Tarih: 22.06.2020 02:36

Duvar Arkası: AK Parti'de hiçbir şey olmasa da bir şeyler olacak!

Facebook Twitter Linked-in

AK PARTİ’DE DEĞİŞİM BEKLENTİSİ: HİÇBİR SEY OLMASA DA BİR ŞEYLER OLACAK!

AK Parti’de birçok büyükşehir belediyesinin kaybedildiği 31 Mart yerel seçimleri ve 23 Haziran’da yenilenen İstanbul seçimlerinin ardından ortaya çıkan değişim beklentisi halen karşılanmış değil. Parti kulislerinde sık sık hem teşkilatlar ve parti MYK’sinde hem de kabine ve Meclis’teki grup yönetiminde bir kan değişimi ihtiyacı dile getiriliyor. Meclis Başkanlığı ve grup yönetimi seçimlerinin yaklaşması ile bu beklenti daha da arttı. Her ne kadar mevcut Meclis Başkanı ile yola devam kararı çıksa da Meclis grup yönetiminde ve sonrasında da bakanlar kurulunda değişim için ‘umutlar’ tükenmiş değil. Ancak bu çok ihtiyatlı bir iyimserlik. Meclis kulislerinde ‘kabine toto’ oynayanlar olsa da herkes biliyor ki tek karar merci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan. Cumhurbaşkanlığı ile AK Parti Meclis grubu arasında zayıflayan bağ dikkate alındığında bu da tam bir bilinmezlik demek. Durum böyle olunca “Neler oluyor?” sorusuna esprili yanıtlar da geliyor. Geçen haftaki son örnek bir AK Parti yöneticisinden geldi. Tanınmış siyasetçi, yenilenen İstanbul seçimlerinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un tarihe geçen sözlerini tekrarlayarak, “Hiçbir şey olmasa da kesinlikle bir şeyler olacak” diyor.

BABACAN İL KONGRELERİYLE SAHAYA İNECEK

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) korona virüsü salgını nedeniyle sekteye uğrayan teşkilatlanma çalışmalarına normalleşme adımlarının ardından hız verdi. Teşkilatlanma için oluşturulan 18 komisyon, 81 kent ile ilgili çalışmaları sahada birçok temas da gerçekleştirerek tamamladı. Hazırlanan raporlar parti merkezinde yöneticilerce değerlendirilmeye başlandı. 2-3 hafta içinde birisi başkan olmak üzere 3 kişilik kurucu heyetlerin 81 il için ayrı ayrı görevlendirilmesi bekleniyor. DEVA’nın teşkilatlanma takvimine göre atanan heyetler illerde yaklaşık 2 ay içinde kongre yapacak duruma gelecek. Kongreler takvime uygun gerçekleşirse sonbaharda büyük kongrenin de yapılıp, partinin seçime girme yeterliliğini elde edeceği ifade ediliyor. Bu süreçte yazılı ve görsel medya aracılığı ile partiyi anlatmaya devam etmesi hedeflenen Genel Başkan Ali Babacan’ın sahaya ne zaman çıkacağı da merak konusu. Parti yöneticileri bunun için il kongrelerini işaret ediyor. Babacan’ın belirlenen bazı il kongrelerine katılarak sahaya inmiş olacağı konuşuluyor.

CHP KENDİ İÇİNDE DE İTTİFAK KURSUN

Korona virüsü salgınında sonbahar aylarında yaşanabilecek olası bir yeni dalga nedeniyle 37. Olağan Büyük Kurultayı ilk fırsatta yapma kararı alan CHP, Sağlık Bakanlığı’ndan yanıt bekliyor. Açık alanda, seyircisiz yapılacak kurultayda alınacak önlemler için Bilim Kurulu’na gönderilen yazıya 8 gündür yanıt yok. Hafta başında yanıtın gelmesi durumunda MYK toplantısında değerlendirilerek bir takvim oluşturulacak. Bu arada parti kulisleri de hareketlenmeye başladı. CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin nabız yokladığı biliniyor ama genel başkan adaylığı için henüz bir işaret vermiş değil. İnce’nin kararı ne olur henüz bilinmiyor ancak birçok partili genel başkanlık yarışı beklemediğini dile getirirken partiyi seçime taşıyacak MYK üyelerinin belirleneceği Parti Meclisi seçiminin önemine dikkat çekiyor. Önceki kurultaylarda olduğu gibi çarşaf listeyle yapılacak seçimde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir anahtar liste çıkaracağına dikkat çeken bazı partililer bu listenin parti içinde ittifak sağlayacak bir liste olması gerektiğini belirtiyor. Genel seçimlerde Saadet Partisi’nden İYİ Parti’ye farklı partilerle ittifak içine giren bir tutumun parti yönetimine de yansıması gerektiğini ifade edenler Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinde partideki tüm farklı görüşlerin yer alması gerektiğine dikkat çekiyor.

BAROLARDAN BİR AK PARTİ ÇOĞUNLUĞU ÇIKMAZ

AK Parti’nin ekim ayında yapılacak baro seçimleri öncesi değiştirmeyi hedeflediği Avukatlık Yasası baroları ayağa kaldırdı. Çağrıları karşılık bulmayan bazı baro başkanları Ankara’ya savunma yürüyüşü başlattı. Daha teklif ortaya çıkmadan bu yürüyüşe anlam veremediğini söyleyen AK Parti yöneticileri ise özellikle Anadolu barolarını koruyacak bir yapısal değişimden bahsediyor. Ancak büyükşehirler ile ilgili çoklu baro fikrinden geri adım atılmıyor. Bir parti yöneticisi bunu da “3 büyükşehirdeki tekçi anlayışın kırılması şart” sözleriyle açıklıyor. Çalışma için, “Bu baro yönetimlerini ele geçirmek adına yapılan rövanşist bir çalışma değil. Çoklu baro olduğunda ne kadar zorlasak kendi anlayışımızda ancak 1 baro kurarız. Avukatlar arasında seçim yapsak bir AK Parti çoğunluğu çıkmaz. Burada önemli olan tekçi anlayışı ortadan kaldırmak. Hem büyük baroların hem de Anadolu barolarının gönlünü yapacak bir çalışma olacak” deniliyor. Bu arada çoklu baro ortaya çıkarsa mevcut baroların çeşitli bina ve tesislerinin ne olacağı da merak konusu. Edinilen bilgiye göre hazırlanan teklifte bu varlıkların mevcut olan baro yönetimlerinde kalması öngörülüyor.

3600 EK GÖSTERGE

Polisler, öğretmenler, sağlık çalışanları ve din görevlilerinin uzun zamandır beklediği 3600 ek gösterge düzenlemesi için halen adım atılmış değil. Hükümet kanadından “Verilen söz yerine getirilecek” açıklamaları gelse de bir tarih verilmiyor. Mevcut Meclis takvimi de çalışmanın en erken sonbahara kaldığını gösteriyor. AK Partili bir yönetici 3600 ek gösterge ile ilgili çalışmanın devam ettiğini belirterek, “ayrı ayrı meslekler için düzenleme doğru değil. Adaletli, kamu personel rejimi kapsamında geniş bir çalışma yapılıyor. Bu sözü yerine getireceğiz” diyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —