Tarih: 25.06.2019 13:25

Dünya İşkenceyle Mücadelede Sınıfta Kaldı

Facebook Twitter Linked-in

İnsanlığa karşı işlenen en acımasız suçlardan biri olan işkence, birçok uluslararası sözleşmeyle yasaklanmasına rağmen ülkelerin mücadelede başarısız olduğu küresel krizlerin başında geliyor.

İnsan hakları örgütleri ve uluslararası kuruluşların, pek çok ülkede sistematik işkenceye ilişkin ortaya koyduğu raporlar, dünya genelinde işkencenin önlenemediğini gözler önüne seriyor.

Bireylere yönelik fiziksel ve psikolojik saldırıların tamamını kapsayan işkence, mağdurlarını güçsüz kılmak, onuruna ve saygınlığına zarar vermek amacıyla başvurulan en acımasız yöntemlerden biri olarak nitelendiriliyor.

BM´nin, 1984´te kabul ettiği "İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı ya da Onur Kırıcı Muamele ya da Cezaya Karşı Sözleşme"si, yeterli sayıda devlet tarafından imzalanmasının ardından 26 Haziran 1987´te yürürlüğe girdi.

BM Genel Kurulu, bu tarihten 10 yıl sonra işkencenin tamamen ortadan kaldırılması ve işkence mağdurlarına destek amacıyla 1997´de 26 Haziran´ı "İşkence Mağdurlarıyla Uluslararası Dayanışma Günü" ilan etti.

BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi´nin 5´inci ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi´nin 3´üncü maddesi işkenceyi yasaklamasına rağmen, bir insana karşı işlenebilecek en acımasız suçlardan olan işkence ne yazık ki dünya genelinde engellenemiyor.

Suriye´de yüzbinler rejimin işkence yuvalarında

İç savaşın sekizinci yılına girdiği Suriye´de rejimin gizli hapishanelerinde ayak tırnakları sökülen, üzerine benzin dökülerek yakılan, tecavüze uğrayan, ağzına silah dayanan tutukluların maruz kaldığı işkenceler, 2011´den bu yana dünya kamuoyunun gündeminde yer almayı sürdürüyor.

Esed rejimi, Suriye´de kontrol ettiği alanlarda 7 ana cezaevi ve 18 sorgu merkezinde yaklaşık 500 bin kişiyi alıkoyarak, sistematik işkence uyguluyor.

Suriye İnsan Hakları Ağı´nın verilerine göre, Suriye´de sadece 128 bininin kimliği tespit edilebilen en az 500 bin kişi, Beşşar Esed rejiminin işkence yuvalarında alıkonuluyor.

Uluslararası Af Örgütü Myanmar ordusunu savaş suçuyla itham etti

Yıllardır etnik temizlikle karşı karşıya kalan ve Myanmar´dan kaçmak zorunda bırakılan Arakanlı Müslümanlar, uluslararası toplumun Myanmar´a yaptığı baskılara rağmen, cinayet, tecavüz ve işkenceye maruz kalmaya devam ediyor.

Sistematik insan hakları ihlalinin kurbanı olan Arakanlı Müslümanların yaşadığı zulüm, zaman zaman çeşitli uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına da yansıyor.

Son olarak Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), yayınladığı raporda, Myanmar ordusunu, Arakan eyaletinde düzenlediği yeni askeri operasyonlarla savaş suçları ve insan hakları ihlalleriyle itham etti.

Örgüt raporunda, Myanmar ordusunun, eyalette özerklik talebiyle silahlı eylemler düzenleyen Budist Arakan Ordusu örgütüyle mücadelede, ocak ayından bu yana ayrım gözetmeksizin devam eden saldırılarda sivilleri öldürdüğü ve yaraladığı ifade edildi.

Devamı >>>

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —