G20 Zirvesi için gittiği Arjantin ile Paraguay ve Venezuela´ya yaptığı ziyaretin ardından yurda dönen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenboğa Havalimanı´nda düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.
Erdoğan, Arjantin´e G20 Liderler Zirvesi´nin 13´üncüsünü yapmak üzere gittiğini, bunların tamamına katılmış bir lider olarak geçmişi, bugünü ve Osaka´da yapılacak G20 Zirvesi´nin değerlendirilmesi fırsatını bulduklarını söyledi.
G20 Zirvesi´nin ilkinin 2008´de gerçekleştirildiğini hatırlatan Erdoğan, 10 yıl gibi bir süre geçtiğini, bu süre içerisinde zirvenin 6 ay arayla yapıldığını, daha sonra bunun yılda bir yapılmaya başlandığını anımsattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Adil ve Sürdürülebilir Kalkınma için Oydaşma" ana teması çerçevesinde, katılan liderlerle birlikte küresel ticaret ve ekonominin karşı karşıya kaldığı sınamaları, altyapı yatırımlarının artırılmasını, modern vergi sistemlerinin tesisini, uluslararası finansal sistemde ortaya çıkan yeni risk ve kırılganlıkları ele aldıklarını bildirdi.
"Terörle mücadelenin samimiyetle yapılması gerektiğinin altını çizdik"
Zirve sırasında terörle mücadeleye verilen önemi tekrarladıklarını belirten Erdoğan, "Bu mücadelenin, ayrım yapmadan terörün tüm formlarına karşı dayanışma ve samimiyetle yapılması gereğinin altını çizdik." diye konuştu.
Zirvede, yasa dışı göç konusunda da görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Erdoğan, şöyle devam etti:
"Dünyada en büyük göç yolunun, en büyük mülteci ev sahipliğine örneklik, bizzat yapan bir ülke olarak bu konuları işleme durumunda olduk. Bu kapsamda yaptığımız ve tüm dünya tarafından takdirle karşılanan çalışmalara da değindik. Bu alandaki çabaların bütüncül bir anlayışla gerçekleştirilmesi zaruretine değinirken, uluslararası sorumluluk ve yük paylaşımı konusu üzerinde durduk. İklim ve enerji, dijital ekonomi, tarım, eğitim, istihdam, cinsiyet eşitliği de zirve sırasında tartıştığımız konular arasında yer aldı."
"Kaliteli altyapı yatırımlarının sayısının artırılma mutabakatı"
G20 Zirvesi´nin gelecek sene Japonya´nın Osoka şehrinde düzenleneceğine işaret eden Erdoğan, "Buenos Aires´te, Japonya´nın dönem başkanlığındaki kaliteli altyapı yatırımlarının sayısının artırılması konusunda da mutabakata vardık." ifadesini kullandı.
G20 marjında da Rusya, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Şili, Arjantin, Hollanda ve Japonya liderleriyle ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini kaydeden Erdoğan, zirvenin ardından Arjantin´deki Müslüman liderlerle bir araya geldiğini anlattı.
G20 Zirvesi´ne katılımın ardından milletvekilleri, bürokratlar ve iş adamlarından oluşan heyetle 2-3 Aralık tarihlerinde Paraguay ve Venezuela´ya geçtiklerini aktaran Erdoğan, Cumhurbaşkanı seviyesinde bu iki ülkeye ilk ziyaretin gerçekleştirildiğini vurguladı.
Erdoğan, 2015-2016´nın ardından 3. Latin Amerika ziyaretinin ilk durağı olan Paraguay´da Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez ile bir araya gelerek baş başa ve heyetler arası görüşmeler yaptıklarını dile getirerek, bu vesileyle ikili ilişkilerin durumunu ele alıp, gelecek dönemde Paraguay ile üst düzey ziyaretleri gerçekleştirme kararlılığı içinde olacaklarını belirtti.
Bu ziyaretlerin, gerek ikili ticaret hacmi gerek siyasi noktadaki geleceğe yönelik dayanışmanın önemli birer vesilesi olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bu vesileyle ikili ilişkilerimizin durumunu ele aldığımız Paraguay´ın bizler için önemli bir dost olduğunu gördüm. Türkiye´ye karşı olan ilgi ve alakaları bizleri de mutlu etti." dedi.
"Asuncion Büyükelçiliği faaliyete geçti"
Ziyaretinden kısa bir süre önce Asuncion Büyükelçiliğinin faaliyete geçtiğini anımsatan Erdoğan, "Onlar da Türkiye´deki Büyükelçiliğini açacaklar. Bizim agremanımızı anında verdiler. Gittiğimizden 10 gün önce kabulü gerçekleştirdiler ki bu tabi ülkemize verdikleri önemin ayrı bir ifadesi." değerlendirmesinde bulundu.
Paraguay´ın da Türkiye´de kısa bir süre içerisinde elçiliğini açacağını bildiren Erdoğan, şunları kaydetti:
"Aynı hassasiyeti biz de onlara göstereceğiz. Ziyaret vesilesiyle bu işlemlerin tekemmül ettirilmesi ve bunun da Paraguay ile büyükelçilik binamızın inşasına yönelik arsa tahsisi veya bina bulunması noktasındaki desteklerini kendilerinden rica ettim. Onlar da bizzat kendilerinin bunu takip edeceğini söylediler. Büyükelçiliğimizle birlikte yakın zamanda ülkemizde açılacak olan Paraguay Büyükelçiliğinin ilişkilerimize yeni boyut kazandıracağına inanıyorum. Yaptığımız görüşmelerin, Paraguay ile uzun vadeli iş birliklerine kapı aralayacağına inanıyorum."
"İkili ilişkileri ayrıntılı bir şekilde ele alma fırsatı oldu"
Ziyaretinin ikinci ayağında bölgede önemli bir ortak olarak gördükleri Venezuela´da çeşitli temaslarda bulunduklarını anlatan Erdoğan, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile bir araya gelerek ikili ilişkileri ayrıntılı bir şekilde ele alma fırsatı yakaladıklarını dile getirdi.
Somut iş birliği imkanlarını ele aldıklarını açıklayan Erdoğan, "Venezuela ile mevcut ilişkilerimizi ve iş birliğimizi geliştirmek amacıyla çeşitli alanlarda toplam 9 adet belgenin imzasına hep birlikte şahit olduk. İkili ilişkilerin daha üst seviyeye taşınmasına, bu çerçevede atılması gereken adımlara dair Başkan Maduro ile imzaladığımız ortak bildiri de bu metinler arasında yer almıştır. Karakas´ta ayrıca 250 kadar iş insanının katılımıyla iş forumunun icrasını gerçekleştirdik." diye konuştu.
"Cemal Kaşıkçı meselesi çok gündeme geldi"
Bir basın mensubunun, G20 Zirvesi´nde atılan adımlara ilişkin sorusu üzerine Erdoğan, zirvede terörle mücadele konusunun gündeme geldiğini belirtti.
Genel kurul mesabesinde bir toplantı olduğunu ve toplantının başlangıcında liderler zirvesinin bulunduğunu ifade eden Erdoğan, bu toplantıda öldürülen Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı meselesinin de konuşulduğunu bildirdi.
"İkili görüşmelerimizde Cemal Kaşıkçı meselesi çok gündeme geldi." diyen Erdoğan, yapılan basın toplantısında Kaşıkçı konusunu etraflıca aktardığını ve gelinen noktayı uluslararası medyaya anlatma fırsatı bulduğunu söyledi.
"Cumhur İttifakını sağlam tutmamız gerekiyor"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli´nin ittifak görüşmelerinin 30 şehir üzerinde yoğunlaştığını açıkladığı hatırlatılarak, Bahçeli ile ne zaman görüşeceği ve ittifakın çerçevesinin sorulması üzerine Erdoğan, "Biliyorsunuz MHP bir ismi belirledi. Aynı şekilde ben de bir isim belirledim. Bu iki arkadaşımız aralarında zaten işin teknik detaylarını çalışıyorlar." dedi.
Yurt dışındayken Mehmet Özhaseki ile telefonda görüştüğünü bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
"Ama etraflı görüşmeyi inşallah bugün yarın kendisiyle yapacağız. Bu teknik çalışmayı nereye kadar getirdiler, ne durumda? Bunu kendilerinden dinleyeceğiz. Dinledikten sonra da tabii ki bu süreç içerisinde Sayın Bahçeli ile bir araya gelmemiz vazgeçilmezdir. Muhakkak bir araya gelmemiz gerekir. Çünkü, biliyorsunuz bazıları rahat durmaz, durmadan karıştırmanın gayreti içerisine girer. Onlara bu fırsatı vermemek için Cumhur İttifakını çok sağlam, çok diri tutmamız gerekiyor ve inşallah 31 Mart´a da böyle gideceğiz."
İstanbul´un en önemli il olduğunun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
"Her şeyden önce benim biliyorsunuz aşkım olan bir il. Doğduğum, büyüdüğüm, belediye başkanlığı yaptığım, milletvekili seçildiğim, böyle bir il. Bu ilimizde yapacağımız çalışmayı çok çok önemsiyoruz. Arkadaşlarımızla tabandan tavana bir çalışma yürütüyoruz. İlçelerimizde durum nedir? Bunu görelim istiyoruz. Zira önemli sayıda ilçe belediye başkanlıklarının değişmesi söz konusu. Şu anda bununla ilgili de yine arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar. Ama bu arada da tabii Ankara ihmal edilemez. Ankara´da da malum TBMM´de bütçe görüşmeleri var. Bu bütçe görüşmelerini Meclis Başkanımızın yönetmesinden daha doğal, daha tabii bir şey olamaz. Bu süreci ayın 10´u ile 22´si arasında yine Sayın Meclis Başkanı götürecektir, yürütecektir, takip edecektir en azından. Onun için İstanbul ile ilgili biraz sabırlı olacağız. Nihai kararımızı önce tabanı şöyle yoluna koyduktan sonra adımımızı atıp, kararımızı vereceğiz."
İkinci 100 günlük eylem planı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İkinci 100 günlük eylem planının ne zaman açıklanacağı ile ilgili bir soru üzerine de "Konuyla ilgili olarak da yine bakan arkadaşlarımız çalışmalarını, bütün bürokrat, teknokrat kadrolarıyla yürütüyorlar. Bu çalışmaları Başkan Yardımcım Fuat Bey bizzat koordine ediyor ve çalışma bittiği anda ilanını yapacağız. İkinci 100 günlük programımızı da inşallah tüm halkımızla paylaşacağız." yanıtını verdi.
İstanbul adayının Bütçe görüşmelerinden sonra açıklanacağının görüldüğü belirtilerek, kalan 20 il konusunda takvimin nasıl olacağının sorulması üzerine ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sadir Bey ve Mehmet Bey çalışmaları yürütüyorlar. Onlar çalışmaları hazırladıkça tabii ki bizimle de paylaşacaklar ve bizimle paylaştıktan sonra biz iki lider olarak, büyükşehirlerde herhangi bir sıkıntıya fırsat vermeden kararımızı, tarihleri, her şeyi açıklayacağız." diye konuştu.