Çin'deki Uygur kadınının zulmünü anlatan Japon çizgi romanı viral oldu

Çin'de olanları anlatan Japon çizgi romanı Manga, Twitter'da yayınlandığından bu yana 2,5 milyondan fazla beğeni ve 86,000 retweet ile viral hale geldi.

Çin

Komşu bir ülkede Müslüman Uygur Türklerine hapis, işkence ve öldürme olayları arttıkça, birçok Japon vatandaşı ülkedeki yerel okullarda konunun öğretilmesi çağrısında bulundu. Çin'de olanları anlatan Japon çizgi romanı Manga, Twitter'da yayınlandığından bu yana 2,5 milyondan fazla beğeni ve 86,000 retweet ile viral hale geldi.

Yeni bir manga ya da Japon çizgi roman yazarı Tomomi Shimizu'nun yazdığı, Çin'deki Kongre-Yürütme Komisyonu’ndan 2018’de Washington’daki Ulusal Basın Kulübü’nün ve Ulusal Basın Kulübü’nün ifadesinde yer alan Uygurlu bir kadın olan Mihrigul Tursun’un ifadesine dikkat çekti. Çin'in kuzeybatısındaki Sincan (Doğu Türkistan)'daki Uygur ve Müslüman azınlık gruplarına karşı korkunç soykırım dünyasına kanıtlar getirilmesine yardım etti.



“Bana ne oldu” başlıklı manga, Tursun'un gözaltına alındığı ve işkence gördüğü de dahil olmak üzere ifadesinin çoğunu göstermektedir. En büyük oğlu da, Çin devleti tarafından tutulduğu iddiasıyla öldü ve kocası şu anda Sincan'daki toplama kamplarından birinde gözaltında tutuldu.


 

Tursun'un ifadesini ve Uygurlar'ın durumunu geçen yıl duyan Tomomi Shimizu, ilk olarak bu yılın nisan ayında “Kimse ülkenin adını söylemiyor” konulu bir manga yazdı. Her iki mangasında , Uygurlu kadınların Çin'in Xinjiang eyaletindeki toplama kamplarında gözaltına alındığı korkunç hesaplarını anlatıyor.

Komşu bir ülkede yaşanan işkence ve ölümleri duyan bir çok insan söz konusu manganın Japonya'daki yerel okullarda öğretilmesi çağrısında bulundu. Manga, Twitter'da yayınlandığından bu yana 2,5 milyondan fazla manzara ve 86,000 retweet ile viral hale geldi. Aynı zamanda orijinal Japonca'dan İngilizce, Uygurca ve Çince'ye çevrilmiştir. Japan Times ile konuşan Shimizu şunları söyledi :

(Çin) komşu bir ülke olmasına rağmen, bilinmeyen şeylerle doludur. 'Ne yapabilirim?' Diye düşündüm. 20 yıl önce çizgi film çizmeye başladım ve “manga yapabilirim”… insanlara [Uygurlar hakkında] manga aracılığıyla anlatmak benim görevim ”diye düşündüm.

Mangada Shimizu, Çin'in Uygur kimliğini, kültürünü ve dinini baskı altına almasının birçok yolunu anlatıyor - camilerin ve Uygur mezarlıklarının yıkılmasından, Uygur vatandaşlarının izlediği Sincan'daki sürveyans devletine kadar Uygurca dilini ve kültür gösterimlerini yasaklamak ve bir milyondan fazla Uygur ve Müslüman azınlık halkının Sincan (Xinijang) eyaletine yayılan toplama kamplarında tutulması. 

(Sürveyans: Sistematik olarak toplanan verinin analizi, yorumlanması ve dağıtılması süreçlerinin toplamıdır.)


Bununla birlikte, manga viral olmalarına rağmen, Shimizu, bu konuya geldiğinde, Japon haber yayınları ve yayıncıların ana akımları konusunda hala hassasiyet olduğuna inanıyor - Çin, Japonya ile hala büyük bir iş ortağı ve Japonya'daki birçok kişi, yayıncılık konusunda temkinli kalıyor bunun gibi bir hikaye.

Shimizu bu konuda şunları söyledi:

Yaygın televizyon ağları için zor olduğunu biliyorum, ama sıradan insanların bu durumu bilmesini ve düşünmesini istiyorum. Bu uzak bir ülkedeki bazı fakir insanlar hakkında değil, insanların bunu Japonya ile ilgili bir sorun olarak görmelerini istiyorum. Bu Uygur halkı da tıpkı bizim gibi sıradan bir hayat yaşıyordu. ”

Manganın hikayesinin ana karekteri Tursun kocasını aramak için Çin'e gidiyor. Sincan toplama kamplarından birinde gözaltında olan kocasının ABD'de bir tımarhanede olduğu belirtiliyor. Tursun gerçek hayatta hala, Çinli ajanlar tarafından taciz edilmeye devam ediyor.


Çin, Tursun'un kocası ile bir milyondan fazla Uygur ve Müslüman azınlığın bulunduğu bu toplama kamplarının tehlikeli terörist ya da aşırılık yanlısı eğilimleri olanlar için basitçe “yeniden eğitim kampları” olduğunu iddia etti. İfadeler, uydu görüntüleri ve en son sızan beleger sonrası bununla birlikte farklı bir gerçeğe işaret ediyor: Çin, kuzeybatı Çin'in Uygur ve Müslüman azınlık etnik gruplarının geniş çaplı bir etnik temizlik ve soykırımını yapıyor .

Dünya Çin'in soykırım kampanyasında utanmadan sessiz kalmaya devam ettiğinden, uluslararası toplumda Çin'e karşı harekete geçen ve Uygur Müslümanlarını destekleyen küçük umutlar yaşandı. Sadece çizgi roman olsa da, Shimizu'nun mangası umarım farkındalık yaratacak ve Çin'in devam eden korkunç tacizini sesli olarak söyleme konusunda harekete geçebilecek olanlara ilham verecek.

Kaynak: themuslimvibe, www.dunyabulteni.net