Dünyada Kurban Bayramı..

Türkiye’nin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinde Müslümanlar, Kurban Bayramı’nı yeni tip koronavirüs tedbirlerine uyarak kutluyor.

Dünyada Kurban Bayramı..

Türkiye’nin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinde Müslümanlar, Kurban Bayramı’nı yeni tip koronavirüs tedbirlerine uyarak kutluyor.

Vatandaşlar, Kurban Bayramı namazını yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında sosyal mesafe ve maske kurallarına uyarak kıldı. Taksim Camisi’nde ilk bayram namazı kılındı. Vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından mayıs ayında resmi olarak ibadete açılan Taksim Camisi’ne sabahın erken saatlerinden itibaren bayram namazını kılmak için geldi.

Kentin pek çok yerinden vatandaşın yanı sıra farklı ülkelerden yabancı uyruklu kişilerin de namaz için camiye geldiği görüldü. İrat edilen hutbe ve kılınan bayram namazı sonrası cemaat, camide bayramlaştı. Yeni tip koronavirüs tedbirleri gereğince cami içerisine sınırlı sayıda vatandaş alınırken, bazı vatandaşlar cami avlusunda ve önünde saf tuttu. Namaz, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleriyle kılındı. Bayram namazı sonrası vatandaşlarla lokum ikram edildi.

Kurban Bayramı kutlanıyor

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde Kurban Bayramı namazı binlerce vatandaşın katılımıyla ikinci kez eda edildi.

İstanbul’un fethine kadar 916 yıl kilise, 1453’ten 1934’te alınan kararla müze oluncaya dek cami olarak kullanılan, 86 yıl müze olarak hizmet veren ve geçen yıl 24 Temmuz’da cuma namazıyla birlikte yeniden ibadete açılan Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde, 2. kez kurban bayram namazı heyecanı yaşandı.

Kurban Bayramı namazını Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde kılmak isteyenler sabahın erken saatlerinden itibaren camiye gelmeye başladı. İstanbul’un yanı sıra başka kentlerden ve yurt dışından gelenler, Ayasofya Meydanı’nı doldurdu. Camiye giden çeşitli bölgelerde kurulan güvenlik noktalarında da yoğunluk oluştuğu gözlendi.

Caminin içi bayram namazı vaktinden önce doldu. Vatandaşlar ve turistler caminin dışında beraberlerinde getirdikleri seccadeler üzerinde namaz kılmak için saf tuttu. Bayram namazını Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi imamlarından Mücahit Topçuoğlu kıldırdı. Topçuoğlu namazdan sonra minbere sol elinde kılıç tutarak, hutbe okudu. Namazın ardından vatandaşlar hep birlikte tekbir getirdi. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya da bayram namazını, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde kıldı.

Namazın ardından vatandaşlar camiden çıkarken, kalabalık bir grubun da camiye girmek için dışarda beklediği görüldü. Sultanahmet ve Ayasofya meydanlarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fatih Belediyesi ekipleri, kurdukları mobil büfelerde vatandaşlara ve turistlere namaz sonrasında çorba ve su ikram etti.

Almanya

Almanya’da yaşayan Müslümanlar Kurban Bayramı’nı coşkuyla kutluyor. Başkent Berlin’deki Müslümanlar bayram namazını kılmak için başta Mevlana ve Şehitlik camileri olmak üzere kentin farklı ilçelerinde bulunan camilere akın etti.

Camileri dolduran Müslümanlar bayram namazını yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sebebiyle maske, mesafe ve hijyen tedbirleri çerçevesinde eda etti.

İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Teşkilatına bağlı Berlin Mevlana Camisi’nde isimlerini yazdırarak yapılan kayıt işleminin ardından camiye giren Müslümanlar, imam Hüseyin Tekkanat’ın okuduğu hutbe ve kıldırdığı namazın ardından bayramlaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını gerçekleştirdiği başkent Moskova Merkez Camisi’nde, Kovid-19’a karşı alınan tedbirler nedeniyle sadece din görevlilerinden oluşan cemaat bir araya geldi.

Rusya Federasyonu Müslümanları Dini İdaresi ve Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynutdin, tüm İslam dünyasını bayramını kutlayarak herkesin sağlıklı olmasını ve barış içinde yaşamasını diledi. Gaynutdin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Mihail Mişustin ve Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin’in Rusya’daki Müslümanlara yönelik Kurban Bayramı mesajını okudu.

Daha sonra din görevlilerinden oluşan cemaat salgın kurallarına uygun şekilde bayram namazını kıldı. Kurban Bayramı namazı ve hutbe çevrim içi olarak canlı yayımlandı. Rusya’da Kovid-19 salgını nedeniyle Müslümanlara bayramı evlerinde karşılamaları tavsiye edildi.

İtalya

İtalya’da yaşayan Müslümanlar, Kurban Bayramı vesilesiyle bulundukları kentlerde bayram namazlarını kıldı.

Kuzeydeki Milano kenti ve çevre vilayetlerde yaşayan Türk toplumu, sabah bayram namazında bir araya geldi. Milano, Como, Modena, Imperia kentlerinde yaşayan Türk vatandaşları, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) camilerinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına yönelik belirlenen tedbirler çerçevesinde bayram namazını kılarak bayramlaştı.

İtalya’da yaşayan Müslümanlar da Roma, Floransa, Napoli, Milano, Palermo kentlerinde bu sabah bayram namazı için bir araya geldi. İtalya Birinci Futbol Ligi (Serie A) takımlarından Milan da İslam aleminin Kurban Bayramı’nı kutladı.

Azerbaycan

Azerbaycan’da Kurban Bayramı namazı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine uyularak kılındı. Bakü’nün en büyük camilerinden Ejder Bey Camisi’ne gelen çok sayıda kişi, maske takıp sosyal mesafe kuralına uyarak bayram namazı için saf tuttu.

Kovid-19 tedbirleri gereği camilere sadece 50 kişi alındığı için bayram namazı 50’şer kişilik cemaatlerle birkaç kez peş peşe kılındı.

Azerbaycan Kafkas Müslümanları İdaresi Başkanı Allahşükür Paşazade de namazını Ejder Bey Camisi’nde eda etti. Namaz sonrasında ülkenin huzur ve refahı, İslam alemindeki sıkıntıların sona ermesi için dualar edildi. Dualarda Karabağ savaşı şehitleri de unutulmadı.

Gürcistan

Gürcüler, Türkler ve Azerbaycan asıllı Gürcistan vatandaşlarıyla farklı etnik kökenlerden Müslümanlar, bayram namazı için sabah erken saatlerde eski Tiflis semtinde bulunan ve “çift mihraplı” diye bilinen Tiflis Cuma Camisi’ne akın etti.

Camiye gelen Müslümanlar, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamındaki tedbirlere uygun şekilde maskeler kullandı.

Kalabalık dolayısıyla camide yer bulamayan Müslümanlar, bayram namazını caminin karşısındaki caddede yere serdikleri seccadelerin üzerinde kıldı.

Kerkük

Irak’ın Kerkük kentinde vatandaşlar, Kurban Bayramı namazı için camileri doldurdu. Kent merkezindeki Aden Caddesi’nde bulunan Tahsin Sorani Camisi’ni dolduran cemaat, kılınan bayram namazından sonra dua etti.

Ülkeye huzur ve barışın gelmesi için dua eden cami cemaati, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının sona ermesi ve memleketin her türlü terör belasından kurtulması için ellerini semaya açtı.

Son dönemde hemen hemen her gün şiddet olaylarının yaşandığı Afganistan’da Kurban Bayramı dolayısıyla halk, sabah erken saatlerde başkent Kabil olmak üzere pek çok yerde camilere akın etti. Halk, kuzeydeki Mezar-ı Şerif kentinde bulunan Ravza-i Şerif Camisi’ni doldurdu.

Sıkı güvenlik önlemleri altında kılınan bayram namazı sonrası dışarı çıkan Afgan halkı, geleneksel hale gelen ve yıllardır devam eden bayramlaşma törenine katıldı. Binlerce Afgan’ın katıldığı bayram namazının ardından kurbanlıklar kesilmeye başlandı.

Balkanlar’da Kurban Bayramı coşkuyla karşılandı

Balkan ülkeleri Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Kosova’da yaşayan Müslümanlar Kurban Bayramı’nı coşkuyla karşıladı. Bölge ülkelerde yaşayan binlerce Müslüman, bayram namazını kılmak için sabah saatlerinde camilere akın etti, sevdikleriyle bayramlaştı.

Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’daki tarihi Gazi Hüsrev Bey Camii, bayram namazını kılmak için gelen yüzlerce Müslümana ev sahipliği yaptı. Caminin avlusu da bayram namazını kılmak isteyenlerle doldu taştı.

Tarihi camide bayram namazını Bosna Hersek İslam Birliği (Diyanet İşleri) Başkanı Husein Kavazovic kıldırırken, Bosna Hersek genelindeki camilerde bayram namazı eda edildi.

Kuzey Makedonya’da Kurban Bayramı nedeniyle merkezi tören Kuzey Makedonya İslam Birliği (Diyanet İşleri) himayelerinde başkent Üsküp’teki Mustafa Paşa Camisi’nde düzenlendi. Düzenlenen program kapsamında Türkçe, Arnavutça ve Boşnakça ilahiler okundu.

Bayram hutbesini Kuzey Makedonya İslam Birliği Başkanı Şakir Fetahu Arnavutça ve Makedonca verdi. Kurban Bayramı namazının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Fetahu, kesilecek kurban etlerinin dini veya etnik kökene bakılmaksızın herkesle paylaşılacağını aktardı.

Arnavutluk’ta bu bayram da merkezi program, geleneksel olarak başkent Tiran’daki İskender Bey meydanında binlerce Müslümanın katılımıyla icra edildi. Program kapsamında Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Meydanın yanı sıra bayram namazı ülke genelindeki camilerde de kılındı. Kosova’da da Müslümanlar camilere akın ederken, Kurban Bayramı vesilesiyle merkezi tören, başkent Priştine’deki Fatih Sultan Mehmet Camisinde gerçekleşti.

Kosova İslam Birliği (Diyanet İşleri) Başkanı Naim Ternava, bayram vesilesiyle verdiği hutbede, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kutsal yerlere ziyaretin bu yıl da yasak olduğunu hatırlatarak, imkanı olanların kurban keserek ibadetlerini yerine getirebileceğini söyledi. Bölge ülkelerinde bayram namazı Kovid-19 tedbirlerine uyularak kılındı.

On binlerce kişi Mescid-i Aksa'da bayram namazı kıldı

On binlerce kişi Mescid-i Aksa’da bayram namazı kıldı

İsrail işgali altındaki Doğu Kudüs’ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa’da on binlerce Müslüman bayram namazını eda etti.

Arife günü yatsı namazından itibaren Mescid-i Aksa’ya gelen Filistinlilerin sayısı sabah namazında on binlere ulaştı. İşgal altındaki Doğu Kudüs’ün uzak mahalleleri ile İsrail’e bağlı Filistin kentlerinden Mescid-i Aksa’ya gelmek isteyen Filistinliler, Harem-i Şerif’in içinde bulunduğu Eski Şehir bölgesine çıkan yollarda araçlarıyla uzun kuyruklar oluşturdu.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ve teşrik tekbirleriyle bayram namazına kadar Mescid-i Aksa’da bekleyen on binlerce Müslüman, namazdan sonra okunan bayram hutbesini dinledi. İsrail’in başkenti Tel Aviv ve çevresinde mülteci konumunda bulunan Afrika asıllı yüzlerce Müslüman da bayram namazını Harem-i Şerif’te kıldı.

Kudüs İslami Vakıflar Basın Sözcüsü Firas Dibs yaptığı yazılı açıklamada, Harem-i Şerif’te yüz bini aşkın Müslüman’ın bayram namazı kıldığını belirtti.

Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh İkrime Sabri tarafından okunan bayram hutbesinde, İsrail Başbakanı Naftali Bennett’in Mescid-i Aksa’da Yahudilere ibadet imkanı sağlanması yönündeki açıklamalarına tepki gösterildi.

Şeyh Sabri, İsrail’in Filistinlilere ve mukaddesatına yönelik ihlallerine vurgu yaparak, Mescid-i Aksa’nın sadece Müslümanlara ait olduğunu belirtti. Fanatik Yahudilerin baskınlarına tepki gösteren Şeyh Sabri, Harem-i Şerif’i hıncahınç dolduran yüz binden fazla Filistinliyi takdir etti.

Fanatik Yahudiler, arife günü dahil 17-18 Temmuz tarihlerine tekabül eden Tişa BeAv yas ve oruç günü dolayısıyla Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemiş, baskına tepki gösteren Filistinliler ile İsrail polisi arasında arbede yaşanmıştı.

Harem-i Şerif’te kılınan bayram namazı ve okunan hutbe sonrası Mescid-i Aksa lehine gösteri düzenlendi. Kubbetu’s Sahra ile Kıble Mescid-i Aksa arasında bulunan revaklara, Hamas’a ait dev bir bayram tebriği afişi ile Filistin bayrakları asıldı. Revakların altında toplanan yüzlerce Filistinli, tekbir ile Mescid-i Aksa lehine sloganlar attı.

Mescid-i Aksa ve Kudüs’teki vakıflar, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994’te imzalanan barış antlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesinde bulunuyor.

Daha önce Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin izni dahilinde Mescid-i Aksa’yı ziyaret eden Yahudiler, 2003’ten bu yana Vakıflar İdaresinin egemenliğini ihlal eden İsrail’in tek taraflı kararı çerçevesinde polis eşliğinde Müslümanların kutsal mabedine giriyor.

İsrail makamlarının bu tek taraflı kararını tanımayan Kudüs İslami Vakıflar İdaresi, Müslümanların egemenliğini ihlal edici bu tür girişleri baskın olarak tanımlıyor. İşgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor.

Yahudiler, içinde Kıble Mescidi ile Kubbetu’s Sahra Camisi’nin yanı sıra müze, medreseler ve büyük avlunun yer aldığı Mescid-i Aksa Külliyesi altında, sözde “Süleyman Mabedi kalıntılarının bulunduğu” iddiasıyla kazı çalışmaları yapıyor, Mescid-i Aksa’da kendilerinin de ibadet etme hakları olduğunu savunuyor.