"EĞİTİM SİSTEMİ KÖRDÜĞÜM"

ŞUURLU Öğretmenler Derneği yeni eğitim döneminin ilk şube başkanları toplantısını Ankara´da gerçekleştirdi. Eğitim sistemine ilişkin çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı toplantıda konuşan ÖĞDER Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bölükbaş, Milli Eğitim baka

Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞDER), 2018-2019 eğitim-öğretim yılının ilk şube başkanları toplantısını geniş katılımla gerçekleştirdi. Yeni eğitim yılına ilişkin sorun ve çözüm önerilerinin ele alındığı toplantıda konuşan ÖĞDER Genel Başkan Yardımcısı Bayram Bölükbaş, eğitim sistemi ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulunarak, çözüm önerilerini sıraladı.

ŞİKÂYET DEĞİL, ÇÖZÜM MAKAMIDIR

Son 16 yılda eğitim sisteminin keşmekeş bir hale geldiğinin altını çizen Bölükbaş, Milli Eğitim bakanlarının sürekli değişmesinin sistemin en büyük problemi olduğunu ifade etti. Bölükbaş, ?Bakanların uyguladığı politikalar problemleri çözmemiş, aksine kördüğüm haline getirmiştir. Eğitimdeki keşmekeşlik iktidar mensupları tarafından da dile getiriliyor ancak bu makam şikâyet makamı değil, çözüm makamıdır. Sivil toplum kuruluşları eleştirir, fikirler üretir, iktidar ise icraatlar yapar? diye eleştirdi.

 

 

 

BAKAN MERKEZLİ EĞİTİM SİSTEMİ OLMAZ!

Bölükbaş, eğitim sistemimizin içinde yer alan Batılı zihniyetlerden kurtulmak gerektiğinin altını çizerek, ?Eğitimimizin ana sorunu, ?bilgelik merkezli´ ve ?alan tecrübesi merkezli´ eğitim politikaları yerine ?bakan merkezli eğitim´ politikalarıyla yönetilmiş olmasıdır. Esas sorunumuz Türkiye adına özgün bir model geliştirme yerine, Batı´dan aktarma model ve yaklaşımlarla eğitim sorunlarımızı çözmeye çalıştık. Bu yanlıştan artık vazgeçmeliyiz? ifadelerini kullandı.

Bölükbaş, ÖĞDER´in yeni eğitim?öğretim yılına ilişkin hazırladığı çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

1- Ders kitapları milli ve manevi değerlerlerimize uygun olarak hazırlanmalıdır. Darwin teorisinin ruh ve felsefesi ders kitaplarından arındırılıp yerine yaratılış inancı, evren, insan, dünya ve ahiret gibi konular işlenmelidir.

2- Türkiye´de ideolojik bir dayatma olan karma eğitim kaldırılmalıdır.

3- ´Değerler eğitimi´ yerine ?Milli ve Manevi Değerler Eğitimi´ demeliyiz. Batı değerleri değil, bu milletin özünde olan değerler okullarda öğretilmelidir.

 

4- Meslek liselerine ciddi ve nitelikli yönlendirme yapılmalıdır.

5- Öğretmenlerin, öğrenci ve veli karşısında eli güçlendirilmelidir. Öğretmene gereken itibarı geri verilmelidir

6- Öğretmenler arasındaki sınıf farklılıkları kaldırılmalıdır.

7- Cuma günü Cuma namazı dikkate alınarak, mesai saatleri bütün çalışanlar ve öğrencilerin ibadet özgürlüğüne uygun olarak düzenlenmelidir.

8- Okullarda, şans oyunlarının zararlı olduğu anlatılmalıdır.