DEPREMİ “BÖYLE” BEKLİYORMUŞUZ

DEPREMİ “BÖYLE” BEKLİYORMUŞUZ

Karar.com'dan Kenan Butakın'ın 'konuya dair' haberi...

Türkiye’nin en kritik önceliği olması gerekirken 20 yıldır ötelenen deprem gerçeğine hazırlığımız, çarpıcı bir görüntüyle gün yüzüne çıktı. Avcılar’da bir binada oturanlar, belediyeye başvurup apartmanlarının kontrol edilmesini istedi. Teknik analizde de yapının sarsıntı olmadan bile çökebileceği ortaya çıkınca bina mühürlendi. Bu tablo ise “Ya başvuruda bulunmayan binlerce bina ne olacak” dedirtti.

İstanbul’da bir ay önce meydana gelen 5.8’lik depremden sonra 20 yılda felakete karşı neredeyse hiçbir adım atmadığımız gözler önüne serildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri, sarsıntıdan sonra hasar ihbarı yapılan binalar üzerinde yaptıkları analizlerde en az 189 binanın oturulamayacak durumda olduğunu bildirdi. Bu süreçte üst üste açıklamalar yapan deprem uzmanları da, sorunun 15 milyonluk kentteki yapı stoğunda olduğunu belirtti. Öte yandan kentteki 2 milyon konutun da depreme hazır olmadığı ortaya konuldu. Son bir ayda çok sayıda binanın içler acısı hali de tedirginliği daha fazla artırdı. Dün de bu yapılara bir yenisi daha eklendi. Avcılar’da 1995’de yaptırılan, zemin ve bodrumunda 3 işyeri bulunan, 4 katlı 8 daireli bir bina için tahliye kararı çıktı. Binanın incelemesindeki en önemli faktör ise oturanların Avcılar Belediyesi’ne başvurması oldu.

19-10/24/s2.jpg

Ekipler, 24 yıllık binanın bodrum katındaki bütün kolon ve kirişlerdeki betonun adeta kumlaştığını, demirlerin aşırı derecede korozyona uğradığını, kolon ve kirişlerinde büyük çatlaklar bulunduğunu belirledi. Aşırı nem nedeniyle duvarlarındaki betonun vasfını yitirdiği, dış cephesinde de betonların döküldüğü, demirlerin ortaya çıktığı görülünce, binanın büyük risk taşıdığı kaydedildi. Binadakilerin tahliye edilmesinden sonra da ‘Performans testi’ gerçekleştirileceği çaıklandı. Binada oturanlara bir günlük süre verilirken, çıkacak rapora göre güçlendirme veya yıkım gerçekleştirilecek. Dün mühürlenen yapıda ise bazı bina sakinleri tahliye kararına karşı çıktı. Bina sakinleri kış mevsiminin yaklaştığı sırada gidecek yerleri olmadığını, evlerinin mühürlenmesi ile çok zor durumda kalacaklarını belirtirken kendilerine süre verilmesini istedi. Ancak, binadaki risk oranının yüksek olduğu göz önüne alınarak mühürleme işlemine başlandı. Kapıları tek tek çalarak içeridekileri tahliye eden görevliler, binayı mühürledi. Bina sakinlerinden Serkan Altmışkara “Gidecek yerimiz yok. En azından 1 hafta, 10 gün, 1 ay süre verseler belki çözüm üretebilirdik” diye konuştu.