Tarih: 29.03.2019 14:58

Dostluk ve incelik örneği Şakir Kurtulmuş

Facebook Twitter Linked-in

Her insanın hayatında has dostların sayısı iki elin parmağını geçmez. Bunlar özel bir yere sahiptirler. Yıllar ve olaylar bu güzellikleri kolay kolay eskitmez.
Kimi dostluklar, ilişkiler başladığı gibi biter, kimi de var ki insanın son soluğuna değin sürer.

Yeni Devir gazetesinin bizim ve hemen bizdeki bir sonraki kuşağın üzerinde önemli bir etkisi var. İdeolojik çatışmaların yoğun olduğu, kesimlerin kendilerini var kılma görüntüleri o günün medyası ile belirginleşirdi. Sol kesim için Cumhuriyet, çok dalgalı ve gelgitli olan solun en rijit ve uç yayını kimi zaman Marksist, kimi zaman Macou, kimi zaman ulusalcı Aydınlık, milliyetçilerin Orta Doğu, Hergün ve diğer gazeteleri, sağcıların Tercüman, Risale-i Nur cemaatinin Yeni Asya, İslâmî düşüncedeki bizlerin Milli Gazete ve Yeni Devir dönemimiz için bir göstergeydi. Bizler üniversiteye girdiğimiz o yıllarda Yeni Devir gazetesini logusunu görünür bir şekilde katlar, parkalarımızın veya ceketlerimizi cebine yerleştirirdik. Yazarları, Rasim Özdenören, Erdem Bayazıt, Akif İnan [Akif Reha imzasıyla da yazardı], Alaeddin Özdenören, Durali Yılmaz, İsmet Özel, Cahit Zarifoğlu [Ahmet Sağlam, Vedat Can imzalarıyla da yazardı] gibi imza sahipleri vardı. Gazetenin kültür sanat sayfasını Şakir Kurtulmuş, Ahmet Özalp, Mehmet Ocaktan, Kamil Eşfak Berki değişik dönemlerde hem yönettiler hem de katkı sundular. Sol için Cumhuriyet gazetesi ne idiyse bizim için de Yeni Devir oydu.

Erzurum´da MTTB olarak üniversitede biz Talebe adında bir gazete çıkardık. Kültür sanat sayfasının yönetimi bendeydi. Bu, benim için bir deneyimdi. Yeni Devir çıktığı o sırada bizler şiir, deneme, öykü gibi yazılarımızı gazeteye gönderirdik. Şakir Kurtulmuş sayfa yönetmeniydi. Onunla bu dönemde mektupla sık yazıştık. Mektupları arşivimde duruyor. Benim şiir, deneme ve öykülerim burada zaman zaman yayımlandı. Bizim için keskin bir bilinç ve bakış dönemiydi. Şakir Kurtulmuş ile o zaman olan yazışmaların benim hayatımda özel bir yeri var. Bir yazım Yasir Vurgun imzasıyla yayımlanmıştı, Nuri Pakdil, o yazımın birazını alıntılamış, yorumda bulunarak Edebiyat dergisinde yayımlamıştı. Ben kanatlanmıştım. Bir ustanın hakkımızda böyle bir değinide bulunması büyük bir şeydi. Bizim için bir moral oluyordu. Çok okuyorduk, bir okuma yarışı içindeydik arkadaşlarla. Düşüncelerimizi yazıya döker Yeni Devir gazetesine gönderirdik.

Şakir Kurtulmuş ile dostluğumuz, ben üniversiteyi bitirip İstanbul´a gelince de sürdü. Zaman zaman gazetede, Cağaloğlu´nda görüştük. Gazetenin yeri o zaman Topkapı´daydı, ulaşım da çok kolaydı. Âlim Kahraman Rasim Özdenören´in Gül Yetiştiren Adam kitabıyla ilgili geniş bir çalışma yaptı, onu gazeteye götürdük. Şakir şöyle bir baktı, bunu Mavera dergisine gönderelim dedi. O sırada merhum Ahmet Nedim Çeker Cahit Zarifoğlu ile Rasim Özdenören´e benden bahsetmiş. Kendi dosyalarım ile Âlim´in yazısını alıp Ankara´ya gittim. Cahit Beye verdim. Cahit Bey, o zaman yeni çıkmış olan Yaşamak kitabını hem bana hem de Âlim´e imzaladı, bana verdi. Âlim´in yazısı Mavera´da yayımlandı. Ardından da benim öykülerim yayımlandı. Âlim ile ikimiz sürekli birlikte olduk. Şakir´in de Mavera´da şiirleri yayımlanıyordu. Akabe ve Mavera İstanbul´a taşınınca Ah Güzel Bir Gün şiir kitabı çıktı. Beyan yayınlarında Hz. Hamza ile Bilâl-ı Habeşi küçük ebatlı monografileri yayımlandı.

Şakir Kurtulmuş bir süre sonra gazeteden ayrıldı İnsan yayınlarının kuruluş çalışmalarına katıldı. Oradan da ayrıldı bir özel kurumda çalıştı. Bu dönemden sonra Şakir Kurtulmuş´u ancak birkaç kez görebildim. Bizim yoğun iş ve dergi telâşımız, Şakir´in inzivası nedeniyle uzun zaman görüşemedik. Hastalığım sırasında kendisi beni aradı. Bu arda da yazı hayatından çekilmiş, ortalıkta görünmez olmuştu. Yedi İklim dergisinin elimizde bulunan bütün sayılarını, mevcut kitaplarımı gönderdik. Yeniden yazı ve düşünce hayatına döndü. Bir patlama yaşadı. Şiirler yazdı art arda. Yusuf´un Kuyusu kitabı Yedi İklim yayınları arasında çıktı. Yeni şiirler, yazılar art arda sökün ediyor. Yeni bir şiir kitabı dosyası hazır durumda.

Bu güzel dostlukların tadı ve anlamı başkadır. İçten, sahih ve samimi.

Kaynak:Ali Haydar HAKSAL | Millî Gazete - 4 Şubat ´14




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —