Tarih: 02.03.2018 15:18

DOĞU GUTA´DAN TAHLİYE YALANINI BM DE DOĞRULADI

Facebook Twitter Linked-in

Suriye ordusu ve Rus birliklerin 5 Şubat 2012 tarihinden itibaren muhaliflerin elinde bulunan, Doğu Guta´da kontrolü tekrar ele geçirmek için başlattığı bombardıman devam ederken, masada izlenen sinsi taktik bugün BM Sözcüsü tarafından yapılan açıklama ile daha da net bir şekilde ortaya çıktı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in Doğu Guta´dan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın çağrısı ile sivillerin tahliye edildiğini açıklamış, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da bir ay önce 700 sivilin tahliye edildiği bilgisinin verildiğini söylemişti. KARAR, hem Putin´in yaptığı açıklamaların doğru olmadığını hem de 700 siville tahliye bilgisinin yanlış olduğunu ortaya çıkardı.

İLK TAHLİYE BUGÜN İKİ SİVİLLE 

Doğu Guta´daki sivillerin tahliye edildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını Birleşmiş Milletler (BM) de kabul etti. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın brifinginde konuya ilişkin soruya, ´´Kuşatma altındaki bölgeden Rusya´nın 5 saatlik (insani mola) teklifi üzerine 2 kişinin çıktığı bildirildi´´ yanıtını verdi.

BM´nin 5 saatlik insani mola görüşmelerine dahil olmadığını söyleyen Dujarric, ´´Bizim mesajımız net, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 30 gün ateşkes talep eden 2401 sayılı kararının uygulanması gerekiyor´´ dedi.

Dujarric, sahadaki koşullar müsaade ettiğinde BM´nin, kuşatma altında bulunan ve insani yardıma muhtaç kişilere yardım götürmeye hazır olduğunu vurguladı.

400 BİN KİŞİ ABLUKA ALTINDA

Muhaliflerin kontrolündeki Doğu Guta´da yaklaşık 400 bin kişi 5 yıldır abluka altında yaşıyor. Doğu Guta, Astana anlaşmalarında "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmesine rağmen Rusya´nın garantörlüğünü üstlendiği Suriye rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını sıkılaştırıp, son aylarda saldırılarını şiddetlendirdi.

İnsani krizin derinleştiği bölgede, yüzlercesi acil durumda, binlerce sivil hasta tahliye edilmeyi bekliyor. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —