Dünyada 40 milyondan fazla insan, ?elleriyle´ maden çıkarıyor. Dünya Bankası ve kalkınma örgütü Pact, özellikle Afrika´da milyonlarca maden işçisinin, altın, elmas ve kobalt gibi cevherleri eliyle çıkardığını belirtiyor.
Dünya Bankası ve Pact tarafından yayımlanan rapora göre 40 milyondan fazla kişi madenlerin insan eliyle çıkarıldığı küçük ölçekli girişimlerde çalışıyor. Son yıllarda metale olan talebin artması ve fiyatların yükselmesi bu tarz yapılan küçük ölçekli madencilikte patlama yaşanmasına neden oldu.
Altın ve elmas gibi değerli madenlerde çalışan ?zanaatkar´ madencilerin yüzde 30´u kadın. Yaşanan artıştan en çok etkilenenlerse Güney Amerika, Afrika ve Asya´nın en yoksul ülkeleri. Toplanan cevherler bu ülkeler için önemli gelir kaynağı. Ancak uygulama gerek madenciler gerekse çevre için zararlı sonuçlar doğuruyor. Bunun nedeni madenciliğin büyük oranda yasa dışı olarak yapılması ve açığa çıkan kimyasalların toprağa ve suya karışması.
40 milyondan fazla madencinin çoğunun çalışma koşulları güvencesiz. Çıkarılan maddelerse bazen sınır ötesine yasa dışı kaçırılıyor. Örneğin Afrika´da geçtiğimiz hafta milyonlarca dolar değerinde altın kaçırıldığı tespit edildi.
Dünya Bankası ve Pact kayıtsız çalışanların sayısının bir hayli olması nedeniyle tam olarak ne kadar maden işçisinin sektörde bulunduğunun bilinemeyeceğini açıkladı. Ancak eldeki veriler bu sayının 40 milyondan fazla olduğunu işaret ediyor. Küçük çaplı, el emeğiyle yapılan madencilikte, mücevher üretiminde ve yatırım amaçlı kullanılan altın ve elmas; endüstri ve elektronik sektöründe kullanılan tungsten, tantal ve kobalt gibi elementler çıkarılıyor.
Kaynak: Euronews