Dersim´de, 31 Mart Yerel Seçimlerinde köklü bir değişiklik oldu. PKK/HDP şehir merkezini ve ilçeleri tümden kaybetti. Dersim merkezini, TKP adayı Fatih Mehmet Maçoğlu kazandı. Çemişgezek ve Mazgirt´i AK Parti, diğer kazaları da CHP kazandı.
Dersim´de şehir merkezinin TKP ve iki ilçesinin AK Parti (muhafazakâr İslamcılar) tarafından kazanılması, çok büyük tartışmalara neden oldu. Özellikle de şehir merkezindeki değişiklik daha çok konuşuldu.
Bu değişimin birçok farklı görüşlerle açıklanmaya çalışıldığı bir gerçek. Yerel seçimleri ?Kemalist sol kazandı?, ?Komünizm kazandı?, ?düşmanına aşık olanların zaferi?, ?Kürtlerin yenilgisi?, ?yenileşme ve değişim? diye yorumlayanlar oldu.
Şu bir gerçek ki Dersim´deki belediye başkanlığı değişimi, ideolojik yapı ve şablonlarla açıklanamaz. Böyle bir açıklama sosyolojik gerçekliğe aykırıdır. Bu gelişme, Dersim´de bir değişim ve bir farklılaşma talebidir. Dersim halkının yeniyi isteme arzusudur. Dersim, yeni bir değişim ve arayışla yeni bir hikâye yazdı. Bu aşamada da bu hikâyenin kahramanı TKP oldu.
Kürdistan´da bütün şehirler değişim bekliyor.
YENİ İKİNCİ HİKÂYE?
Dersim Belediyesi çalışmaya başladıktan sonra yeni ve önemli bir adım attı. Bu gelişme Kürtler için onurlu ve cesaretli bir gelişme oldu.
Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu başkanlığında düzenlenen belediye meclis üyeleri toplantısında, ?Tunceli Belediyesi? tabelasının Dersim Belediyesi olarak değiştirilmesi, Türkçe, Kürtçe (Kurmanci ve Zazaca) dillerinde hizmet kararı alındı.
Belediyeden yapılan yazılı açıklamada, Belediye Meclisi´nin olağan ve olağanüstü gerçekleştirdiği toplantılarda, belediye hizmet binasında bulunan tabelada yazılan "Tunceli" ibaresinin değiştirilerek Dersim yazılmasına karar verildiği belirtildi.
Gerekçesi şöyle açıkladı:
"Kentimizin kültürü, tarihi ve inanç biçimini yaşatmak adına belediyemiz hizmet binasında bulunan tabelada yazılı ´Tunceli´ ibaresinin değiştirilerek yerine ´Dersim´ ibaresinin yazılması oy çokluğuyla kabul edildi. Ayrıca ilimizde yaşayanların Türkçenin yanı sıra Zazaca ve Kürtçe konuştuğu göz önünde bulundurularak belediye hizmetlerinin ilde yaşayanların ihtiyaçları doğrultusunda Zazaca ve Kürtçe dillerinde de yürütülmesi oy çokluğuyla kabul edildi."
Görüldüğü gibi Dersim Belediyesi bir değil, iki önemli karar aldı. Bu kararlardan biri, Dersim Katliamı sonrasında ismi değiştirilen Dersim´in isminin iadesi, onurunun savunulması. İkinci karar, belediyede Kürtçe ve Türkçe´nin resmi dil, Kürtçe´nin de Kurmanci ve Zazaca lehçesinin belediye işlerinde kullanılmasıdır.
Bu bağlamda da Dersim´in ikinci yeni bir hikâye yazmaya devam ettiğini söylemek yerindedir.
Alınan iki karar da hayati önemde ve tarihi nitelikte bir karar. Sömürgeci ve soykırımcı devletin ezberini bozan bir karar. Irkçıların suratına şamar gibi inen soğuk bir realitedir.
Dersim isminin kullanılmaya başlanması Kürtleri, Dersim Katliamı ve Kürtlere yapılanlar karşısında vicdanı olan herkesi fazlasıyla sevindirdi. Ama devletçileri, Atatürkçüleri, Atatürk yandaşı Kürtleri kızdırdı, onların tepkisini üzerine çekti. Sivil ve devlet ırkçılığı hortladı.
Ama tartışılmaz bir gerçek var ki, ?Tunceli Belediyesi? tabelasının ?Dersim Belediyesi? olarak değiştirilmesi kararı sosyal medyada büyük destek aldı.
PKK´NIN YAPAMADIĞINI KOMÜNİST BELEDİYE BAŞKANI YAPTI
PKK, üç dönem belediyeyi yönettiği halde, komünist belediye başkanının aldığı kararı almadı. Atatürkçü devlet tarafından Dersim´e verilen faşist ve ırkçı isim onları rahatsız etmedi, bundan dolayı da değiştirme çabasına girmedi.
Üstelik PKK belediyeyi yönettiği zaman, dönemin Başbakanı Erdoğan, Dersim´de gündemde bir ?isyan? ve milli ayaklanma olmadığı halde, katliamın yapıldığını kabul etti ve itiraf etti. Dersim isminin de değişeceğinin işaretlerini verdi. Buna rağmen PKK belediyesi yerinden kımıldamadı.
Yapamadığını, komünist belediye başkanı da yapınca memnun olmadı. Bir yandan kıskandı, bir yandan da Atatürkçülüklere helal geldiği için üzüldü. Dersim ismine yönelik saldırılara sessiz kaldı.
Bu karar memleket sevdalıları ile memleket sevdasına sahip olmayanlar arasında bir parametre oldu. Sorun komünist, şucu ya da bucu olmak değil, memleket sevdalılığıdır. Zulme ve haksızlığa karşı olup olmamakla ilgilidir.
SİVİL VE DEVLET IRKÇILIĞI HORTLADI
Belediye meclisinin ?Tunceli?ni ?Dersim? olarak değiştirmesi, sivil ve devlet ırkçılığının hortlamasına yol açtı. Dersim Belediyesi´nin bu kararı, hukuktan ve haktan yana olup olmamanın, Kürtlerin varlığına saygı duyup duymamanın, Kürtlerin bireysel ve kolektif haklarından yana olup olmamanın da bir ölçüsü, turnusol kâğıdı oldu.
Atatürkçülerin saldırısı yapısal niteliklerinin bir gereğidir. Kürt düşmanları sivil faşistlerin bu karara saldırısı, Kürtlere olan düşmanlığının bir göstergesidir.
Devletin bu karara karşıtlığının nedeni, resmi ideolojisi, Kürtleri yok sayma, yok etme, Kürtlerin bütün değerlerini ortadan kaldırma sömürgeci ve faşist niteliğinin bir gereğidir. Ama bunun yanı başında muhalefetim diyenler, kendilerine liberal, sosyal demokrat, demokrat, sosyalist diyenler sınıfta kaldılar. Onlar da Dersim Belediyesi´nin kararından çok rahatsız oldular. Tepkiler yağdırdılar.
Bu gelişme ve Dersim Belediyesi kararı, Türkiye´de ırkçılığın nasıl toplumsal ve yapısal bir hastalık olduğunu bir kez daha gözlere batırdı.
Atatürkçüler ve birçok resmi devlet kurumu hızla bu kararın durdurulması için harekete geçti. Valiliğe ve idari mahkemeye başvurdular. Mahkeme ve valilik kararın durdurulmasına karar verdi. İçişleri Bakanlığı devletin temsilcisi olarak soruşturma başlattı. Gelişmeleri izleyip ne seyir izleyeceğini göreceğiz.
ATATÜRKÇÜLÜĞE SEVDALI OLAN DERSİMLİ KARDEŞLERİMİZE YENİ BİR DERS
Dersim Katliamından sonra "Dersim"in adı değiştirildi. Dersim´e, Kürtlere katliamı/soykırımı her zaman hatırlatacak isim verildi. Dersim ismi, "Tunçeli" yapıldı.
Cumhurbaşkanı R.T. Erdoğan´ın "Dersim´de katliam yapıldı" açıklamasının ardından, Dersim´in mevcut ismi olan "Tunceli"nin değiştirileceği de ifade edildi. Ama isim değişikliği yapılmadı. Bununla birlikte fiili yaşamda "Dersim" ismi de kullanılmaya başlandı.
Dersim Belediye Meclisi önemli bir karar aldı. Tunceli ismini değiştirdi "Dersim" yaptı. Buna ilk karşı çıkan, protesto eden ve mahkemeye veren Atatürkçüler oldu. Atatürkçülerin bu tutumu düşmanına aşık olan, Stockholm sendromunu yaşayan Dersimli kardeşlerimize ders olacak mı?
Atatürkçülere ve Atatürkçülüğe karşı olumlu ve akıl almaz, vicdanla ve Kürtlükle bağdaşmayan görüş ve tutumlarından vazgeçecekler mi?
___________________
Kürt siyasetçi ve yazar.