Tarih: 11.12.2024 12:42

CUMA NAMAZI ADLI ESER ÇIKTI!

Facebook Twitter Linked-in

Cuma günü ve Cuma namazının mü’minler için ne anlam ifade ettiğini Kur’an ışığında anlatmakta fayda var. Konuyla ilgili Cuma (62) suresinde üç ayet vardır.

9. Ey iman edenler, cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ı zikretmeye koşun ve alış-verişi bırakın. Eğer bilirseniz, bu sizin için daha hayırlıdır. 

10. Artık namazı kılınca, yeryüzünde dağılın. Allah’ın fazlını isteyip-arayın ve Allah’ı çokça zikredin; umulur ki felaha (kurtuluşa ve umduklarınıza) kavuşmuş olursunuz.

11. Oysa onlar (kendilerini tümüyle Allah’a ve İslam’a teslim etmeyenler) bir ticaret ya da bir eğlence gördükleri zaman, (hemen) ona sökün ettiler ve seni ayakta bıraktılar. De ki: "Allah’ın Katında bulunan, eğlenceden ve ticaretten daha hayırlıdır. Allah, rızık verenlerin en hayırlısıdır."

Cum’a Müslümanların hayatında farz kılınan haftalık “namaz” olduğu için özel yeri olan bir gündür. Her ne kadar İslam’da tatil öngörülmemişse de, “Cuma namazı” dolayısıyla bugün Müslümanlar için “bayram” günü sayılır. (Malik, Muvatta, Taharet, 113.) Ebu Hüreyre’den gelen bir rivayete göre, cuma “yoksulların ve güçsüzlerin haccı (Haccu’l-fukarai ve’l-mesâkin)” olarak nitelendirilir. Şartlarını tam eda ettiklerinde yoksul ve muhtaçlara “hacca gitmiş gibi” sevap alacakları, sevinç duyacakları belirtilir.

İslam geleneğine göre cumanın diğer günlerden önemli bir farkı var. Kesin bilgi hükmünde anlatımlar olmamakla beraber, “Allah’ın kâinatın yaratılışını 6. gün olan cuma günü bitirdiği düşünülür”. Bir hadiste şöyle buyrulur: “Âdem o gün yaratıldı, o gün cennetten yere indirildi ve o gün vefat etti, kıyamet de o gün kopacaktır. İns ve cinden başka hiçbir yaratık yoktur ki, tan yeri ağardıktan gün doğuncaya kadar –kıyamet belki bugün kopar korkusu ile- kulak kabartmasın. O günde bir saat vardır ki, bir Müslüman kul, tesadüfen o esnada namaz kılıp Allah’tan bir dilekte bulunsa, Allah muhakkak onu verir.” (Müslim, Cuma, 17)

***

Kaynak: Ali Bulaç Farklı Bakış




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —