Tarih: 18.02.2020 01:31

Eğitimde fırsat adaleti

Facebook Twitter Linked-in

“Eğitimde Fırsat Adaleti” çerçevesinde tümüyle yenilenen Eğitim Bilişim Ağı’nın (EBA) içeriği; etkileşimli okul kitapları, ders anlatım videoları, sınavlar ve uygulamalar ile güncellendi. Şubat ayının ilk yarısında yenilenen EBA’yı tanıtan Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, EBA ile ilgili Milat’a özel açıklamalarda bulundu.

Dijital bir eğitim platformu olan EBA ile hem öğrenciler hem de öğretmenlerin interaktif eğitim alabileceğini dile getiren Bakan Selçuk, bu hizmetin internetin olduğu her yerde okul öncesinden 12. sınıfa kadar yaklaşık 18 milyon öğrencinin, 1 milyon öğretmenin ve velilerin kullanımına sunulduğunu ifade etti. Bakan Selçuk, eğitimi sınıfın dışına da taşıma hedeflerine EBA ile ulaşacaklarını söyledi.

Eğitimde fırsat adaleti

EBA ile öğretmen ve öğrencilere bin 600’den fazla ders ve 20 binin üzerinde zengin, güvenilir ve etkileşimli içerik sunulduğunun altını çizen Bakan Selçuk, şu an okullarda okutulan derslerin her birinin EBA’da mevcut olduğunun bilgisini verdi. “2023 Eğitim Vizyonumuzda ortaya koyduğumuz her öğrencinin nitelikli eğitim içeriklerine kolayca erişimi hedefini EBA ile sağlıyoruz” diyen Bakan, “Bu da ‘fırsat adaleti’ diyerek altını özenle çizdiğimiz amaca hizmet ediyor. Şırnak’ın köyündeki çocukla, İzmir’deki çocuğun; Urfa’nın küçük bir ilçesindeki gençle İstanbul’daki gencin aynı eğitim imkânlarına sahip olabildiği; sosyoekonomik nedenlere takılmadan eğitim alabildiği bir imkân bu. Türkiye’nin her yerinde yaşayan öğrenci ve öğretmenlerimize eşit öğrenme ve öğretme imkânı sağladık. Artık şehrin ortasındaki okul da dağın ardındaki okul da bizim için bir adım uzaklıkta” açıklamalarında bulundu.

 

FOTO ALTI: Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ankara Temsilcimiz Neşat Gündoğdu’ya özel açıklamalarda bulundu.

Zengin içeriğiyle rakipsiz

İncelemeden geçmiş, güvenilir binlerce içeriğe EBA ile ulaşılabileceğini kaydeden Bakan Selçuk, “Burada ders kitapları, etkileşimli kitaplar, uygulamalar ve testler sunuyoruz. Ayrıca bunların yanı sıra konu ve kazanımlara eşleştirilmiş videolu veya etkileşimli anlatımlar, alıştırmalar, özetler, infografikler, proje dokümanları, öğretmenlere özel içerikler gibi çok sayıda ve farklı türde içerik de EBA’da yer alıyor. Bunlar böyle söylenirken çok basit, sıradan şeyler gibi algılanmasın, EBA’da 5 binden fazla kitap, 50 binden fazla soru ve 20 binden fazla içerik var. İçeriklerimiz sadece dersler ile sınırlı değil. Biz bir de kullanıcılarımızın kişisel gelişimlerine ve eğlenceli zaman geçirmelerine katkı sağlayacak bir kütüphane alanı oluşturduk. Burada da farklı kategorilerde, çizgi filmler, okuma kitapları, oyunlar, belgeseller, röportajlar ve dergiler bulunuyor” dedi.

Yapay zekâ kullanılıyor

EBA’nın kişiselleştirilmiş bir öğrenme ortamı ile ayrıcalık sunduğuna vurgu yapan Bakan Selçuk, bunun yanında öğrencilerin performansına göre onlara içerik öneren akıllı bir sistem kurguladıklarını açıkladı. Selçuk, “Öğrencilerimizin öğretmenleri tarafından gönderilen çalışmaların çözümleri sistem tarafından detaylı olarak analiz ediliyor ve her öğrencinin eksiklikleri ayrı ayrı tespit ediliyor. Sistem, bu eksiklikleri dikkate alarak her öğrenciye özel olarak eksiklerini kapatabilecekleri içerikleri belirliyor” ayrıntısına yer verdi.

Kullanıcılar puan toplayacak

Bakan Selçuk sistemde yer alan oyunlaştırmaya da değinerek, şunları kaydetti: “Bu sistem ile puan ve arma kazanarak öğrenmeyi daha eğlenceli hale getirmeyi amaçladık. Öğrenciler EBA’yı kullandıkça puan toplama ve arma kazanma şansı buluyor. Düzenli giriş yapma, çalışmalarını tamamlama, soru çözme, içerik tüketme, portfolyolarına eklemeler yapma, gruplarında iletişimde bulunma gibi kullanımları ile puanlarını artırıyorlar. Her öğrenci kendi sınıfı ve okulunda kendi puan sıralamasını görebiliyor. Sadece öğrencilerimiz puan kazanmıyor, öğretmenlerimiz de EBA’yı kullandıkça puan kazanıyorlar. Öğretmenlerimiz de öğrencilerimiz gibi içerik tükettiklerinde puan kazandıkları gibi içerik üretirlerse de puan kazanabiliyorlar.”

Öğretmenlerin eğitim sisteminin omurgası olduğunu dile getiren Bakan Selçuk, EBA’da öğretmenlerin sürekli ve sürdürülebilir bir mesleki gelişim olanağı olduğuna vurgu yaptı. Mesleki Gelişim Alanının özgün içeriklere sahip olduğunu ifade eden Selçuk, “Öğretmenlerimiz burada eğitim öğretim yılında ihtiyaç duyabilecekleri birçok dokümana, videoya erişebilir ve meslektaşları ile etkileşimde bulunabilirler. Ayrıca başvurdukları ve kendilerine atanmış uzaktan eğitim kurslarına katılabilirler. Mesleki Gelişim Alanının yanı sıra öğretmenlere özel içeriklerimiz de var. Ayrıca öğretmenlerimizin ders saatlerini daha verimli kullanması açısından Etkileşimli Tahtalara özel içerikler oluşturduk. Bir de öğretmenlerimize her öğrencisi ve sınıfı için çok detaylı analiz raporları sunuyoruz. Öğrencilerinin gelişimlerini takip edebilmeleri için bu raporlar çok önemli” dedi.

Veliler çocuklarını takip edebilecek

Velilerin isterlerse çocuklarının sınav tarihlerini, çalışmalarını, derslerdeki performanslarını, EBA Portfolyolarını ve EBA kullanım oranlarını sisteme girerek takip edebilecekleri bilgisini verdi. Bakan Selçuk, “Velilerimiz EBA’ya e-Devlet şifreleriyle erişebiliyorlar. Bunun yanı sıra kişisel gelişime ve eğlenceli vakit geçirmeye katkı sağlayan Kütüphane alanımızdan velilerimiz de dilerlerse faydalanabilirler” açıklamalarında bulundu.

Elâzığ’da eğitim aksamadı

Elâzığ depreminden etkilenen öğrenciler için yapılan çalışmalara dikkat çeken Selçuk, burada da EBA’ya büyük görev düştüğünü söyledi. “Güneşin doğduğu, çocuğun olduğu her yerde eğitim” anlayışıyla hareket ettiklerini belirten Selçuk, “Deprem sonrası öğrencilerimiz güvenlik tedbiriyle okula başlayamadılar. Ancak eğitime EBA üzerinden devam ettiler. EBA üzerinden konu tekrarları yaptılar, gelecek konulara çalıştılar. Benzeri bir durum daha önce Suriye sınırımızda eğitime geçici olarak ara vermek zorunda kaldığımız okullarda yaşandı. Bu öğrencilerimize fırsat adaletinden ödün vermemek için bir imkân sunabildik. Daha önce özel okul öğrencilerimiz EBA’ya giriş yapamıyordu artık özel okullarda öğrenim gören öğrencilerimiz de EBA’dan faydalanacak” şeklinde konuştu.

Üniversite sınavlarına hazırlıyor

EBA’da sunulan tüm içeriklerin ücretsiz bir şekilde bütün okullarda kullanılabildiğinin altını çizen Bakan Selçuk, EBA’da ayrıca 11 ve 12. sınıflara özel bir sistem geliştirdiklerini söyledi. Bu sistemin adının “EBA Akademik Destek” olduğunu aktaran Selçuk, “Öğrencilerimizin tercih listesi ve mevcut seviyesini göz önünde bulundurularak hangi konuyu ne kadar çalışması gerektiğini planlayan özel bir çalışma programı hazırlıyoruz. Böylece öğrencilerimizin kendilerini hedeflerine götüren kişiselleştirilmiş yol haritasıyla çalışmasına da olanak sağlıyoruz. Detaylı konu anlatım videoları, örnek sorular ve çözüm videoları, testler, önceki yıllara ait üniversiteye giriş sınav soruları ve çözümlerinin her birini kullanıcılarımıza sunuyoruz” dedi.

Dersler cepte de olacak

EBA’ya her platformdan erişimin olduğunu vurgulayan Bakan Selçuk, artık öğrencilerin cep telefonlarından da rahatlıkla ders çalışabileceğini müjdeledi. EBA’nın hem iOS hem de Android için mobil uygulamalarını geliştirdiklerini kaydeden Selçuk, “Mobil kullanım için tüm operatörlerle bir anlaşma yaptık ve bu anlaşma gereği tüm EBA içeriklerine aylık 3 GB'a kadar ücretsiz erişim imkânı da sağlandı. Tüm bunların yanı sıra bildiğiniz gibi her eğitim öğretim yılında öğrenci ve öğretmenlerimize Bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak okul kitapları dağıtıyoruz. Dağıtılan okul kitaplarına bu sene kare kodlar yerleştirdik ve mobil uygulama ile ilgili dersin içeriklerine yeni EBA üzerinden doğrudan erişim sağladık. Örneğin, öğrenci ders çalışırken kare kodu okuttuğunda konunun videosuna veya zenginleştirilmiş içeriklerine zahmetsizce ulaşabiliyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: milatgazetesi.com

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —