23 Haziran seçimleri sonrası kamuoyunda ve siyasi çevrelerde ´Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi´ tartışılmaya devam ediyor.
Başta partili cumhurbaşkanlığı şeklindeki idari uygulamanın toplumda tepkilere yol açtığı görülürken ´Cumhurbaşkanlığı Makamı´nın tarafsızlık ilkesi ile de çeliştiği ifade ediliyor.
Yeniçağ yazarı Arslan Bulut 23 Haziran İstanbul seçimler sonrası tartışılmaya başlanan ´Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi´ni konu alan önemli bir yazı kaleme aldı.
Arslan yazısında ´Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi´nin AKP tarafından hazırlanmadığına dair önemli iddiaların olduğunu söyledi.
´Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi´nin geçtiğimiz aylarda Türk ekonomisini yönetmesi gündeme gelen ABD merkezli McKinsey Danışmanlık Firması tarafından hazırlandığına ilişkin iddiaların olduğunu söyledi.
Konuya dair yazısında Bulut, şu ifadelere yer verdi: "AKP´den üst düzey bir yetkili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi´nin AK Parti tarafından hazırlanmadığını, söz konusu sistemin daha önce de ülke gündemini uzun süre meşgul eden ABD merkezli McKinsey Danışmanlık Firması tarafından dizayn edildiğini ifade etti.
AKP´li üst düzey yetkili, sistemin güncellenmesinin de ABD´li şirket McKinsey´e verildiğine dikkat çekti. Yetkili, ABD´li şirket McKinsey´in Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi´ni "yarı başkanlık sistemine ve Meclis´i güçlendirecek bir güncelleme üzerinde çalıştığını" dile getirdi. Partinin karar mercilerinde ABD´li şirketle görüşen kimsenin olmadığını söyleyen yetkili, sistem üzerinde güncellemenin "Külliye" üzerinden yürütüldüğünü ifade etti. Yetkili, ABD´li McKinsey firmasına yaptırılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi´nin maliyetinin çok yüksek olduğunu da söyledi!"
Ayrıca ´Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi´nin ABD merkezli McKinsey Danışmanlık Firması tarafından hazırlanması Türkiye´nin egemenliğine gölge düşürdüğüne dair değerlendirmeler yapılıyor.