Koronavirüse karşı alarm durumunda olan dünyadan ‘Salgınla mücadele yeni başlıyor’ uyarıları geldi. Türkiye en kritik aşamadayken uzmanların “Belirlenen her 1 vaka toplumda gezen 400 kişi” uyarısı riskin boyutunu ortaya koydu. Herkese test adımıyla birlikte vatandaşların riskin önemini kavrayıp, kurallara harfiyen uyması bundan sonraki tablonun şekillenmesinde belirleyici hale geldi.
Türkiye’de koronavirüs önlemelri çercevesinde tiyatro, sinema, gösteri merkezi, kahvehane, kafeterya gibi birçok alanın kapatılmasıyla ülke sessizliğe büründü. Koronavirüs salgını nedeniyle ‘evde kal’ uyarıları yapıldı. Koronavirüs salgını nedeniyle yapılan uyarıların ardından vatandaşlar evlerinde kalmayı tercih etti. Başta İstanbul olmak üzere kentlerin kalabalığına alışkın olduğumuz meydanları boş kaldı. Günlerdir bir çok kişi bu uyarıları dikkate alarak, virüsün yayılmaması için evinden çıkmazken bazı İstanbullular dün havanında da güzel olmasını fırsat bilerek Belgrad Ormanı’na akın etti.
Belgrad Ormanı’nın girişine gelen araçlar kapıda uzun kuyruklar oluşturdu. Araçların bazılarının üzerinde bisikletlerinde olduğu görüldü. İçeri giren araçlar ise piknik alanının etrafında bulunan otoparkları doldurdu. Ormanda gelinlik ve damatlıkla gezen bir çift de dikkat çekti. Çocuklarıyla gezmeye gelenlerin yürüyüş yaptıkları ve sosyal mesafe uyarısına uymadıkları görüldü. Piknik alanında mangal yapanlar da dikkat çekti. Bir yandan da her gün binlerce insanı ağırlayan Eminönü Meydanı gün boyu boş bir görüntü sergiledi. Her gün yüzlerce kişinin uğradığı, geçtiği Mahmutpaşa’da esnafın çoğu dükkanlarını kapadı. Dükkanını açan esnaf ise top oynadı.
PARALAR ATM İÇİNDE DEZENFEKTE EDİLECEK
Money Shower isimli yerli bir girişim, kağıt paraları bakteri ve virüslerden arındırma amacıyla ATM’lere uygulanan kağıt para dezenfeksiyon modülü geliştirdiğini duyurdu. Girişimin kurucu Ortağı Furkan Eruçan, geliştirdikleri kağıt para dezenfeksiyon modülünün hali hazırda var olan tüm ATM’leri 15 dakikada hijyenik ve çevreci ATM’lere dönüştürdüğünü belirterek, “Kağıt paraların en fazla sirküle olduğu yer olan ATM’lerde anlık dezenfeksiyon sağlayarak, kullanımda olan paraların sürekli dezenfekte olmasını sağlıyoruz. ATM’den para çekmek isteyen müşteriler entegre ettiğimiz modül ile yüzde 99 oranında dezenfekte edilmiş şekilde paralarını çekebiliyor” dedi.
KORONA ÖNLEMLERİ HAVAYI TEMİZLEDİ
Koronavirüs salgını nedeniyle insanların büyük bir çoğunluğunun eve kapanması sonucunda hava kalitesinin gözle görülür bir iyileşme sürecine girdiği görüldü. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sürekli İzleme Merkezi’ndeki istasyon verilerinden alınan bilgiye göre, Koronavirüs vakasının henüz görülmediği 5 Mart ile 19 Mart tarihi arasındaki hava kalitesinde gözle görülür bir fark ortaya çıktı. 5 Mart tarihinde İstanbul dahil olmak üzere yurdun büyük bir bölümünde hava kalitesi orta ve hassas derecedeydi. Ancak virüs önlemleri sonrasında aradan geçen 14 gün içinde hava kalitesi bazı merkezler dışında genel itibariyle iyi kalitede ölçüldü. Özellikle mega kent İstanbul’da hava kalitesinin Sultangazi dışında tamamen düzeldiği görüldü.
CUMA VE CEMAAETLE NAMAZDA ISRARCI OLMAK CAİZ DEĞİLDİR
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüsün Türkiye’de de yayılmaya başlamasıyla bütün kurumlar salgının yaygınlaşmasını önlemek için tedbir aldı.. Bu kapsamda alınan en kapsamlı tedbirler okulların tatil edilmesi ve camilerin kapatılması oldu. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı’nın genelgesine rağmen bazı vatandaşlarıncamilere gidip namazx kılmaya devam edeceklerini belirtmesi üzerine Diyanet ikinci bir genelge yayımladı. Bu genelge ile Cuma ve kandilerde de camilerin kapalı tutulacağı ifade edildi. Alınan bu karar etkili oldu. Dün cuma saatinde bvütğn camiler kapalı tutuldu. İstanbul’un simgesi durumundaki tarihi Fatih, Süleymaniye, Yeni, Şehzadebaşı ve Fatih Sultanahmet Camii’lerinde ek tedbir kapsamında kapılarda özel tim bekletildi. Gelenler özel timler tarafından geri gönderildi.
KARARLAR İNSANİ SORUMLULUK
Alınan son kararla ilgilki cuma saati öncesinde Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş da bir açıklama yaptı. Prof. Dr. Ali Erbaş, yayımladığı cuma mesajında Dünya genelinde koronavirüs salgınının hızla yayıldığını, Türkiye’nin de maalesef virüs tehdidi altında bulunduğunu anımsatarak “Bu gerçeği dikkate alan devletimiz, önemli tedbirler ve kararlar almakta, tüm kurum ve kuruluşlarımız halkımızın sağlığını korumak adına üzerlerine düşen görevi büyük bir sorumluluk bilinci ve titizlikle yerine getirmeye çalışmaktadır” dedi. Din İşleri Yüksek Kurulu’nun fetvasıyla virüs tehdidi bitene kadar camilerde cemaat ile namaz kılınmasına ara verildiğini hatırlatan Erbaş, vatandaşların sağlığını korumaya, bilhassa yaşlıların can güvenliğini sağlamaya ve muhtemel zararları önlemeye yönelik alınan bu karara uymanın insani ve vicdani bir sorumluluk olduğunu dile getirdiklerini, sağduyulu halkın desteğinin de kendilerini memnun ettiğini vurguladı.
TEDBİR, TEVEKKÜL VE DUA
Virüsün yayılmasını önlemek için yetkili mercilerin uyarıları nın dikkate alınması gerektiği tavsiyesinde bulunan Erbaş, musibetler karşısında ‘mümince duruş’ için 3 temel ilkenin hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Toplum sağlığını tehlikeye düşürecek davranışların kul hakkı olduğuna dikkati çeken Erbaş, şunları söyledi: “Bütün bir toplumu ve insanlığı tehdit eden bir salgın sebebiyle alınan bu kararlara uymamak toplum sağlığını tehlikeye düşürecek ciddi bir hata, büyük bir vebal ve kul hakkı ihlalidir. Dolayısıyla söz konusu kararlara uymak dini bir gerekliliktir, cuma ve cemaatle namaz konusunda ısrarcı olmak ise dinen caiz olmayan bir tutumdur.”
ÖZEL TİM ÖNLEM ALDI, CAMİLER BOŞ KALDI
Corona Virüs salgını nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından alınan tedbir kapsamında camilerde Cuma namazı kılınmadı. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Corona Virüs salgınıyla mücadele kapsamında aldığı karar doğrultusunda bu hafta Cuma namazı kılınmadı. Salgının kalabalık ortamlarda yayılmasını önlemek amacıyla alınan karar neticesinde camilerin boş kaldığı görüldü. İstanbul’un simgesi olan Sultanahmet ve Fatih, Süleymaniye, Şehzadebaşı ve Yeni Camii’de de Cuma namazı kılınmadı. Camiler önünde özel tim nöbet tuttu. Gelenler özel tim tarafından geri gönderildi. Ancak bazı camilere vatandaşlar uyarıları dikkate almayarak gitmeye devam etti. Cami kapalı olmasına rağmen kapıda namaz kılıp ayrıldı. Cami kapılarına da Diyanet İşleri Başkanlığının kararı asıldı. Bazı vatandaşların, Hacı Bayram-ı Veli’nin türbesinde dua okuduktan sonra camiden ayrıldığı görüldü.
İSTANBUL'DA 24 SAAT ULAŞIM DURACAK SEFERLER AZALACAK
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla ilgili olarak dün kurmaylarıyla sanal bir toplantı gerçekleştirerek bir dizi karar aldı. “Hem dünya hem ülke olarak görünmeyen bir düşmanla savaş halindeyiz. Bu radikal düşmana karşı radikal tedbirler almamız gerekiyor” diyen İmamoğlu alınan yeni kararları şöyle açıkladı
100 DEZENFEKTE İSTASYONU
Aralarında taksi, taksi dolmuş ve minibüslerin de olduğu 25 binden fazla aracı dezenfekte etmek için İstanbul’un çeşitli noktalarına bugünden itibaren, 100 adet dezenfekte istasyonu kuruyoruz. Göreve gelir gelmez başlattığımız hafta sonu 24 saat ulaşım hizmetini geçici olarak durduruyoruz. İşe gidiş ve dönüş saatleri dışında, yani pik saatler dışında tüm toplu taşıma hizmetlerinde insan sağlığını etkilemeyecek boyutta azaltmaya gideceğiz. Seyahat oranı yüzde 60’ların üzerinde azaldı. Burada özellikle risk grubu altındaki 60 yaş ve üstü yaş almış hemşehrilerimize seslenmek istiyorum. Sizden ricam, çok elzem olmadıkça, lütfen başta toplu taşıma araçları olmak üzere toplu alanlardan uzak durun. Evinizde izole olun. Bu çağrıyı, ilk önce kendi anne-babama yaptım.
ÖZEL 35 AMBULANS DONATILDI
Halkımıza duyurmak isterim ki; İBB’nin de 35 adet ambulansı, bu süreçte koronavirüse karşı özel olarak donatıldı. Şüpheli ya da hasta taşıma işlemlerinde son derece güvenli 35 ambulansımız halkımız hizmetinde olacak. Semt pazar yerleri ile ilgili tavsiye kararımızı yineliyorum. Sadece gıdaya dönük semt pazarları kurulacak. O sahalar, tertemiz hale getirilecek. Aralıklı tahtalar şeklinde pazarlar kurulacak.
5 DİLDE UYARI AFİŞLERİ
Türkçe, İngilizce, Arapça, Farsça ve Kürtçe hazırlanan bilgilendirme afişleri İstanbul’da toplu ulaşım araçlarına asılacak. Belli aralıklarla toplu taşıma araçlarında anonslar da yapılacak. Hazırlanan pankartlar ise kentin çeşitli yerlerine asılacak. Afişleri Kürtçe hazırlayan İBB’nin sesli bilgilendirmeleri de Kürtçe yapacağı belirtiliyor. Aynı şekilde turistlere yönelik bilgilenderme için de İngilizce, Arapça ve Farsça anonslar yapılacağı öğrenildi.
İSTANBUL ADLİYESİ’NDE KORONAVİRÜS KARANTİNASI
İstanbul Adalet Sarayı’ndaki 6. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin hakimi B.L’nin bankacı eşinin koronavirüs testi pozitif çıkması üzerine, mahkeme personeli karantinaya alındı. Hakim B.Y’nin bankacı olan eşinin dün yapılan Koronavirüs testinin pozitif çıkmasının ardından olaya ilişkin olarak İstanbul Adalet Komisyonu Başkanlığı’nda açıklama yapıldı. Açıklamada, hakim B.Y ile kalem personeli ve hakim ile temasta bulunan tüm personellerin sağlık kuruluşlarına gönderildiği, ardından evlerinde karantinaya alındığı belirtildi. Koronavirüse karşı alınan tedbirler kapsamında İstanbul 6. Sulh Hukuk Mahkemesi’nin de kapatıldığını kaydedilirken mahkeme ve kalem odasının dezenfekte işlemlerinin yapıldığı ifade edildi. Yapılan açıklamada, hakim B.Y. ile 2 çocuğunun bu sabah koronavirüs için test yaptırdığı ancak testlerin henüz sonuçlanmadığı söylendi. Öte yandan adliyede 60 yaş üstü çalışanların idari izinli sayıldığı öğrenildi.
SINIR BİRLİKLERİNDE VİRÜS ÖNLEMİ
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), sınırda görev yapan askerleri koronavirüsten korumak için yeni önlemler aldı. MSB, hudut birliklerindeki personelin koronavirüsten korunmak için koruyucu elbise, eldiven ve maskeyle teçhiz edildiğini duyurdu. Bakanlığın Twitter adresinden yapılan açıklamada, hudut birliklerinde koronavirüsten korunmak amacıyla yasa dışı geçişlerde yakalanan kişilerle temasta uygulanacak hareket tarzlarının belirlendiği belirtildi. Açıklamada personelin koruyucu elbise, eldiven ve maskeyle teçhiz edildiği kaydedildi.
KIŞI EVDE GEÇİREN VANLILAR GÜNEŞİ GÖRÜNCE SALGIN DİNLEMEDİ
Van’da yoğun kar yağışı nedeniyle kış aylarında evlerinden çıkamayan kent sakinleri, koronavirüs salgını nedeniyle ‘evde kal’ uyarılarına rağmen güneşli havayı fırsat bilip, sokaklara çıktı. Tüm dünyada etkili olan Türkiye’de de görülmeye başlanan koronavirüs vakaları nedeniyle Van´da yetkililerin gerekmedikçe evden çıkmayın uyarılarına rağmen kentin işlek caddelerinde yoğunluk gözlendi. Günlerce süren kar yağışı nedeniyle kış aylarında evlerinden çıkamayan kent sakinlerinin, güneşli havayı fırsat bilip, sokaklara çıktıkları görüldü.
BİLİM KURULU ÜYESİ PROF. DOĞANAY: EN RİSKLİ ŞEHİR İSTANBUL VE ANKARA
Türkiye’de koronavirüs için olağanüstü tedbirler alınırken gelen haberler de toplumu korkutuyor. Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Doğanay, koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye’deki en riskli illeri açıkladı. Tarafsız Haber Ajansı’na konuşan Mehmet Doğanay, “Bizim şansımız şu; Mart’ın sonuna doğru geliyoruz, şu iki haftalık dönem çok önemli. Kişiden kişiye kapalı alanlarda bulaşıyor. Havalar ısındıktan sonra insanların kapalı ortamda bulunma oranı ne kadar düşerse enfeksiyon oranı azalacaktır. En riskli bölge İstanbul’dur, ikinci sırada Ankara vardır, üçüncü sırada İzmir vardır, Antalya vardır, bu kalabalık şehirler. Van vardır İran meselesi nedeniyle. Buralarda kontrol edilemeyecek bir vaka sayısına ulaşılırsa farklı tedbirler düşünülebilir” dedi.
GELİNEN AŞAMADA SOSYAL İZALASYON ÇOK DAHA KRİTİK
Başta Çin, İtalya, İran, İspanya olmak üzre dünyayı etkisi altına alıp küresel sitemi kilitleyen koronavirüs Türkiye’de de yayılmaya devam ediyor. İlk vakanın tespit ediliği 11 Mart’tan buyana vaka sayısı 359’a ölü sayısı ise 4’e yükseldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter’daki açıklamasında “Son 24 saatte yapılan 1.981 testten 168’i pozitif çıktı. 191 olan hasta sayımız 359’a ulaştı. Hastalarımızdan 85 yaşındaki bir hanımefendiyi kaybettik. Daha önce vefat eden bir hasta Kovid-19 olarak değerlendirildi. Toplam kaybımız maalesef 4 oldu. Acımız arttı ama başaracağız” dedi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Şu anda bizim 9 bin 800 kişiye karantinamız var, umre dahil olmak üzere” bilgisini paylaştı. Virüsün yayılmaması için gereken her tedbir alınmeye devam edilirken asıl tedbirin istisnasız herkese test uygulamak olduğu artık dünyanın kabul ettiği bir gerçek. Türkiye bu konuda henüz yolun başında. Ölü sayısının 3 bin 405 olduğu ve vaka sayısının da 45 bin olduğu İtalya’da yetkililer erken tedbir almadıkları için bu duruma döştüklerini belirtiyor. Tedbirlerin erken alınması durumunda ise hasta sayısının sınırlandırılmasının mümkün olduğunu da itiraf ediyorlar.
ÇÖZÜMÜN ANAHTARI TEST
Salgının çözümünde en iyi yolun ‘bol bol test’ yaklaşımı olduğu İtalya ve Güney Kore örnekleriyle ortaya kondu. Uzmanlara göre koronavirüs salgınının önüne geçilebilmesi için test yapılabilen sağlık kuruluşlarının artırılması şart. Önceki gün Meclis’i bilgilendiren Sağlık Bakanı Koca da testin önemine değinerek daha hızlı sonuç veren test kitlerinin Çin’den getirildiğini bir iki gün için de günde 10 veya 15 bin test uygulayabilecek seviyeye gelineceğini belirtmişlti. Uzmanlar da bu seviyede test yapılması durumunda virüsün yayılmasının önüne geçilebileceğini belirtiyor. Prof. Dr. Muhammet Emin Akkoyunlu “Tespit edilen bir vaka toplumda gezen 400 kişi anlamına geliyor” dedi. Ancak bugüne kadar yaklaşık 10 bin kişiye test yapılması bu sürecin çok daha ileri taşınması gerektiğini gösterdi. A B D başta olmak üzere salgı nın yayıldığı ülkelere hala uçuş yasağı getirilmemiş olması da bu alanda acil adım gerekliliğini gösterdi. Uzmanlar, en önemli görevin ise vatandaşlara düştüğünü vurguladı. Önlemlerin, rehavete kapılmadan tavizsiz uygulamasının, salgının çembere alınmasında büyük rol oynayacağı belirtildi.
YERLİ ÜRETİME GEÇİLMELİ
Salgın İran’da görüldükten sonra sadece Ankara’da tek merkezde koronavirüs testi yapan Türkiye, zaman içinde bu testin yapıldığı merkez sayısını 18’ya kadar çıkardı. Sağlık Bakanı Koca, virüs testi yapılan laboratuvar sayısının çok yakında 25 ilde 36 merkezde yapılabileceğini duyurdu. Uzmanlar da testin yapıldığı merkez sayısının daha da artırılmasını istiyorlar. Hepsi de, “Test etmezseniz, koronavirüs salgınını kontrol edemez, durduramazsınız” görüşünde birleşiyor. Hacettepe Üniversitesi’nden enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Mehmet Ceyhan, test uygulamasının yaygınlaşmasının ö n e m i n i “Test yapılan kişiye faydası olmuyor ama salgının kontrol altına alınması için çok önemli” sözleriyle anlatıyor. Ceyhan, “Her bir kişinin, üç kişiye bulaştırdığını düşünürseniz ve bu sayının katlanarak ilerlediğini hesaplarsanız, testin hayati önemini daha iyi kavrarsınız” diyor. Ceyhan, Türkiye’de yeterli test kitinin de olmadığına dikkat çekiyor. Ceyhan, “Yerli üretime geçilmek zorunda. 10 bine yakın kişiye test yapıldığı söyleniyor ama bunun çok üstüne çıkmak durumunda Türkiye. Çok fazla kaynak ayrılmalı ve bu noktaya odaklanılmalı. Aksi durumda salgının ilerleyişini önlemek imkansız” uyarısında bulunuyor.
SOSYAL İZOLASYON ÇOK ÖNEMLİ
Koronavirüs Bilim Kurulu üyelerinden Prof. Alpay Azap, “İtalya olmamak için çalışıyoruz” açıklamasıyla topluma “Türkiye’de virüsle mücadelemizi hızlandırıyoruz” demek istediğini hatırlatma gereği duyuyor. İlk 100 vakanın ‘kritik eşik’ sayıldığını ve şu anda bu eşiğin üstüne çıkıldığını anlatan Azap, “Yurtdışı teması olan herkesin ve yakın çevresinin, yüksek ateş, nefes darlığı ve boğaz ağrısı semptomları gösterenlerin teste tabii tutulması gerekiyor. Bu yüzden daha da hızlanıyoruz, hızlanmak durumundayız” diyor. Azap’a göre “aklına gelen herkesin” değil de, gerçekten ihtiyacı olanların test için hastanelere başvurması gerekiyor. Azap, “Test sayısının artırılması kadar, sosyal izolasyon da çok kritik rol oynuyor, salgının hızının yavaşlatılması için. Bu konuda da herkesin birbirini uyarması da gerekiyor. Acil ihtiyaçlar dışında evden çıkılmamalı” uyarısında bulunuyor.
TTB: TESTLERDE GEÇ KALINDI
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise Türkiye’de Covid-19 testlerinin uygulamasının geç kalındığını ve yaygınlaştırılması kararının da geç alındığını düşünüyor. TTB Başkanı Sinan Adıyaman “Koronavirüs İran’da görüldükten sonra Ankara’da tek merkezde yapıldı test. Daha o zaman tüm Türkiye genelinde yapılmaya başlanması gerekiyordu bu testin. Ne yazık ki çok geç kalındı” diyor. Gelinen aşamada “sosyal izolasyonun” çok daha ‘kritik bir önem’ kazandığını söyleyen Adıyaman’a göre acil ihtiyaçlar dışında kimsenin evden çıkmaması koronavirüsün yaygınlaşmasının önlenmesi için büyük önem taşıyor. Adıyaman, “Evden çıkıldığında da mutlaka market gibi kapalı mekanlarda bir buçuk metre mesafede durulmalı insanlara” diyor.
ACİL OLMANYAN AMELİYATLAR DURDURULDU
Koronavirüsün yayılmasının engellenmesi ve hastanelerde yaşanan yoğunluğun en aza indirilmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ile 9 maddelik genelge gönderildi. Bakanlığın genelgesinde “Hastalığın ülkemizde yayılımının önüne geçilmesi amacıyla Bilim Kurulu konuyla ilgili düzenli olarak toplanmakta ve değerlendirmeler yapmaktadır. Birçok alanda tedbirler alınmakla birlikte mücadelenin en önemli aktörleri sağlık kuruluşlarımız ve hizmet veren sağlık personelimizdir. Bu dönemde sağlık kuruluşlarındaki yoğunluğun en aza indirilmesi ve sağlık personelimiz üzerindeki yükün azaltılması, büyük önem arz etmektedir” denildi. Genelgede şu tedbirlerin alındığı belirtildi:
1-Acil bir durumu olmayan hastaların öncelikle aile hekimliklerinden hizmet alması teşvik edilmeli.
2-Acil olmayan elektif cerrahi işlemlerin mümkün olduğunca daha uygun bir tarihe ertelenmesi.
3- Acil olmayan diş hekimliği uygulamaları mümkün olduğunca ertelenmeli.
4-Kronik hastalık nedeniyle takip edilen hastaların, takibi yapan hekimlerin oluru ile takip aralıklarının olabildiğince daha uzun dönemler halinde yapılmalı.
5-Yoğun bakım ünitelerinin kullanımında endikasyon-seviye uyumuna özen gösterilmesi, yoğun bakım endikasyonu ortadan kalkan hastaların gecikmeden durumuna göre, ilgili branşın yataklı servisine veya palyatif bakım servisine yatırılmaları; yatarak tedavilerini gerektirir bir durum olmadığı durumda taburcu edilmeli.
6-Sağlık turizmi kapsamında dünyanın değişik ülkelerinden gelen hastaların ülkemize getirilmesi ertelenmeli.
7-Kronik hastalık ve engellilik nedeniyle raporlu ve sürekli kullanımı gerektiren ilaçların, tıbbi malzemeler ve hasta altı bezlerinin sağlık kuruluşuna gidilmeden reçete yazılmasına gerek duyulmaksızın eczaneler ve medikallerden temin edilebilmeli.
8-Rapor süresinin bittiği süreli engelli raporu bulunan hastaların mevcut raporları Mayıs 2020 sonuna kadar geçerli sayılacak olup rapor yenilemek amacıyla hastanelere müracaat etmemeleri sağlanmalı.
9-Salgın sürecinde tüm hekimlerin, diğer sağlık çalışanlarının ve diğer kurum çalışanlarının branşı ve çalıştığı birim fark etmeksizin, ilgili hastaların görüldüğü birimlere gerekli desteğin sağlanması konusunda kurum yöneticilerinin uygun planlamaları yapmalı.
SAĞLIK ÇALIŞALARI İÇİN ALKIŞLI EYLEM
Türkiye’de koronavirüs salgınıyla mücadele eden sağlık çalışanlarına teşekkür amacıyla alkış eylemi yapıldı. Türkiye’nin birçok büyük ilinde koronavirüs salgınıyla mücadele eden sağlık çalışanlarına teşekkür etmek amacıyla akşam alkış eylemi yapıldı. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Malatya, Eskişehir, İzmit, Şanlıurfa, Diyarbakır, Gaziantep, Trabzon gibi birçok kentte saat 21.00’de pencerelerine ve balkonlarına çıkan insanlar sağlık çalışanlarını alkışladı. Görüntüler Twitter’da #SağlıkcılarınıAlkısla etiketiyle birlikte paylaşıldı. Dün de Almanya’nın birçok kentinde yine saat 21.00’de sağlık çalışanlarına şükranlarını sunmak için halk pencere ve balkonlara çıkarak alkış eylemi yapmıştı. İtalya, İspanya ve Yunanistan’da geçen haftalarda vatandaşlar benzer eylemlerle sağlık çalışanlarına şükranlarını ifade etmişti. Fransa’nın başkenti Paris’te de salı akşamı saat 20’de vatandaşlar doktorlar ve sağlık çalışanları için alkış eylemi yaptı.
MİLLİ EĞITIM BAKANLIĞI 2 SINAVI DAHA ERTELEDİ
Koronavirüs önlemleri kapsamında okulları tatil eden ve uzaktan eğitim çalışmalarına pazartesi başlayacak olan Milli Eğitim Bakanlığı yeni tedbirler kapsamında iki sınavı daha erteledi. Bakan Ziya Selçuk Bakan Ziya Selçuk, 25 Nisan’da yapılacak Ilköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı’nın 6 Haziran’a, öğretmen adaylarının katılacağı Adaylık Kaldırma Sınavı’nı ise 5 Temmuz’a ertelendiğini bildirdi. Bakanlık, nisan ayında yapacağı sınavları erteledi ve sınav takvimini yeniden oluşturdu. Bakan Selçuk, “25 Nisan’da yurt içi ve yurt dışında uygulanacak olan Ilköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı’nı (IOKBS) 6 Haziran 2020’ye erteledik. Öğretmen adaylarımızın gireceği ve 25 Nisan’da yapacağımız Adaylık Kaldırma Sınavını da 5 Temmuz 2020’ye erteledik” diye konuştu.
ALMNAYA TESTLE VİRÜSÜ YENİYOR
Dünya’yı etkisi altına alan yeni tip koronavirüsk Kovid-19 salgınında dün can kaybı 10 bini aştı. En fazla can kaybının yaşandığı ülke 41 bin 345 vakaya karşı 3 bin 405 kişinin hayatını kaybettiği İtalya oldu. Almanya’da ise yüksek vaka sayısına karşın ölüm oranının düşük kalması dikkat çekiyor.Ülkede 16 bin 626 vaka olmasına rağmen ölüm sayısı 44. Bu veriler, Almanya’da İtalya, İspanya, ABD ve Fransa gibi diğer gelişmiş ülkelere kıyasla ölüm oranının çok daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlara göre bu durumun arkasında birkaç etken yer alıyor. Almanya’nın dünyanın en büyük test kapasitesine sahip ülkelerden biri olması nedeniyle çok hızlı bir şekilde fazla sayıda test yapıp yeni vaka tespit edebildiğine dikkat çekiliyor. Ayrıca, Almanya’da şu ana kadar vaka tespit edilenlerin önemli bir kısmı da yüksek riskli olarak nitelendirilen yaş grubunun altında yer alıyor ve bu da iyileşme oranının yükselmesine neden oluyor. Almanya’nın koronavirüsle mücadele çabalarında kilit rol oynayan Robert Koch Enstitüsü’nün Başkanı Prof. Dr. Lothar Wieler, her hafta yaklaşık 160 bin örnek üzerinde test yaptıklarını söyledi. Bu da günde 22 binden fazla test yapıldığı anlamına geliyor. Koronavirüsle mücadele konusunda örnek gösterilen ülkelerden Güney Kore’de günde yapılan test sayısı 15 bin civarındaydı.