Milli Görüş Lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan´ın başbakanlığı döneminde kurduğu ?D-8´in 22. Kuruluş Yıldönümü? toplantısı İstanbul Çırağan Sarayı´nda gerçekleştirildi. Programa Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Türkiye Cumhuriyeti 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ESAM Genel Başkanı Recai Kutan, Erbakan Hoca´nın başbakanlığını yaptığı 54. Hükümetinden bakanlar Sabri Tekir, Ziyaettin Tokar, Lütfü Esengün, Teoman Rıza Güneri, Ahmet Cemil Tunç, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcıları İlyas Tongüç, Hasan Bitmez, Mesut Doğan, Birol Aydın, Mustafa Kaya, Yılmaz Bayat, Milli Gazete Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Kurdaş, Saadet Partisi milletvekilleri Abdulkadir Karaduman, Cihangir İslam, Saadet Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Ebru Asiltürk, Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Abdullah Sevim, Yeni Bir Dünya İşadamları Derneği (YENİAD) Genel Başkanı Selman Esmerer ile ulusal ve yerel basından çok sayıda gazeteci katıldı.
D-8, ERBAKAN HOCA´NIN MÜTHİŞ İNANCI VE SARSILMAZ İRADESİ SONUCU KURULDU
Programın açılış konuşmasını Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu gerçekleştirdi. D-8´in 22 yıl önce bu toplantının yapıldığı Çırağan Sarayı´nda hayata geçirildiğini hatırlatan Karamollaoğlu ?Bizler bugün bu önemli olayı, tarihi imzayı hatırlamak ve hatırlatmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. D8´in kuruluşunda büyük emek veren Erbakan´ı anmadan geçemeyiz. D-8 O´nun büyük çabası ve zorluklarla mücadelesi sonucu faaliyete geçti. D8, 8 ay gibi kısa sürede kurucu ülkelerin arasında münasebet dahi olmadığı bir dönemde kuruldu. Böylesine bir dış politika, müthiş bir inanç ve sarsılamaz bir iradenin sonucudur elbette. O´nu rahmet ve minnetle anmayı vazife bilirim. D-8 kurucusu olan ülkeler gerekli itibarı göstermediği için, içinde bulunduğu dünyada etkisini gösterememiştir. Elbette aradan geçen dönemde iyi niyetli gayretler oldu. Endonezya´da imzalanan tercihli ticaret anlaşması önemli bir adımdı. Unutulmamalı ki ekonomik güç siyasi gücü de beraberinde getirir. Bugün siyasi bir güç olan Avrupa Birliği geçmişte gücünü ekonomik birlikteliklerden almıştır. Bu noktada D-8´ler 22 yıl önce kurulurken benimsediği şu 6 maddeyi, ?Savaş değil, barış, Çatışma değil, diyalog, Çifte standart değil, adalet, Üstünlük değil, eşitlik, Sömürü değil, hakça paylaşım, Baskı ve zulüm değil, gerçek manada demokrasi ve insan hakları´ bir kez daha hatırlatmak gerekiyor.? dedi.
İSLAM DİYARLARI İÇLER ACISI HALDE
Müslümanların içinde bulunduğu sıkıntılara da değinen Karamollaoğlu, ?Bir tarafta ABD ve Avrupa ülkeleri, diğer tarafta Rusya ve Çin dünya politikasını belirlemede dominant hale geldiler. Politikalarını belirlemede iki temel esas menfaat ve onu tesis edecek olan güçtür. İçinde bulunduğumuz şartlarda Gazze hala kuşatma altındadır ve Filistin davası Yüzyılın Anlaşması safsatasıyla adeta karanlığa gömülmektedir. Irak, Suriye, Libya, Arakan, Yemen, Afganistan içler acısı haldedir. Avrupa ve ABD´de İslamafobia hızla artmakta Yeni Zelanda´da 50 Müslüman namaz esnasında katledilmiştir. Bu fotoğraf İslam âleminin durumunu ortaya koymaktadır. Bu içinde bulunduğumuz krizi aşmanın çözümü çok net bir şekilde ortadır. Merhum şairimiz Mehmed Akif der ki; ?Doğrudan doğruya Kur´an´dan alıp ilhamı, Asrın idrakine söyletmeliyiz İslam´ı.´ Bugün Kur´an´dan alacağımız en büyük ilham ve asra söyleteceğimiz en önemli kavram İslam Birliği´dir. Müslümanların bir araya gelmesidir.? açıklamasında bulundu.
20. YÜZYIL´IN 21. YÜZYIL´A EN BÜYÜK ARMAĞANIDIR
Karamollaoğlu´ndan sonra söz alan Ekonomik Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM) Genel Başkanı Recai Kutan konuşmasında D-8´in anlam ve önemine değindi. Kutan ?Bundan 22 yıl önce 15 Haziran 1997 tarihinde dünyanın bütün ilgisi burada İstanbul´daydı. 8 İslam ülkesinin temsilcileri burada bütün dünyaya İstanbul Deklarasyonu´nu ilan ettiler. 1996´da Refah-Yol Hükümeti kurulduğunda başbakan olan Erbakan Hoca´mız, Doğu ve Uzakdoğu ülkelerine ziyaretler yaptı. Ben de bu seyahatlerde Erbakan Hoca´mıza refakat ediyordum. Erbakan Hoca, D-8 projesini Müslüman ülke liderlerine açtı ve olumlu cevaplar aldı. Bu görüşmelerin ardından D-8 kurucu ülkeleri Türkiye, Malezya, Endonezya, İran, Mısır, Nijerya, Pakistan, Bangladeş olarak belirlendi. D-8 ilk başta nüfusu 60 milyonun üzerinde olan İslam ülkelerinden oluşan çekirdek bir topluluk olarak benimsenmişti. Zaman içerisinde başka İslam ülkeleri de bu topluluğa üye olabileceklerdi. Bu kuruluş 22 yıl önce bu mekânda İstanbul Deklarasyonu ile bütün dünyaya ilan edildi. D-8, 20. Yüzyıl´ın 21. Yüzyıl´a en büyük armağanıdır. Erbakan Hoca´nın büyük gayretiyle kurulan adil bir dünyanın adıdır. Böyle bir kuruluş sadece D-8´e üye ülkelerin değil ezilen ve sömürülen bütün ülkelerin kalkınmasında ve yeni bir dünyanın kurulmasında büyük önem taşımaktadır. D-8 engellenmese ve hayata geçirilseydi İslam ülkeleri işgal edilemeyecek, yüzbinlerce insan hayatını kaybetmeyecek, İslam toprakları sömürülmeyecek ve talan edilmeyecekti. Bu anlamlı programı organize eden Saadet Partisi yöneticilerine teşekkür ediyorum.? ifadelerini kullandı.
D-8, İNSANLIK YENİ KRİZLERDE BOĞULMASIN DİYE KURULDU
Programın son bölümünde söz alan 11.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, konuşmasına Saadet Partisi´ne teşekkür ederek başladı. Gül, ?Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu´na bizatihi şahsıma telefon ederek bu programa davet ettiği için teşekkür ediyorum. D-8´in mimarı ve siyasi sahibi Erbakan Hoca´mızı da rahmetle anıyoruz. Erbakan Hoca, Refah-Yol Hükümeti´nde büyük bir azimle böyle bir uluslararası teşkilatın kurulmasında sorumluluğu bana vermişti. D-8 burada, Çırağan Oteli´nde 22 yıl önce 8 ülkenin diplomatik temsilcileriyle ilan edilmişti. Bu teşkilat kurulurken adalet, diyalog, işbirliği gibi mesajlarla kuruldu. Bu mesajlar aynı zamanda evrensel insani değerleri temsil ediyordu. Bunlar içi boş mesajlar değil, bu mesajların özüne gidersek ilahi telkinleri görürüz. Bütün insanlığın huzur içinde, refah içinde yaşayabilmesi için bu ilkeler öne çıkarıldı. Peki, böyle bir girişime neden ihtiyaç duyuldu? Dünya büyük yıkımlar, büyük acılar çekti. İnsanlığın büyük bir kısmı otoriter rejimler altında büyük zulümler çekti. D-8, bu acılar yeniden çekilmesin diye kuruldu. Erbakan Hoca, insanlık yeni krizlerde boğulmasın diye nüfusun büyük çoğunluğu Müslüman olan ülkelerin işbirliği yapması için D-8 projesini hayata geçirdi. Umut ederim ki bu bilinç giderek yayılır.? şeklinde konuştu.
ERBAKAN´IN İDEOLOJİSİ YOLUMUZU AYDINLATIYOR
D-8 Genel Sekreteri Dato´ Ku Jaafar Ku Shaari, ?Saadet Partisi´ne D-8´e verdiği destekten ötürü teşekkür ediyorum. Bu vesileyle D-8´in kurucusu Erbakan´ı anmak istiyorum. O sadece çok önemli bir devlet adamı değil, aynı zamanda dünya genelinde saygı duyulan, vizyon sahibi bir liderdi. O´nun vizyonu pozitif sınırlarla kalmadı, İslam ümmetine ve insanlığa da yayıldı. Erbakan´ın ideolojisi yolumuzu aydınlatıyor.? ifadelerini kullandı.
Bu programla D-8 üyesi ülkelerin ortak kararlığını ve işbirliği azmini ortaya koyduğunu söyleyen D-8 Genel Sekreteri Dato´ Ku Jaafar Ku Shaari, ?Burada bulunmaktan büyük onur duydum. Saadet Partisi´ne D-8´e verdiği destekten ötürü teşekkür ediyorum. Bu vesileyle D-8´in kurucusu Erbakan´ı anmak istiyorum. O sadece çok önemli bir devlet adamı değil aynı zamanda dünya genelinde saygı duyulan, vizyon sahibi bir liderdi. Siyasi yaklaşımı, sosyal ve ekonomik olarak halkın kalkınması içindi. O´nun vizyonu pozitif sınırlarla kalmadı İslam ümmetine ve insanlığa da yayıldı. Ben kendisinin kurduğu mirasa sahip çıkmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Vizyonun ne kadar değerli olduğunu şimdi daha derinden anlıyoruz. Erbakan´ın vizyonunu kutlamalıyız. Bugün O´nun hayallerini gerçekleştiriyoruz. Geçmiş başarılarla onurlanmakla yetinmiyoruz ve kurucu prensiplerimiz ışığında kendimizi geliştiriyoruz. Bu amaçla Hemedan´da D-8 Uluslararası İslam Üniversitesi´ni kurduk. Havacılık networkünü kurduk. Sabiha Gökçen Havalimanı´na ek olarak Karaçi Havalimanı da networke katıldı. Pakistan, tarım alanında D-8 araştırma merkezi haline geldi. D-8 üyesi devletlerde somut adımlar atmak amacımız. Bölgesel, uluslararası kuruluşlar ve STK´larla ortak projeler geliştirme çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Erbakan´ın ideolojisi yolumuzu aydınlatıyor. Hep birlikte bu kuruluşu onurlanacağımız bir kuruluş haline getireceğiz.? ifadelerini kullandı.
BUGÜN CESARETİMİZİ KUTLUYORUZ
Programa Nijerya hükümetini temsilen katılan diplomat İbiyami Aişa, ?22 yıl önce D-8´in kurulmasıyla ülkemiz Nijerya ile üye ülkeler arasında çoklu işbirliği devreye girdi. Biz de D-8´le sınırların ötesine geçtik. Bugün hep birlikte bu cesaretimizi kutluyoruz. Amaçları doğrultusunda ilerleyen bir kuruluşuz. Karar alma süreçlerine katılmayı destekliyoruz. Bugün dünyada her zamankinden fazla barışa diyaloga ihtiyacımız var. Bunlar zaten D-8´in kuruluş prensipleriydi. Nijerya devleti olarak bu prensiplere uymakta ve geleceğe yönelik kararlılığımızı bir kez daha teyit etmek istiyoruz.? şeklinde konuştu.
D-8 İTTİFAK RUHUNU PEKİŞTİRİRSEK ERBAKAN´IN İSTEĞİNİ YERİNE GETİRMİŞ OLURUZ
İran İslam Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Bakhtiyar Assdzadeh, ?Erbakan Hoca tarafından 22 yıl önce kurulan D-8´in asıl hedefi İslam ülkelerinin ekonomik, siyasi ve askeri olarak güçlendirilmesidir. Dünya, cinayetkâr Amerika liderlerinin zorbalıkları ve Kudüs´ü işgal eden rejim ile karşı karşıyadır. Herhangi bir ülke onların direktiflerine uymazsa ambargo ile karşılaşıyor. İran İslam Cumhuriyeti de kurulduğu 1979 yılından bu yana ABD tarafından ambargo altındadır ve gün geçtikçe bu ambargo daha da artmaktadır. Sessiz kalmak, bu zalim düşüncelerin artmasının yolunu açar. D-8 üyesi ülkelerin ortak siyasetini düşünürsek, bu hassas zamanda daha fazla işbirliği yaparak, Amerikan zalimliği karşısında durabiliriz. Milli para modeli gibi uygulamalarla Amerika´nın karşısında durmalıyız. D-8 ittifak ruhunu pekiştirirsek Erbakan´ın isteğini yerine getirmiş oluruz.? dedi.