Tarih: 30.10.2017 10:25

Demir İpek Yolu bugün hizmete giriyor

Facebook Twitter Linked-in

Pekin´den Londra´ya kadar geniş bir coğrafyayı birbirine bağlayacak olan Demir İpekyolu´nun kopuk halkası Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan´ın ortaklaşa inşa ettiği Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının açılışı için bugün Bakü´nün Alat limanında tören düzenlenecek.

Tarihi İpek Yolu´nu yeniden hayata geçirecek bir proje olarak nitelendirilen Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolunda ilk katar bugün hareket edecek. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan´ın ortaklaşa inşa ettiği Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattının açılışı için bugün Bakü´nün Alat limanında tören düzenlenecek. Törene, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev ile Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili katılacak. Toplam uzunluğu 838 kilometre olan hat ile ilk etapta yıllık 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşınması, kapasitenin 2034 yılına kadar 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkartılması planlanıyor. BTK ile Çin ile Avrupa arasındaki taşımacılık güzergahı yaklaşık 7 bin kilometre kısalacak

TÜRKİYE-GÜRCİSTAN SINIR GEÇİŞİ

Azerbaycan Devlet Demir Yolları´nın verilerine göre toplam uzunluğu 838 kilometre olan demiryolunun, 76 kilometresi Türkiye´den, 259 kilometresi Gürcistan´dan ve 503 kilometresi ise Azerbaycan´dan geçiyor. Projenin Türkiye bölümünde 4 istasyon, 3 köprü ile 76 kilometrelik demiryolu inşa edildi. Türkiye ile Gürcistan sınır geçişi tünelle sağlandı. Tünelin 2 bin 375 metresi Türkiye, 2 bin 70 metresi ise Gürcistan topraklarında bulunuyor. BTK için Gürcistan kısmındaysa 105 kilometre yeni demiryolu hattı yapıldı,154 kilometrelik ray yenilendi. Azerbaycan´da ise 503 kilometrelik demiryolu hattı projeye uygun hale getirildi.

LONDRA´DAN PEKİN´E KESİNTİSİZ DEMİRYORLU

Hattın devreye girmesiyle Londra´dan Pekin´e kesintisiz demiryoluyla ulaşmak mümkün olacak. Çin´den çıkan yüklerin Kazakistan ve Türkmenistan üzerinden Hazar denizi ile Bakü Alat limanına, oradan da Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa´ya iletilmesi öngörülüyor. İlk etapta hattan yıllık 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşınabilecek. Kapasitenin 2034 yılına kadar 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkartılması planlanıyor. Türkiye ile Asya, Kafkasya ve Avrupa ülkeleri arasında, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu bağlantısıyla yıllık 50 milyon tona ulaşacak uluslararası taşıma potansiyeli ortaya çıkacak.

2017-10-30_09h49_24

YAKLAŞIK 7 BİN KİLOMETRE

BTK demiryolunun, bölgedeki taşıma koridorlarına önemli bir alternatif oluşturacağı, projenin ortağı Türkiye´nin ise BTK ve Marmaray ile birlikte Çin-Avrupa demiryolu trafiğinde önemli bir rol üstlenmesi öngörülüyor. Çin´den Avrupa´ya giden demiryollarının tamamı Rusya üzerinden geçiyor. BTK´nın devreye alınmasıyla, mesafe yaklaşık 7 bin kilometre kısalacak. Böylece Çin ile Avrupa arasındaki yük trafiğinin önemli bir kısmının Rusya´dan bu güzergâha kayacağı tahmin ediliyor. Ürünler Çin´den Avrupa´ya Demiryoluyla 15 Günde Ulaşılabilecek BTK güzergâhında ürünler Çin´den Avrupa´ya demiryoluyla 15 günde ulaşılabilecek.

Türkiye ile Orta Asya ülkeleri arasındaki mevcut yük trafiğinin de büyük ölçüde bu hatta kayması öngörülüyor. Azerbaycan da petrol ve kimyasal ürünlerini bu hatla hem Türkiye hem de diğer ülkelere taşıyabilecek. Bölgeye hem istihdam hem de ticari açıdan canlılık getirecek proje, enerji sektöründeki Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Erzurum projelerinden sonra Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye´nin gerçekleştirdiği üçüncü büyük proje olarak tarihteki yerini alacak.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —