ÇOCUK DERGİLERİ NE İŞE YARAR?

Çocukların düzenli olarak bir çocuk dergisini takip ediyor olması, onların hayal dünyası gelişimi için çok faydalıdır. Çünkü ilk defa eğitsel metinlerin dışına çıkan bir içerikle, farklı düşünme, farklı bakma ve farklı hayal edebilme örnekleri ile karşıla

ÇOCUK DERGİLERİ NE İŞE YARAR?

Çocuk edebiyatının gelişmesini borçlu olduğu kaynaklar nelerdir? Çocuk edebiyatına gönül vermiş yazarlar, yazdıkları metinleri nasıl daha biricik metinlere dönüştürebilirler? Çocuklar için yazmaya başlayınca, yazdıklarınıza kıymet verecek birilerinin arayışına girersiniz. Usta bir yazar, editör, usta bir okur size bu konuda vereceği fikirlerle yol gösterebilir. Yine de asıl olan yazdıklarınızın yayınlanması ve okurla buluşmasıdır.

Her yazarın ilk metinlerinin yayınlanma sürecinde yaşadığı kimi zaman sevinçli, kimi zaman sancılı bir süreçtir bu. Bir yazarın yazdığı metinlere olgunluk kazandırması kitaplar yayınlayarak, yayın evi editörlerinin tezgâhından geçerek olamaz mı? Elbette olabilir ama yaygın olan deneyim, edebi eserlerin öncelikle bir dergide yayınlanmasıdır.

Edebiyat tarihimiz anlı şanlı pek çok edebiyatçısının yetişmesini bu dergilere borçludur. Dergiler yaşayan edebiyatın nefes aldığı yerlerdir. Bunun muadili olarak çocuk edebiyatı ürünlerine yer veren dergilerin var olması gerekir. Elbette çocuk dergileri öncelikli olarak belirli yaş gruplarını, ebeveyn beğenisini önceleyecektir. Günümüzde yayın hayatında olan çocuk dergileri hem yaş hem de tema içeriği olarak farklılaşan bir yelpazede yayınlanmaktadır.

Çocukların düzenli olarak bir çocuk dergisini takip ediyor olması, onların hayal dünyası gelişimi için çok faydalıdır. Çünkü ilk defa eğitsel metinlerin dışına çıkan bir içerikle, farklı düşünme, farklı bakma ve farklı hayal edebilme örnekleri ile karşılaşırlar dergilerde. Herhangi bir kitaptan farklı içerikte pek çok sayfa onlara daha ilginç gelen bir metin ve yazarı ya da çizeri keşfetme imkânı verecektir böylece.

Dergilerin yerini blog sayfaları alıyor

Günümüzde dergilerin yerini çoktan blog sayfaları almaya başladı bile. İnternetle ulaşılabilecek video sayfaları çocuklar için iki boyutlu dergi sayfalarından belki çok daha cazip. Çok satan pek çok gençlik romanının blog yazarlarından çıkması bize gelecekte olabilecek şeyler hakkında önemli şeyler fısıldıyor. Asıl olan hayal gücüdür. Ama bu hayal gücünün günümüzde resimle buluşarak okura ulaşması gibi, şimdi hareketli animasyonlarla buluşup tabletler, mobil telefon ekranlarından çocuklara ulaştığını görüyoruz. Çocuklar için içerik üreten youtuberlar, her yerde.

Bir yayınevine kitap dosyamı verdiğimde sevdiğim bir editör arkadaş ?Bu metinler daha önce bir yerde yayınlandı mı?? diye sormuştu. ?Elbette yayınlandı. Benim neredeyse bütün metinlerim önce dergilerde yayınlanır. Bu bir yazar için üretim motivasyonunun en önemli parçasıdır.? ?Ama dedi bizim yayınevi daha önce başka yerde yayınlanan metinleri kitap olarak basmıyor.? Şimdi bunu talep eden akıl, olsa olsa edebiyat dünyasında yetişmemiş, bir yayınevi yönetiminin bakış açısı olabilir.

Dijital çocuk dergisi ufukta

Pek çok gazete yazarı, pek çok edebiyatçı eserlerinin ilk örneklerini dergilerde gazetelerde yayınlatır. Elektronik mağazasından ambalajı açılmamış tablet almıyorsunuz ki? İşin ilginci tam burada başlıyor, artık bloglarda yapılan bir yayıncılık söz konusu. Yani bir yazar okurlarını bölüm bölüm yayınladığı metinlerle topluyor ve bir isim yapıyor. Bu durum böylece onun kitaplaşacak eserlerinin garantisi oluyor. Ne yapacaksınız bu metinler daha önce yayınlandı deyip kitaplaştırmayacak mısınız? Başka sektörlerde bir karşılığı olabilir bu tutumun, koltuk kılıfları çıkartılmamış otomobille seyahat etmeyi seviyor olabilirsiniz, ya da televizyon kumandasını bir süre ambalajından çıkartmadan kullanmayı tercih ediyor olabilirsiniz, ama yazarların üretim motivasyonları hakkında daha fazla düşünmelisiniz sayın editörler, sayın yayıncılar?

Şimdi dönüp gelecekte çocuklar için yapılacak/yazılacak bir metni/kitabı/dergiyi yeniden düşünebiliriz. Çocuklar için bir dijital dergi tasarlamayı hayal edin. Yeni yazarlar ve çizerler için kapıları açık, okurları ile etkileşim halinde bir dijital çocuk dergisi. Okunma, görüntülenme oranına göre reklam alan ve yazara, çizere, buna onay veren editöre, yayıncıya telif ödeyen bir dijital dergi. Biz bunları yazarken belki de dünyanın bir ucunda şu an tasarlandı ve az sonra yayına başlayacak. Evet evet zaten var artık belki de?