Doktorlar el ele verdi sanal hastanede ücretsiz hizmet veriyor

120 gönüllü kahraman doktor salgın sürecinde hastaneye gitmeye çekinen hastalara sosyal medya üzerinden kurdukları “Sanal Hastane” ile ücretsiz sağlık hizmeti veriyor.

Doktorlar el ele verdi sanal hastanede ücretsiz hizmet veriyor

Yeni Şafak Gazetesi ekonomi yazarı Yaşar SÜNGÜ'NÜN "KONUYA DAİR" MAKALESİ...

Öncü doktorumuz sosyal medya hesabında kendini şöyle tanıtmış; Anne, Eş, Profesör-Beykent Üniv, Anestezist Algoloji uzmanı. Mutluluk sabahları kızının saçlarını örmektir.

Koronavirüs Covit 19 salgınının Türkiye’yi etkilemeye başladığı dönemde birçok duyarlı insan gibi o da bir şeyler yapma ihtiyacı hissetti.

Hastaneler, hem kronik rahatsızlıkları hem de farklı hastalıkları olanlar için riskli yerlerdi.

Hem de salgına odaklanan sağlık çalışanlarının yükünü hafifletmek gerekiyordu.

Hasta bakamadığı günlerde meslektaşlarının iş yükünü azaltmak için twitter hesabından; “Lütfen tetkik raporlarınız için hastanelere gitmeyin, bana gönderin, sonucunuzu anlaşılır şekilde açıklayayım” diyerek çağrıda bulundu.

Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezist Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Nebahat Bulut, 19 Mart 2020’de Twitter hesabından “Sanal Hastane’ye Hoş Geldiniz” diyerek kendi branşında vatandaşlardan gelecek soruları cevaplayacağını yazarak diğer meslektaşlarını da Sanal Hastane’ye katılmaya davet etti.

Bulut’un mesajına kısa sürede çok sayıda meslektaşından karşılık geldi.

Dün itibarıyla 120’ye ulaşan gönüllü doktor bu insanlık hareketine dahil oldu.

Prof. Dr. Nebahat Bulut, vatandaşların ilgili uzmana kolayca ulaşmasını sağlamak için “Sanal Hastane” çatısı altında ücretsiz, gönüllü danışmanlık hizmeti veren uzmanların isimlerini ve sosyal medya hesaplarını listeledi.

120 gönüllü kahraman doktor bugün daha önce hastaneye gidip kan ve idrar tahlili veren, röntgen ve MR çektiren ancak bu süreçte hastaneye gitmeye çekindiği için sonuçlarını gösteremeyen hastalara sosyal medya üzerinden “Sanal Hastane” hizmeti veriyor.

Aralarında genel cerrahi, kalp ve damar cerrahi, enfeksiyon hastalıkları, kadın doğum, göz sağlığı, psikoloji, ortopedi, diş hekimliği, üroloji, nefroloji, fizik tedavi ve çocuk sağlığı gibi birçok alanda uzmanın yer aldığı platformdaki gönüllü hekimler, vatandaşlara, ücretsiz danışmanlık yapıyor.

**

Sanal Hastane Nedir?

Sanal Hastane, fiziki bir hastane değil. Tamamen sanal ortamda. Bu hastanede ilaç yazılmıyor, herhangi bir tedavi uygulanmıyor.

Corona Virüs salgını nedeniyle hastanelerdeki sağlık çalışanlarının yükünü hafifletmek, corona virüs hastalığı dışında başka hastalıkları olan tedavileri yarım kalan veya herhangi bir rahatsızlığı olup da corona virüs nedeniyle hastanelere gidemeyenlere gönüllü doktorların hizmet vermesi.

Gönüllü doktorlar, Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medya hesaplarından veya email yoluyla vatandaşlardan gelen soruları cevaplıyor, tahlil veya raporlarını değerlendiriyor ve danışmanlık yapıyorlar.

**

Sağlık hizmetine ihtiyacı olan ancak salgın nedeniyle hastanelere gidemeyen vatandaşlara destek veren doktorlardan bir kısmı şöyle;

Prof. Dr. Nebahat Bulut, tıbbi raporlarınızın yorumu konusundaki sorularınız için @BulutGulcuN twitter hesabı üzerinden,

Prof. Dr. Deniz Göksedef; Kalp ve Damar Cerrahisi konularındaki sorularınız için www.goksedef@istanbul.edu.tr mail adresi üzerinden,

Diş Hekimi Tuğba Dere, diş hastalıkları ile ilgili sorularınız için @tugba_dere twitter hesabı üzerinden,

Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Alper Can; Kanser tedavisi altındaki hastaların soruları için facebook hesabı üzerinden,

Prof. Dr. Sefa Bulut; Salgın sürecinde özellikle eğitim çağındaki çocuklar olmak üzere, her yaş grubundaki insanda psikoloji ile ilgili sorularınız için facebook hesabı üzerinden,

Prof. Dr. Ali Kutlu; Alerji ve Göğüs Hastalıkları doktoru @allerjidoktoru twitter hesabı üzerinden,

Uzman Dr. Bekir Yıldız, Üroloji ile ilgili sorularınız için facebook hesabı üzerinden,

Prof. Dr. Ener Çağrı Dinleyici, çocuk sağlığı ile ilgili sorularınız için @timbooth75 twitter hesabı üzerinden,

**

Bu salgın dönemi geçecek ve elini taşın altına koyan sağlık çalışanlarının kahramanlıkları unutulmayacak.