Tarih: 11.09.2018 09:48

EĞİTİMDE DRAMATİK TABLO!

Facebook Twitter Linked-in

Uzun yaz tatilinde dinlenen öğrenciler okulların açılacağı 17 Eylül´ü beklerken, okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5´inci sınıf öğrencileri, ortaöğretim kurumlarında eğitim ve öğretime başlayacak hazırlık sınıfı ve 9´uncu sınıf öğrencileri ile pansiyonda kalacak öğrenciler uyum süreci için dün okula başladı. Öğrencilerin ders başı yapmasıyla eğitimdeki dramatik tablo da gün yüzüne çıktı! Ekonomik sorunların doğrudan etkilediği kesimlerin başında çocuklar gelirken, iş gücünde daha ucuz ve güvencesiz çocuk işçi sayıları da dudak uçuklatıyor! 2018-2019 eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla milyonlarca çocuk ders başı yaparken, ne yazık ki bir o kadarı da okul yerine işe gitmek zorunda kalıyor!

iKi MiLYON ÇOCUK OKULA GİTMİYOR!

Yapılan araştırmalara göre 18 yaşın altındaki çocuk işçi sayısının 2 milyonun üstüne çıktığını, Niğde´de bir ziyarette dile getiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, aile ekonomisinin bozulmasının çocukların çalıştırılmasına neden olduğunu belirtti. Resmi rakamlara göre çocuk işçi sayısının yüz binin üstünde olduğu belirtilirken, gerçek rakamlara göre ise iş yerlerinde, sokakta çalışan çocuk sayısı 2 milyonun üstüne çıktığı ifade ediliyor. Yasak olmasına rağmen çocuklarda çalışma yaşının 10´a kadar düştüğü araştırmalara yansırken, ne yazık ki iş cinayetlerinde de çocuk işçi sayısı her yıl artıyor. Ekonomik nedenlerden dolayı akranları gibi okul sıralarında olması gereken çocuklar ne yazık ki zor şartlarda çalışmaya mecbur kalırken, bazıları iş cinayetlerine kurban gidiyor!

 

ÇOCUK İŞÇİLERİN YÜZDE 90´I KAYIT DIŞI!

Araştırmalara göre çocuk işçilerin yüzde 90´a yakını kayıt dışı çalıştırılırken, çocuk işçilerin yüzde 46´sı ise ücretsiz aile işçileri olarak çalıştırılıyor. Özellikle son yıllarda Suriyelilerin ikamet ettiği illerde çocuk işçi sayıları katlanırken, Doğu ve Güneydoğu illerinde ise mevsimlik çocuk işçi sayıları başı çekiyor. Özellikle mevsimlik işçi olarak pamuk tarlaları, fındık ve kayısı bahçelerinde çalıştırılan çocuklar, öğrenimine devam etse bile arkadaşlarından bir iki ay sonra ancak başlayabiliyor. Özellikle büyükşehirlerde yaşayan çocuklar ise işlerde ne yazık ki artık sürekli hale geldiklerinden okula başlayamıyorlar bile! Mecburiyetten çocuklarını çalıştıran aileler, çocuklarının akranları gibi okul sıralarında olmasını isterken, MEB´in ise çocuk işçi sorununa nasıl bir çözüm bulacağı ise merak konusu!

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —