Albayrak Grubu´nun 2033 yılının sonuna kadar işletme hakkına sahip olduğu Trabzon Limanı halka arz edildi. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Trabzon Limanı İşletmeciliği AŞ´nin 21 milyon lira olan çıkarılmış sermayesinin yüzde 30´una karşılık gelen ve Albayrak Turizm Seyahat İnşaat Ticaret AŞ´ye ait 6 milyon 300 bin lira nominal değerli payın halka arz edilmesini onayladı.
Paylar 15,50 liradan halka arz edilecek. Talep toplama 18-19 Ocak tarihlerinde başlayacak.
Halka arzın Ocak ayında tamamlanması hedefleniyor.
2012 yılında Tümosan´ın halka arzının ardından Albayrak Grubu şirketlerinden Trabzon Limanı, ikinci halka arz oldu. Albayrak Grubu şirketlerini geleceğe taşıyacak halka arz, kurumsal ve profesyonel bir yapılanma için katalizör işlevi görecek. Albayrak Grubu CEO´su Dr. Ömer Bolat, yaptığı açıklamada ?Halka açık olmak, faaliyetlerimizi daha sağlam temeller üzerinde sürdürme imkânı sunacak ve grubumuz şirketlerinin marka bilinirliğine büyük katkı sağlayacak. Bu yıl içerisinde Varaka Kağıt şirketimizi de halka açmak istiyoruz? açıklamasında bulunmuştu.
Yaklaşık 50 futbol sahası büyüklüğünde kara alanına sahip Trabzon Limanı, özelleştirme sonrası yapılan 45 milyon dolar tutarında yatırımla 10 milyon ton elleçleme kapasitesi ve 5 milyon ton depolama kapasitesine sahip. Özelleştirmeden bu yana Liman´da elleçlenen yük hacmi ise yıllık ortalama yüzde 7,7´lik bileşik büyüme ile yıllık 1 milyon tondan 3 milyon tona çıktı.
Elleçlediği yük miktarı ve liman sahası büyüklüğü ile Doğu Karadeniz Bölümü´ndeki en büyük liman konumunda olan Trabzon Limanı, sahip olduğu modern altyapı ve makine parkı ile ek yatırıma ihtiyaç duymaksızın istikrarlı elleçleme hacmine ve güçlü bir gelir yapısına sahip.
2017 yılı 9 aylık sonuçlarına göre Trabzon Limanı´nın gelirleri; 2016 yılının ilk 9 aylık dönemine göre yüzde 48 artışla 53.3 milyon liraya, net karı ise yüzde 76´lık yükselişle 23.1 milyon liraya ulaştı. Buna göre şirketin 2016 yılının ilk 9 ayında yüzde 36 seviyesinde olan net kar marjı yüzde 43´e yükseldi.
Trabzon Limanı, şirketlerin esas faaliyetlerinden kar yaratma kabiliyetini ifade eden ?faiz, amortisman, vergi öncesi kar (?FAVÖK?) açısından değerlendirildiğinde de 2017 yılının ilk 9 ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre önemli büyüme gerçekleştirdi. 2016 yılının ilk 9 ayında 16.8 milyon TL seviyesinde olan FAVÖK, 2017 yılının aynı döneminde yüzde 87 artışla 31.4 milyon liraya ulaştı. Şirketin bu dönemlerde FAVÖK marjı yüzde 47´den yüzde 59´a yükseldi.
Trabzon Limanı halka arzında 10 işgünü süreyle Günlük Alım Emri Uygulaması ve 1 ay süre sonunda 1 ay boyunca elinde tutan yatırımcılara yüzde 2 Bonus Pay uygulamaları kullanılacak.
Ayrıca ilk defa Trabzon Limanı´nda uygulanacak yeni bir teşvik de söz konusu. Küçük tasarrufları ödüllendirmek amacıyla halka arza 50 adet ve üzerinde taleple başvuran yatırımcılara 1 adet bedelsiz payı Deniz Yatırım verecek. Bu sayede 50 adet başvuran bir yatırımcı en az yüzde 2´lik getiri ile yatırımına başlayacak.
Trabzon şehri sahip olduğu doğal, tarihi ve dini eserleri ile turizm potansiyeline sahip. Yolcu trafiği Liman´a; yolcu başına tahsil edilen giriş çıkış bedellerinin yanı sıra, gelen gemilere verilen pilotaj ve römorkaj gelirleri ile önemli katkı sağlıyor. Son dönemde yolcu gelirlerinde önemli azalma görülse de Galataport projesinin tamamlanmasından sonra cruise trafiğinin yeniden canlanması bekleniyor.
Albayrak Grubu´nun Trabzon Limanı içinde ve dışında pilotaj ve römorkaj hizmeti verdiği gemilerden elde ettiği gelirler, toplam gelirleri içinde önemli bir yer tutuyor.
Şirket, 21 adet ambarda 23.585 m2 kapalı, 240.000 m2 açık kiralanabilir alan ve 6.000 m3 ton depolama kapasitesine sahip 3 adet akaryakıt tankından kira geliri potansiyeline sahip. Önceki dönemlerde; Birleşmiş Milletler Askeri Kuvvetleri, British Petrol ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı gibi önemli müşterilere lojistik hizmetleri sağlayan firma, gelecek dönemlerde yeni projeler kapsamında açık-kapalı alan kiralamaları yapmayı hedefliyor.
Tarihi yüzyıllar öncesine dayanan Trabzon Limanı, Osmanlı İmparatorluğu´nun 5 önemli limanından biri olarak uzun yıllar hizmet verdi. 8 Temmuz 1946´da temeli atılan yeni liman ise artan gemi trafiğine cevap verebilmek için 1980´de başlayan çalışmalar ile modernize edildi. 2003 yılında 30 yıllık işletme hakkı Albayrak Grubu tarafından alındıktan sonra Trabzon Limanı´nın elleçleme kapasitesi yapılan yatırımlarla 3,9 milyon tondan 10 milyon tona çıkarıldı. Trabzon Limanı bugün elleçlediği yük miktarı ve liman sahası büyüklüğü ile Doğu Karadeniz bölümünde bulunan en büyük liman konumunda.