Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Dört Porto Rikolu genç Müslüman olur ve?

Hakan Albayrak´ın analizi

Dört Porto Rikolu genç Müslüman olur ve?

Daha evvel bu köşede tanıtmaya çalıştığım ?bi´ dünya haber? adlı internet sitesinde (www.bidunyahaber.org) Hatice Betül Karagöz imzalı harika bir haber: Amerika Birleşik Devletleri´nde Latin Amerika kökenli Müslümanların sayısı hızla artıyor.

2009 senesinde ABD´deki Müslümanların sadece yüzde 1´i Latin Amerika kökenliyken, bu oran 2018´de yüzde 7´ye ulaşmış.

Latinler arasındaki ihtida rüzgârında, ?İslam´ın bir kurum ya da din adamının müdahalesi olmadan, Tanrı ile kişisel ve doğrudan bir bağlantıya vurgu yapması? önemli bir etkenmiş.

Bir de Endülüs mirası?

***

2009-2018.

Arada sadece dokuz sene var.

Bu kadar kısa bir zaman zarfında yüzde 1´den yüzde 7´ye yükselişin hikâyesini teferruatıyla bilmek ve anlatmak isterdim.

O süreci değil, ama o sürecin öncesine -ABD´deki Latin Amerika kökenli Müslümanların yolunun başlangıcına- dair bir şeyler biliyorum ve anlatabilirim:

1970´li yılların başlarında Müslüman olan Porto Riko kökenli dört genç arkadaş, 1985´te New York´ta ?Alianza Islamica? (İslam Birliği) diye bir dernek kurup Latin Amerika kökenli ABD´lilere örgütlü bir şekilde İslam´ı tebliğ etmeye başladı.

?Siyah Müslümanlar Hareketi?nden etkilenmişlerdi ve tıpkı ?Nation of Islam? veya ?American Muslim Mission? gibi onlar da tebliğ faaliyetlerini en çok cezaevlerinde yürütüyorlardı.

Latin mahallelerini uyuşturucu belasından kurtarmak için ?kolluk kuvvetleri´ kurmaları da bu etkiden kaynaklanıyordu.

Bir benzerlik daha vardı onlarla Afro-Amerikalı Müslümanlar arasında: Afrika ile kurulan bağ.

Tabii ki ?Alianza Islamica? daha ziyade Kuzey Afrika üzerinde duruyor ve Mağribli Müslümanların Endülüs´te yazdığı medeniyet destanına vurgu yapıyordu.

Amerika kıtasına gelen ?İspanyollar?ın kahir ekseriyetinin baskılar yüzünden Hıristiyanlığı kabul etmiş gibi görünen Mağrib kökenli Endülüslü Müslümanlar olduğunu da vurgulayarak, muhataplarını asıllarına dönmeye çağırıyordu.

Bu maya tuttu ve ?Alianza Islamica?dan sonra kurulan benzeri örgütlerin de gayretleriyle ABD´deki Latin Amerika kökenli Müslümanların sayısı 1990´lı yılların sonuna kadar 40 bini buldu.

***

Hatice Betül Karagöz´ün haberine dönecek olursak?

Haberde, İsa Parada isimli bir imamın, Latin Amerika kökenlilere İslam´ı tebliğ ederken İslam kültürünün onlara zannettikleri kadar yabancı olmadığını söylediğini okuyoruz.

Bu sözüne açıklık getirirken -mesela- şöyle diyormuş İsa Hoca:

?Kur´an-ı Kerim´in dili olan  Arapçadan İspanyolcaya geçmiş 4000´e yakın kelime var.?

Yeri gelmişken: İspanyol dilindeki meşhur ?Ole?nin (Hani ?Olleeey? denir ya, o işte) bir rivayete göre lafzetullah kökenli olduğunu biliyor muydunuz?



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER