20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle Yetim Vakfı, İHH İnsani Yardım Vakfı, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği, Yeryüzü Çocukları Derneği ve Mülteci Dernekler Federasyonu ile birçok katılımcıSTK basın açıklaması düzenledi.
20 Kasım 1989’da kabul edilen Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 31.yıldönümünde Yetim Vakfı, İHH İnsani Yardım Vakfı, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği,Yeryüzü Çocukları Derneği ve Mülteci Dernekler Federasyonu ile birçok katılımcıSTK ortak basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması İstanbul Fatih’teki Yetim Vakfı Genel Merkezi’nde düzenlendi. Organizatör kurumların temsilcileri tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında Birleşmiş Milletler’e, 31 yıl önce kabul ettiği sözleşmeye uyarak, savaş bölgelerindeki çocuklar için harekete geçmesi çağrısında bulundu.
İlk açıklamayı yapan Yetim Vakfı Genel Başkan Vekili Hüsamettin Orhan,” “Dünya çocuk hakları konusunda sınıfta kalmış durumda. Bizler çocuklara haklarını hatırlatmak konusunda iyi bir öğretmen olmalıyız.” dedi.
Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Başkanı Abdullah Resul Demir de, ““Her çocuğun üstün yararı için, hiçbir ayrım gözetmeden her türlü desteği sağlamaya hazırız.” diye konuştu.
Genç İHH Başkanı Abdullah Muhammed İslam ise, ““Nasıl ki kendi çocuklarımız ile ilgili hassasiyet gösteriyorsak, dünyadaki tüm çocuklarımızın iyiliği için aynı hassasiyeti ve gayreti göstermek zorundayız.” ifadelerini kullandı.
Yeryüzü Çocukları Der Eğitim Koordinatörü Betül Ünlüde, “Herkes kendi çocuğundan, erişebildiği, sohbet edebildiği bütün çocuklardan sorumludur. Kendi çocuklarımıza, kardeşlerimize tanıdığımız, bizim irade ve gücümüzde olan hakları bir düşünün. Devletler eğitim hakkını vatandaşlık hakkına sahip olan çocuklar üzerinde denetleyebilir, çocuğun eğitimdeki başarısından, oyun hakkından, huzurlu uykularından, güvenli adımlarından büyük ölçüde ailesi, en yakınındakiler mükelleftir”şeklinde konuştu.
“ÖNCELİKLE EVİMİZDEN, SOKAĞIMIZDAN BAŞLAMALIYIZ”
“Çocuklar bizim en masum öğretmenlerimizdir” başlıklı basın açıklamasında dünyada en az 400 milyon yetim çocuk olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bizler çocuklarımızın haklarını her ne kadar kanunlarla düzenlesek de başarılı olmak için dünyanın güzelleşmesine öncelikle evimizden, sokağımızdan ve mahallemizden başlamalıyız. Bu sebeple, her ailenin kendi çocuğunun fiziksel ve psikolojik gelişiminden birinci derecede sorumlu olduğu göz ardı edilmemeli ve devletin bu süreci aktif olarak takip ederek aksayan yönler ile ilgili gerekli tedbirleri alması gerekmektedir.
AİLE DANIŞMANLIĞI KONUSUNA VURGU
Çocukların fiziksel ve psikolojik gelişiminde en önemli etken aile müessesesidir. Ailede yaşanacak olası problemlerin, aile danışmanları aracılığıyla çözüme kavuşturulması en çok da çocukların kazanımını sağlayacaktır. Devletin, boşanma söz konusu olduğunda evlilik birliğinin ihyası için çiftleri aile danışmanlığına yönlendirerek çözüm aramayı şart olarak kabul etmesi ve bu kapsamda düzenleme yapması, evlilik birliğinin korunması açısından elzemdir.
Bizler dünyadaki tüm çocuklarımızın tebessümüne talip olmak, onlarla gönül köprüleri kurmak ve geleceğin erdemli nesillerini yetiştirmek üzere çalışmalarımızı sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz.”