Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'in "konuya dair" haberi...
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından, sosyal medyanın doğru kullanımına yönelik “Sosyal Medya Kullanım Kılavuzu” hazırlandı. Kılavuzda sosyal medyada dikkat edilmesi gereken noktalar, sosyal medya okuryazarlığının önemi vurgulanırken bu mecradaki ırkçılık, nefret ve öteki söylemine de dikkat çekildi.
Sosyal medyanın tarihçesi ve teknik özellikleri ile avantajları ve dezavantajlarına kadar geniş bir yelpazede hazırlanan kılavuzda, temel sosyal medya terimlerine ilişkin bir sözlük de yer aldı.
‘TÜRKİYE’DE 54 MİLYONU SOSYAL MEDYA KULLANICISI VAR’
Kılavuzdaki verilere göre dünyada, 3.81 milyar sosyal medya kullanıcısı bulunurken, en fazla kullanılan sosyal medya platformları sırasıyla Facebook, Youtube, Whatsapp, Facebook Messenger oldu. Twitter ise 13. sırada yer aldı.
Türkiye’de ise Ocak 2020 rakamlarına göre, 62.7 milyon internet kullanıcısı varken, bunun 54 milyonunun sosyal medya kullanıcısı olduğu belirtildi. Sosyal medya erişimi de yüzde 64 olarak gerçekleşti. Dijital platformlarda geçirilen sürelere göre günlük internet kullanımı 7 saat 29 dakika, sosyal medyada geçirilen süre 2 saat 51 dakika.
EBEVEYNLERE FOTOĞRAF UYARISI
Kılavuzda çocuklara ve gençlere yönelik sosyal medya kullanım önerilerinin yanı sıra ebeveynler için de tavsiyeler yer alıyor. Çocukların internet kullanımı ve ekran sürelerinin kontrolü olması önerisinde bulunulurken kılavuzda şu ifadeler yer aldı:
“Çocuğunuzun olumlu veya olumsuz internet deneyimlerini sizinle paylaşmasına zemin hazırlayın. Sosyal medyada çocuğunuz için, fotoğraf etiketleme, yüz tanıma, konum bazlı paylaşım, oyun uygulamalarındaki kişisel verileri devre dışı bırakın. Çocuklar arasında popülerlik kriterlerinden biri takipçi sayılarıdır. Bu tür rekabetler risklidir. Çocukların tanımadıkları kişilerden gelen takip isteklerini kabul etmeleriyle sonuçlanır. Bu duruma karşı kontrollü olun” denildi.
Ayrıca sosyal medya bağımlılığının da 2000 ve sonrası doğan “Z Kuşağı” için çok risk teşkil ettiği vurgulandı.
‘SOSYAL MEDYADAKİ TARTIŞMALAR DA NEFRET VE ÖTEKİ SÖYLEMLERİNİ TETİKLİYOR’
Sosyal medyada kullanılan ırkçılık, nefret ve öteki söylemlerine de dikkat çekilerek, “Özellikle spor müsabakalarında yaşanan fanatizm ve holiganizm sosyal medyada yerini nefret söylemine bırakıyor. Sosyal medyadaki tartışmalar da nefret ve öteki söylemlerini tetikliyor. Sosyal medyada farklılıkların ortadan kalkması için bireysel adımlar atılmalı, paylaşımlarda bütünleştirici dil tercih edilmeli” denildi.
TROLLER TANIMLANDI: KAVGA VE ÇATIŞMALARI KÖRÜKLEYEN, KÖPÜRTEN HESAPLAR
Sosyal medya kullanım kılavuzunda, kullanıcı profilleri başlığı altında 15 kullanıcı türü belirlendi. Söz konusu kullanıcıları tanımaya yönelik hazırlanan bölümde kullanıcılar, “dinleyiciler, aktivistler, spamcılar, idealistler, sosyal kelebekler, troller, infuencerlar, en eski kullanıcılar, celebrityler, sıcak haberciler, gazeteciler, uzmanlar, botlar, feykler ve sosyalleşenler” olarak yer aldı.
Özellikle Twitter’da sahte hesaplar üzerinden algı veya tartışma ortamı yaratmayı amaçlayan kullanıcı türü olarak karşımıza çıkan “troller” de kılavuzda şu şekilde tanımlandı:
“Çatışma ve tartışma yaratma niyetinde olan kullanıcı türüdür. Çoğunlukla öfkeli, sinirli ve yıkıcı bir yaklaşım izler ve hakaretler kullanır. Ama bunlar gerçek düşünceleri duyguları olmaktan çok sahte ve manipülatiftir. Genel olarak sahte kimlikler kullanırlar. Amaçları dikkat çekmektir.”
Ayrıca, kılavuzda kullanıcı hesapları hakkında bilinmesi gerekenler anlatılırken de, “troller hakkında, “Sanal ortamda kavga ve çatışmaları körükleyen, köpürten, algıyı dağıtmak için paylaşımlar yapan kısacası sosyal medyanın ahengini bozan hesaplar” denildi.
‘MİLYONLARCA BOT HESAP VAR’
Kılavuzda sosyal medyada yer alan bot hesaplara da dikkat çekildi. Bot hesapların genelde algı oluşturmak ve gerçeği manipüle etmek adına yönetildiği vurgulanarak, “Milyonlarca bot hesap vardır. Bot hesaplar genelde politik amaçlarla ve suni gündem oluşturma amacıyla kullanılmaktadır. Bot hesaplarda çoğunlukla siyasi lider, bir spor kulübü logosu, bir çizgi film, bir parti amblemi görselleri kullanılır” denildi, gerçek kullanıcı profili oluşturma yöntemleri belirtildi.