Partisinin Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı´nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ?Mahalli idareler seçimlerinde hedefimizi en az yüzde 50 olarak koymalıyız. ? şeklinde konuştu.
Erdoğan´ın konuşmasından satır başları şöyle;
İl kongrelerimizin önemli bir kısmını tamamladık, kalanlarını da en geç nisana kadar bitirip büyük kongre için hazırlıklarımızı yapacağız. Kongrelerdeki vatandaşımızın ilgilisi bize sorumluluğumuzun ağırlığını hatırlatıyor. Milletimizin teveccühüne layık olmak için çok daha fazla çalışmalıyız.
2019 MAHALLİ SEÇİMLERİ GENEL SEÇİMİ ETKİLEYECEK
2019 seçimleri herhangi bir seçim değildir. her şeyden önce bu seçimle Türkiye yepyeni bir yönetim sistemine geçecektir. Her seçim diğerini etkiler 2019 Martında yapılacak mahalli seçimlerde alacağımız sonuç 2019 Kasım´daki seçimleri de etkileyecektir. Mahalli seçimlerdeki hedefimiz de en az yüzde 50 olmalıdır.
KİMSENİN KİŞİSEL HIRSI İLE UĞRAŞAMAYIZ
Milletvekili seçiminde partinin ağırlığı çok çok önemlidir. Ancak mahalli idareler sadece parti ile kazanılmaz. Seçeceğimiz adaylar burada çok önemli.Her kim AK Parti´yi ksır döngüye sokmaya çalışır, böyle bir çabanın içine girerse karşısında ilk önce şahsımı bulur. Türkiye tarihi bir süreçten geçerken, kimsenin kişisel hesabı ve hırsı ile uğraşamayız, vakit kaybedemeyiz.
YENİ SEÇİM SİSTEMİ
AK Parti ve MHP olarak kurduğumuz ortak komisyon seçim ittifaklarıyla ilgili çalışmalarını tamamladı. Önceki gün kanun teklifini Meclis´e sunduk. Bunda mahalli seçimlerle ilgili herhangi bir yenilik yok. Sadece milletvekili seçilme yaşının 18´e indirilmesine paralel olarak belediye başkanı il genel meclis üyesi muhtarların da seçilme yaşı 18´e indiriliyor. Eskiden ayrı ayrı zarflara konan oyların tamamı gereksiz oy iptallerine sebep olmasın diye aynı zarfa yerleştirilip aynı sandığa atılacak.Herkes kendi adayını gösterecek. Asıl yenilik milletvekili seçimlerinde olacak. Birden fazla parti bir araya gelerek milletvekili seçimine ittifak halinde gidebilecek. Buna Cumhur İttifakı diyoruz. Böyle bir durumda seçim pusulasında ittifakın içinde yer alan partilerin amblemleri bu birlikteliğe verilen ismin altında aynı çerçeve içinde yer alacak. Her parti kendi listesiyle seçime gidecek. Hedef oydaki zaiyatı yok etmektir. Seçmenler hangi partiyi istiyorsa onun amblemine mührünü vuracak. Oylar birlikte sayılarak toplam milletvekili sayısı belirlenecek. Sonra bu oylar partilere göre bölünecek toplam milletvekili sayısı herkesin oy listesine göre dağıtılacak. Herhangi bir partiye denk gelmeyen oylar da sayılacak.