Tarih: 11.11.2021 17:09

Danıştay, Emniyetin video çekme yasağını durdurdu..

Facebook Twitter Linked-in

Danıştay 10. Dairesi, polislerin görevini ifa ederken görüntülerinin alınmasını yasaklayan Emniyet Genel Müdürlüğü genelgesinin yürütmesini oybirliğiyle durdurdu. Genelgenin iptal istemi ise daha sonra karara bağlanacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, Nisan 2021’de yayımladığı genelgeyle kamusal alanda, polislerin görevlerini yaparken ses ve görüntü kaydının alınmasını engellemek istemişti. Yürütmenin durdurulması kararı sonrası, genelge uygulanamayacak.

15 Eylül 2021’de verilen karar şöyle: “Anayasanın 22. Maddesi incelendiğinde; herkesin haberleşme hürriyetine sahip olduğu, haberleşmenin gizliliğinin ise esas olduğu; bu hakkın madde metninde belirtilen sınırlama sebeplerine bağlı olarak usulüne göre verilmiş hakim kararıyla veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri uyarınca sınırlandırılabileceği görülmektedir. Söz konusu hakkın belirli hallerde sınırlandırılabileceği, dolayısıyla mutlak bir nitelik taşımadığı açık ise de devletin bu sınırlandırma sebepleri haricinde söz konusu hakkın kullanılmasını sağlamak yükümlülüğünün bulunduğunun kabulü gerekmektedir.

… Anayasamızın ‘temel hak ve hürriyetler’ başlıklı ikinci kısmında düzenlenen haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetinin, temel hak ve hürriyet kapsamında olduğundan, … getirilecek sınırlamaların kanunla yapılması gerektiğinde kuşku bulunmamaktadır.

Genelge ile getirilen düzenlemelerin temel hak ve hürriyetler içerisinde bulunan haberleşme hürriyeti ile basın hürriyetine yönelik kural ve sınırlamalar getirildiği anlaşılmış olup; bu haliyle yasama organının tasarrufu niteliğindeki kanun yerine yürütme organına dahil davalı idarece genelge niteliğinde bir düzenleyici işlem ile adı geçen temel hak ve hürriyetlere yönelik sınırlama getirilmesinde Anayasamızın 7. ve 13. maddelerine uyarlık bulunmadığı kanaatine verilmiştir.”

İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ise Danıştay’a şu savunmayı verdi: “Genelge ile haberleşme ve basın hakkının ihlal edildiği iddialarının asılsız olduğu, genelge ile basın ve haberleşme özgürlüğünü kısıtlayacak hiçbir hususun düzenlenmediği… Görevi gereği olaya müdahale eden bir polisin, müdahalesi orantılı olsa dahi yalnızca silah kullanırken bile görüntü alınmasının toplumsal infial yaratabilecek şekilde kitlelere ulaştırılabildiği, (…) bir kısım basın ve yayın organları ile birlikte kişilerin sosyal medya kurumları aracılığıyla da olayların tümünü yansıtmayacak şekilde yalnızca polisin zor kullandığı an kayıt altına alınarak toplumda polis aleyhine algı oluşturulmaya çalışıldığı…”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —