Ege Denizi’nde, Yunanistan’ın Aniye ile Santorini Adası açıklarında 4.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, saat 02.54’te kaydedilen sarsıntının, deniz tabanının 7 kilometre derinliğinde gerçekleştiği tespit edildi. Depremin, Türkiye sınırlarına en yakın kara parçası olan Muğla’nın Bodrum ilçesine yaklaşık 142 kilometre mesafede olduğu belirlendi.
Bölgede art arda yaşanan sarsıntılar dikkat çekerken, Ege Denizi’nde saat 04.59’da 3.9, saat 05.18’de 4.0 ve saat 05.34’te yine 4.0 büyüklüğünde üç yeni deprem daha meydana geldi. Yetkililer, Ege Bölgesi’nde herhangi bir olumsuz durum yaşanmadığını açıkladı.
400’Ü AŞKIN DEPREM KAYDEDİLDİ
AFAD, Ege Denizi’nde 28 Ocak 2025’ten itibaren yoğunlaşan depremlerle ilgili bir açıklama yaparak, şu ana kadar 400’ün üzerinde sarsıntı kaydedildiğini duyurdu. Açıklamada, “Deprem fırtınası şeklinde gelişen bu aktivite sonucunda şimdiye kadar ölçülen en büyük sarsıntı 4.8 büyüklüğünde olmuştur. Depremler, Santorini Adası’nın kuzeydoğusunda yoğunlaşmakta olup, derinlikleri 5 ila 25 kilometre arasında değişmektedir. Türkiye kıyılarına en yakın deprem yaklaşık 140 kilometre mesafede gerçekleşmiştir.” ifadelerine yer verildi.
AFAD, daha önce 2011-2012 yıllarında aynı bölgede benzer bir yoğun sismik aktivite yaşandığını ve 14 ay süren bu hareketliliğin herhangi bir volkanik faaliyete yol açmadığını hatırlattı. Türkiye’deki bilim insanları ve araştırmacılar, yaşanan sismik hareketliliği AFAD ile koordineli bir şekilde deprem, volkanik aktivite ve tsunami riskleri açısından detaylı olarak incelemeye devam ediyor.
EGE DENİZİ'NDE SON 1 SAATTE ÜÇ DEPREM
Daha sonra AFAD, Ege Denizi'nde son 1 saatte üç depremin meydana geldiğini paylaştı.
Açıklamada, Ege Denizi’nde saat 04.59’da 3,9, 05.18’de 4,0 ve 05.34’te 4,0 büyüklüğünde üç depremin meydana geldiği belirtildi. Açıklamada, depremlerin 7 kilometre derinlikte olduğu bildirildi.
PROF. DR. OSMAN BEKTAŞ'TAN 1956 HATIRLATMASI
Karadeniz Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden emekli Prof. Dr. Osman Bektaş, Ege - Santoroni depremlerinin hafife alınmaması gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Bektaş'ın paylaşımı şöyle:
"Ege-Santorini adası depremlerini hafife almayın. Santorini Adası'nın kuzeydoğusunda uzanan Amorgos Havzası'nın batısını ve doğusunu sınırlayan paralel faylar 1956 yılında karşılıklı olarak 7,8 ve 7,2 deprem çiftlerini üretmiştir. Havza ortasında uzanan bir diğer fay üzerinde 6-7 km derinde 4'ten büyük 6 depremin oluşması her iki havza sınırı fayları üzerindeki büyük depremlerin orta fay segmenti üzerine zamana bağlı olarak stres yüklediğini gösterebilir. Bu nedenle bölgede 1956 depremine benzer bir deprem yaşama olasılığı vardır."
PROF. DR. AHMET ERCAN: YANARDAĞ KAYNAKLI OLABİLİR
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan da depremlerin yanardağ kökenli olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Ercan da paylaşımlarında şu ifadelere yer verdi:
"Bir kaç gündür Ege Denizi'nde Santorini adasında en büyüğü M4,8 Richter’i bulan küçük deprem ile depremcikler sürekli sarsıntılar biçiminde olmaktadır. Deprem ile depremciklerin odak derinliklerinin 1 ile 5 km olması, yer sarsıntılarının yanardağ kökenli olduğunu göstermektedir.
Mağma ilintili patlama öncesi mağma odası kökenli 250 bar dolayındaki basınç artışı 2200 C sıcaklıkla yer kabuğunu delip püskürmek istemektedir. Silikatlı bir lav püskürürse yanardağ bombaları da fırlatabilir. Patlamayı deprem eşlik ederse M5 ile M7 dolayında üreyebilecek depremler süpürtü dalgaları üretebilir. Bu dalgalar Ege Adaları, Mora, Girit, Pelepones, Türkiye Teke yarımadamızın kıyı kuşağını etkileyebilir. Santorini ile yakın adalardaki yerleşimlerin boşaltılması, deniz ulaşımı ile balıkçılığın kısıtlanması gerekir."
YUNANİSTAN ACİL DEPREM TOPLANTISI KARARI
Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlerin ardından acil toplantı kararı aldı.
YUNANİSTAN’DA OKULLAR TATİL
Bu ardışık depremler, Yunanistan'da da büyük bir tedirginliğe yol açtı. Özellikle Santorini Adası’nda artan sismik hareketlilik nedeniyle Yunan yetkilileri alarm verdi. Adada yaşanan artan sismik aktivitenin ardından 3 Şubat’ta okullar tatil edilme kararı alındı. Ayrıca, iki liman için uzak durulması yönünde halkı bilgilendiren bir çağrı yapıldı. Yunanistan'da yaşanan bu gelişmeler, bölgedeki sismik aktivitelerin daha da artabileceği endişesini pekiştirdi.