 milyar TL” dedi.

 

emekliye.jpg

Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren zam konusu sonunda sonuca kavuştu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, dün yaptığı açıklamada en düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya çıkarttıklarını söyledi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin 6 aylık enflasyon farkına göre, maaşlarında zam oranı normalde yüzde 24,7 seviyesinde olması gerekiyordu. Memur emeklileri de toplu sözleşmeyle birlikte yüzde 19,3 oranında artış olacak. Kök maaşları 8 bin liranın altında kalan kalan emekliler 10 bin lira alıyordu. Şimdi ise bu maaş 12 bin 500 lira çıktı. Yaklaşık 3.7 milyon emekli bu kök maaşı alacak. Güler, en düşük emekli maaşına yapılan zammı duyurmasının ardından, bunun bütçeye toplam bütçeye maliyeti ikinci 6 aylık dönem için ise 33,2 milyar TL olarak hesaplandı. “Yani sadece zam vermek veya artırmak değil, bunun mevcut bütçe imkanlarını da karşılığını da mutlaka sağlamak zorundaydık” ifadelerini kullanan Güler, yıllara bölündüğünde emekliye yeni zammın bütçeye yük getirdiğini de söyledi. Güler şöyle devam etti: “Bizim bütçemiz 11 trilyon 89 milyar TL bunun içinde 6 Şubat depremlerin bütçe ayırdık. Seçimlerden önce EYT’ye bir bütçe ayırdık. Hepsi bütçeye yük. Bütçe disiplinini bozmadan ilerlemenizi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde inşallah emeklilik sisteminde daha adil daha dengeli bir sistem inşa edeceğiz. Enflasyon düştüğünde bütçe disiplini çerçevesinde sabit gelirli vatandaşlarımızın gelirlerini arttırmaya çalışacağız.” Bütçeye olunan yüke vurgu yapan Güler karşısında ekonomistler de KKM sistemini hatırlattı. Ekonomist Serkan Özcan “300-500 bin kişiyi ihya eden KKM’ye 820 milyar TL, 3 milyon 703 bin kişilik en düşük emekli maaşı alanlara verilecek aylık artış için 1 yılda oluşacak yük 66 milyar TL! Bu iktidarın kimi büyüttüğü kimi ise ezdiği gayet açık değil mi?” ifadelerini kullandı.

 

‘AKP SİSTEMİ BOZDU’

Emeklileri dipte eşitlediler diyen ekonomist Aziz Çelik, “En düşük emekli aylığın 12 bin 500 TL olması emekliyi ferahlatmayacağı gibi ortalama emekli aylığını da iyice aşağıya çekecek. Ortalama emekli aylığı Ocak 2019’da en düşük aylığının iki katı iken, ortalama emekli aylığı Temmuz 2024’te en düşük aylığın yüzde 15-20 fazlasına geriledi. Emekliler yoksullukta eşitleniyor! AKP emeklilik sistemini mahvetti!” değerlendirmesinde bulundu. Ekonomi yazarı Murat Muratoglu “Emeklilerin, ‘2024 Emekli Yılı’ içinde açlıktan ölmemeleri için en düşük emekli maaşı ‘tam 12 bin 500 liraya çıkartıldı!” dedi.

‘DAHA ADİL BİR YÖNTEMİ HAYATA GEÇİRMEMİZ GEREKİYOR’

Güler ayrıca şu açıklamaları yaptı; “Bütçemizin büyüklüğü belli. 11 trilyon 89 milyar lira. Bunun içerisinde 6 Şubat depremlerinin bütçe karşılığında 100 milyar lira ayırmış durumdayız. Seçim öncesinde EYT sistemiyle 2.5 milyon emekli dahil oldu. Bunun da bütçemize getirdiği bir yük var. Bütçe disiplinini bozmadan, Orta Vadeli Programa tabii kalarak bir disiplin içerisinde bütçeyi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde daha adil bir emeklilik sistemini hayata geçirmemiz gerekiyor. Bu konuda da Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Hazine ve Maliye Bakanlığımız çalışmalar yapıyor. Çok kazanandan çok, az kazanandan az ve vergi kaçaklarının da azalması için çok ciddi emek sarf ediyoruz. Gelecek dönemde de buna yönelik çalışmalarımız olacak.”

IŞIKHAN: TÜM EMEKLİLERİMİZİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ne ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti: “En düşük emekli aylığının 12 bin 500 liraya yükseltilmesi ile ilgili kanun taslağı TBMM’ye sunuldu. Türkiye’nin emektarı kıymetli emeklilerimizin refahını artırmak ve sosyal haklarını genişletmek için yeni çalışmalarımızı hayata geçirmeye devam edeceğiz. Ömrünü ülkemizin kalkınmasına adamış tüm emeklilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Milletimize, emeklilerimize ve kıymetli ailelerine hayırlı olsun.”

 

ÖNE ÇIKANLAR



Anahtar Kelimeler: Emekliye bütçe

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER