Tarih: 13.10.2021 00:25

Düşünen Bir Toplum İçin…

Facebook Twitter Linked-in

"Düşünen bir toplum için projesi, birkaç gün önce vefat eden duayen yayıncı, fikir insanı ve siyasetçi İsmet Uçma’nın uygulamaya koymak istediği bir proje idi. Biz de, iyi düşünülen, ama yarım kalmış bu proje ile ilgili bir yazıyı(1.5.2013 Milli Gazete) yeniden okuyucunun istifadesine sunuyoruz."

Kitap dostları için yeni bir mekan “Düşünen bir toplum için” ilk yerini İstanbul Kültür Merkezi’nde açtı. İşaret Yayınlarının bir kuruluşu olan “Düşünen bir toplum için” tüm Türkiye sathına yayılmayı planlıyor.

İstanbul Kitap ve Kültür Merkezi’nde bu hafta bir açılış vardı. İşaret Yayınları “Düşünen bir toplum için”  sloganıyla hareket ederek yeni yerini açtı. Açılışa Engin Noyan, İsmail Kazdal, Hüseyin Altıntaş, Süleyman Gündüz ve Hüseyin Besli de katıldı.

Düşünen bir toplum için, Türkiye çapında aynı model ve sloganla yaygınlaşacak. İşaret Yayınları sahibi İsmet Uçman’ın verdiği bilgilere göre, büyük merkezde şube açma girişimleri başlamış bile. Böyle bir girişimi Türkiye’nin beklediğini ifade eden Uçma şunları söylüyor: “Düşünen bir toplum için yola çıktık. Hayatımız iş ve ev arasında sürüp gidiyor. Nesiller bilgisiz yetişiyor. Üçüncü mekanlara ihtiyaç var. İş, ev ve kitap dostu. Bilgiyi, düşünmeyi, önemseyenler bu alana sahip çıktığında geleceği kazanacaklar. Bizim medeniyetimize bakarsanız cami ve kültür merkezlidir. Bu durum inkıtaya uğradı. Neden bu anlayışa sahip çıkmayalım? Kitap okumaya platformlar oluşturulmalı. Kitapların tartışılması, gündem olması gerekiyor.”

Zamanla yarışıldığı sözlerine ekleyen İsmet Uçma: “ Medeniyetin bugün eksik kalan boyutu kitaptır. Çağ bu mekanları daha da zorunlu kılıyor. Kitapevleri bilgi üretim merkezlidir. Bilgi güç ve berekettir.” Cümlesinin altını çiziyor. Medeniyeti ihya etme, bir arada yaşamamın yollarını aramada okumanın farz olduğu bilinciyle hareket etmek, Uçma’nın öncelikler arasına yerleştirdiği meseleler.

Dağıtım Ağımız Bile Yok

20 yıldan beridir dindar camianın bir dağıtım ağı oluşturamadığını söyleyen İsmet Uçma, dağıtıma el atacaklarını ifade ederek kaliteli eserlerin, dergi ve kitapların okura ulaşması için hazırlıkları sürdürdüklerini söylüyor.

Sistemi var Uçma’nın: “Üretime sahip çıkılmıyor. Bilgi gücümüz varken başkalarınca terbiye edilmek gücüme gidiyor. Türkiye’de daralan özgürlük alanları bilgiye açılmalı. Sanata, kültüre, sosyal hayat alanlarına baktığımızda bilinçli bir oyunla karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz. Bu oyuna karşı durmanın yolu üçüncü mekanlardan geçiyor.”

Yayın evi sorumlularından Fatma Ömerustaoğlu da okuyucuları yeni mekana bekledikleri, özellikle cumartesi ve pazar günü kitap dostlarının bu mekanda buluşarak kitaplar üzerine sohbetler gerçekleştirebileceklerini kaydediyor. Çeşitli yayın evlerinin kitaplarına yer veren merkezin rafları “Düşünen bir toplum için” önem arz eden bütün kitaplara açık. Dileğimiz, kısa zamanda ülke çapında “Düşünen bir topum için” şubeler açılır da ev, iş ve kitap dostu bir arada yeni ufuklara açılırız!

İşaret Yayınları Sahibi İsmet Uçma: Dünya çapında yayıncılık yapmak istiyoruz.

Kuran ve sünnet ağırlıklı çalışmaları sürüyor İşaret Yayınları’nın, Muhammed Esed külliyatından iki eser çıktı şu ana kadar. Esed’in bütün makaleleri taranıyor. Muhammed Esed sempozyumu için hazırlıklar devam ediyor. İşaret bünyesindeki Şehir Yayınları siyaset dizisi ilgi görüyor okurdan. Kurulacak olan düşünen toplum yayınları dünya çapında bir yayıncılık sergileyecek.

Tanıtım Yetersiz

Beyazsaray Kitapçılar Çarşısı ile ilgili cümlelerin kurulduğu zamanları geride bıraktık. İsmet Uçma’nın özellikle belirttiği “dindar” insanların Beyazıt’tan dünyaya açılan Vezneciler’deki yeni yerinde. Yumni İş Merkezi artık kitapçıların mekanı. Beyazsaray’ın bu mekan değişikliği aslında son yıllarda yayın evlerinin değişiminin de farklı bir yüzü.

Yıllarca eleştirilen ve övgülerin ortasında duran Beyaz saray yeni yerine taşınırken algılarını, yayıncılık anlayışını da değiştirdi. İstanbul Kitap Kültür Merkezi’ne girdiğinizde rahat bir soluk alıyorsunuz. Burası İstanbul’un bir medeniyete açılan kapısı. Yeterince duyurulamadığı için şimdilik İstanbul Kitap ve Kültür Merkezi’nden pek çoğumuzun haberi yok. Çarşıdaki kitapçılar, bulundukları yeri tanımak için bir çaba içine girecekler yakında.

İşhanındaki konfeksiyon mağazaları birer birer kitap evine dönüşürken, neredeyse haftanın her günü açık olan merkez de sürekli bir fuar yeriymiş gibi okuyucuları bekliyor. Merkezin sohbet mekanı da var. Burada yazarlar okuyucuyla buluşuyor, sıcak sohbetler sürüp gidiyor.

 

Kaynak: isaretyayinlari.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —