Tarih: 23.07.2018 15:34

Dünya ısınıyor kuzey ülkeleri de...

Facebook Twitter Linked-in

23. 07. 2018 Pazartesi

DUVAR ? Sıcak dalgaları dünyanın birçok noktasında olduğu gibi uç vermeye başladı. Afrika kıtasında sıcaklıklar 50 dereceye kadar çıkarken; İsveç bir haftadır devam eden orman yangınları nedeniyle uluslararası güçlerden yardım istemek zorunda kaldı.

İsveç gibi bir Kuzey-İskandinav ülkesinde sıcağa bağlı orman yangınları alışılmadık ve endişe verici bir gelişme olarak kayıtlara geçti. 50´den fazla noktada meydana gelen yangınlar sebebiyle Fransa´nın Sivil Savunma Teşkilatı, İsveç´e üç tane yangın uçağı gönderdi. Buna ek olarak İtalya ve Norveç´ten de yangın uçağı takviyesi geldi. Yangınlar 20 bin hektardan fazla bir araziyi etkiledi

İSVEÇ VE KANADA´DA SICAKLIK 30 DERECE

Kutup bölgesine epey yakın olan İsveç, Mayıs ve Temmuz ayları arasında 19´uncu yüzyıldan bu yana en kurak dönemini yaşadı, hava sıcaklığı 30 dereceye kadar ulaştı. Bu arada gene Kuzey bölgesine yer alan Kanada´da sıcaklıklar 30 dereceye kadar ulaştı. Quebec´de 90´dan fazla kişi aşırı sıcak dalgası yüzünden hayatını kaybetti. Toronto´da son 18 günde sıcaklık 30 dereceyi geçti.

Dünyanın diğer bölgelerine bakacak olursak Britanya bölgesinde Glasgow Bilim Merkezi´nin çatısı aşırı sıcaklar yüzünden eridi. Bölgede yazın henüz ilk yarısı olduğu halde yarım yüzyılın en kurak yazı yaşanıyor. Tabi ki bu bölgedeki tarım faaliyetlerini de olumsuz etkiliyor. Örneğin, Polonya ve Slovakya arasındaki Tatra dağlık bölgesinde yaşanan ani sel baskını sebebiyle dağın Slovakya bölgesinden yaklaşık 300 kişi tahliye edilmek zorunda kaldı. Almanya´da tarım ürünlerinin hasadında yüzde 20 ila 50´lik bir fire bekleniyor. Son olarak Japonya´da sıcaklıklar 40 dereceye kadar çıktığı için en az 10 kişi hayatını kaybetti, 3 binden fazla kişi hastanelere acil durum bildirimi yaptı. Bunların 2 bin 605´i aşırı sıcaklara bağlı rahatsızlıklar sebebiyle hastanelere kaldırıldı.

Bu noktada tek sorumlunun küresel ısınma ve iklim değişikliği olmadığını hatırlatmakta fayda bulunuyor. Örneğin Kuzey Atlantik´te yüksek miktarlarda deniz yüzey sıcaklığı değişimleri yaşanıyor. Bunun temel sebeplerinden biri de en son 1970´lerde yaşanmış olan Atlantik Onlarca Yıllık Salınımı adıyla anılan bir iklim döngüsü. Diğer bir sebebi de jet akımı adıyla bilinen yüksek hızlı rüzgar dalgalarının yavaşlamış ve zayıflamış olması. Normalde batı-doğu doğrultusunda esen bu rüzgarların küresel hava durumunu yönlendirmek gibi bir işlevi de bulunuyor. Jet akımları hız kesince tek bir yüksek basınçlı hava dalgası aynı bölgede günlerce, haftalarca asılı kalabiliyor.

Tabi ki bilim adamları gene de bu gelişmelerin bizi rehavete düşürmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Küresel ısınma ve iklim değişikliği sorunu var olmaya devam ediyor. Eğer bu yüzyılın sonuna kadar küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutamazsak yukarıda verdiğimiz örneklerin arkası katlanarak gelecek. Bu yazdan bu gezegenin sakinlerinin, liderlerinin Paris hedeflerine dört elle sarılması gerekiyor.


Kaynaklar:

https://www.theguardian.com/world/2018/jul/22/heatwave-northen-hemisphere-uk-algeria-canada-sweden-whats-the-cause

https://phys.org/news/2018-07-european-heatwave-drought-wildfires.html

Japan Times

http://nymag.com/daily/intelligencer/2018/07/a-global-heat-wave-has-set-the-arctic-circle-on-fire.html

Kaynak: gazeteduvar.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —