Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

elahattin Demirtaş: Demokrasiyi kucaklamadan barışı sağlamak mümkün değil

Edirne Cezaevi’nde tutuklu olan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, toplumsal barış için kapsamlı bir yol haritası çıkarılması gerektiğine dikkat çekti.

elahattin Demirtaş: Demokrasiyi kucaklamadan barışı sağlamak mümkün değil

Edirne Cezaevi’nde tutuklu olan HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, toplumsal barış için kapsamlı bir yol haritası çıkarılması gerektiğine dikkat çekti. Konu ile ilgili Demirtaş'ın, "Haydi Meydana" başlığı ile bir yazı yazdı. Demirtaş kaleme aldığı yazısında, barış için toplumsal bir yol haritasının çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Demirtaş, demokrasinin kültüre dönüşmesi için her türlü zorlu bir süreç yaşanacağını belirtti.

 

TOPLUMSAL BARIŞ İÇİN YOL HARİTASI

Demirtaş’ın kaleme aldığı yazıda şu ifadeler yer aldı:

"Öncelikle, enine boyuna tartışıp toplumsal barış için bir yol haritası çıkarmak durumundayız. Sonuçta şunu çok iyi biliyoruz ki, silahlar devre dışı kalınca demokrasiye kendiliğinden geçiş diye bir şey olmayacak."

Demirtaş, toplumsal barışın ancak uzun bir mücadele süreciyle elde edilebileceğini savundu. Demokrasiye geçişin kolay olmadığını belirten Demirtaş, toplumda kültürel dönüşümün gerekli olduğunu vurguladı.

"Demokrasiyi öncelikle kendi içimizde bir kültüre dönüştürme çalışmalarından başlayarak toplumsallaştırmaya yönelik her tür çalışmayı cesurca tartışmak zorundayız."

Demirtaş, barış ve demokrasinin yalnızca karşılıklı tartışma ve özgürce düşünce alışverişiyle kalıcı hale gelebileceğini ifade etti.

 

"ÖNCE KENDİMİZE DÜRÜST OLMALIYIZ"

Demirtaş, demokrasiye giden yolda öncelikle toplumun ve bireylerin kendilerine dürüst olması gerektiğini belirtti:

"Belki de işe, iğneyi kendimize batırarak başlamalıyız: Biz gerçek birer demokrat olmadan, kurumlarımız demokrasinin işlediği sivil merkezlere dönüşmeden, neyi, kimi, nasıl değiştirebiliriz ki?"

Toplumda her bireyin demokrasi ve özgürlük anlayışını içselleştirmesi gerektiğine dikkat çeken Demirtaş, "Adalete, eşitliğe, özgürlüklere dayanmayan ve doğrudan demokrasiye en yakın modelleri inşa etmeden barışı kalıcı hale nasıl getirebiliriz ki?" diye sordu.

 

BİR ARADA YAŞAMIN TEMELİ: ÖZGÜR DÜŞÜNCE VE DİYALOG

Selahattin Demirtaş, demokratikleşmenin ancak özgür düşünce ve özgürce tartışma ile mümkün olacağını belirtti:

"Ve elbette özgürce tartışmadan, konuşmadan, araştırmadan bu soruların yanıtlarını nasıl bulabiliriz ki?"

Demirtaş, toplumsal barış ve demokrasinin güçlenmesi için toplumun farklı kesimlerinin birbirini anlaması ve dinlemesi gerektiğini vurguladı.

Demirtaş'ın "Haydi Meydana" yazısında şu ifadelere yer verdi:

"Öncelikle, enine boyuna tartışıp toplumsal barış için bir yol haritası çıkarmak durumundayız. Sonuçta şunu çok iyi biliyoruz ki, silahlar devre dışı kalınca demokrasiye kendiliğinden geçiş diye bir şey olmayacak. Bunun için, önümüzde zorlu ve uzun bir mücadele süreci olacak. Demokrasiyi öncelikle kendi içimizde bir kültüre dönüştürme çalışmalarından başlayarak toplumsallaştırmaya yönelik her tür çalışmayı cesurca tartışmak zorundayız. Belki de işe, iğneyi kendimize batırarak başlamalıyız: Biz gerçek birer demokrat olmadan, kurumlarımız demokrasinin işlediği sivil merkezlere dönüşmeden, neyi, kimi, nasıl değiştirebiliriz ki? Adalete, eşitliğe, özgürlüklere dayanmayan ve doğrudan demokrasiye en yakın modelleri inşa etmeden barışı kalıcı hale nasıl getirebiliriz ki? Ve elbette özgürce tartışmadan, konuşmadan, araştırmadan bu soruların yanıtlarını nasıl bulabiliriz ki?"

 

Kaynak: karar.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER