Tarih: 15.08.2019 04:11

Çin, Hong Kong´ta Tiananmen´in tekrarından korkuyor

Facebook Twitter Linked-in

Hong Kong sınırına Çin askerinin konuşlanması sonrasında gergin bekleyiş sürüyor. Eski Britanya kolonisi Hong Kong´taki durumu Avrupa basını da yakından takip ediyor

Alman gazetesi tagesschau.de´nin Çin muhabiri Steffen Wurzel, siyasi krizden çıkış için iki çözüm görüyor:

?Çin yönetimi ya ciddi ödünler verecek ve Hong Kong´da hakiki bir demokrasi kuracak, ki bu, Lam hükümetinin sonu anlamına gelir ve muhalifleri hemen yumuşatır. Diğer seçenek ise Çin´in bu asi kenti siyasi olarak tamamen kontrolü altına alması olacaktır. Her iki seçenek de kısa vadede hayata geçirilebilir görünmüyor. Ama uzun vadede ikinci seçenek gerçekleşecektir. Çünkü birincisi, Hong Kong zaten 28 yıl sonra özerklik statüsünü kaybedecek. İkincisi ve çok daha önemlisi: Muhalif fikirlere demir yumrukla karşılık vermek Çin Komünist Partisi´nin siyasi anlayışıyla birebir örtüşüyor. ... Komünist yönetim anlayışında toplumsal açılıma, siyasi katılımcılığa ve özgürlükçü- demokratik bir sivil topluma yer yok.?

Çin´in Hong Kong´a sert bir müdahalede bulunma olasılığı giderek artıyor, diyor Finlandiya´nın Helsingin Sanomat gazetesi:

?Hong Kong zengin bir kent ama Çin ekonomisindeki göreceli payı düşüyor. Buna rağmen bu bölge Asya´nın finans merkezi. Sert bir müdahale Hong Kong´un durumunu hızla zayıflatarak Çin´in ekonomik beklentilerini daha da kötüleştirebilir. Ancak Çin´de iktidardaki güçler, uzun vadeli düşünüyor. Komünist Parti´nin egemenlik alanı içinde siyasi hakların protestolarla kazanıldığı bir örnek istemiyorlar. Bu yüzden Çin´in, gerektiğinde dışarıdan gelecek ekonomik cezaları ve protestoları, egemenliği tehdit eden gösterilerin son bulmasının bedeli olarak sineye çekmesi olasılığı giderek artıyor.?

Göstericiler ateşle oynuyor

Hong Kong´da durumun çığrından çıkmasına ramak kaldığını düşünen Hollanda gazetesi De Telegraaf endişeli:

?Köpek şimdilik ısırmadı henüz, sadece havlıyor. Çünkü Pekin, Tiananmen Meydanı ayaklanmasını bastırırken yaptığı propaganda hatasını tekrarlamaktan (Tiananmen 2.0) korkuyor. Pekin sağılır ineğin (Hong Kong) buzağısını kesmek ve uluslararası ticaretten kopmak istemiyor. Öte yandan Hong Kong son yıllarda önemini yitirdi, onun yerine Şanghay geçti. Daha fazla özgürlük talebi takdire şayan, ama göstericiler ateşle oynuyor ve ayrıcalıklarını kaybetmeleri mümkün. Dışardan desteğe de güvenemezler. Çünkü Çin çok önemli.?

Eski diplomat Stefano Stefanini İtalyan La Stampa´daki yazısında, Avrupa´nın tepkisizliğinin neden tehlikeli olduğunu açıklıyor:

?Çok yakında yaşanması muhtemel bir felaket karşısında Avrupa sözde en güvenli yoldan ilerlemek istiyor. Yani kafasını kuma gömüyor. Brüksel´in suskunluğu da hem ileriyi görememek, hem de bir suç aslında. Çünkü Çin´in Hong Kong´a başlatacağı askeri bir harekatın sonuçları sadece (Tayvan, Kuzey Kore, Güney Çin Denizi gibi) alevlenmesi beklenen kriz odaklarının yer aldığı Asya ve Pasifik´teki nazik dengeyi bozmakla kalmaz ... Pekin de ciddi ve sorumluluk sahibi uluslararası bir aktör statüsünü kaybeder. Oysa Yeni İpek Yolu projesinin tamamı bu statü üzerine inşa edildi.?

Çin ana karasındaki halktan Hong Kong´la dayanışma beklemek nafile, diyor Polonya´nın Gazeta Wyborcza´sı:

?Pekin´in, protestolar başladığından beri, Çinlilerin Hong Kongluları örnek alacağından korkmasına gerek olmadığı açıktı. Çinlilerin sosyal medyada yazdıkları okunduğunda, çıkan sonuç şu: Yeterince vatanperver olmamakla suçladıkları Britanya´nın bu eski sömürgesinden gerçek anlamda nefret ediyorlar. Çin imparatorluğunun sakinleri -ülkede başka hiçbir yerin olmadığı kadar imtiyaza sahip- Hong Kong´un kendisine yemek veren eli ısırdığını düşünüyor.?


Kaynak: Avrupa basını




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —