Çin Amerika´ya meydan okuyor

Hasan Öztürk-07.01.2018

Çin Amerika´ya meydan okuyor

Biz Armageddon Savaşı´nı Ortadoğu´da bekleye duralım, Trump Jinping bu savaşı Kuzey Çin Denizi´nden, Hint Okyanusu´na ve Pasifik´e kadar geniş bir coğrafyada yapmaya hazırlanıyor.

Aralık ayının ortasında (18.12.2017) Trump Amerikan Ulusal Güvenlik Stratejisi´ni açıkladı. Rusya ve Çin´i ?rakip kuvvetler´ olarak tanımladı.

Trump´un bu açıklamasını geçtiğimiz hafta Azerbaycan´da bir Rus meslektaşıma sordum. Cevabı kısa ve netti.

?Trump´ın Çin ve Rusya´yı aynı anda rakip olarak aynı safa koyması ahmakça!?

Meslektaşımın Amerika´nın son ulusal güvenlik stratejisini eleştirirken kurduğu cümle alaycıydı. Amerika´nın Rusya ve Çin´i düşman olarak birlikte konumlandırmasıyla ilgili son sözü,?Kendileri bilir? oldu. Bu cümle kurarken gülüyordu.

Rus meslektaşımın özgüven patlaması yaşamasının nedeni acaba, Rusya´nın soğuk savaştan sonra Putin ile birlikte yeniden küresel bir güç olarak ortaya çıkması ve Çin´in son 10 yılda histerik bir şekilde dünyadan altın toplaması olabilir mi?

Neden olmasın?

Obama´nın son döneminde Pasifik´te yeniden hareketlenme başlamıştı. Trump´ın bir an önce Ortadoğu´dan çekilme arzusunun altında yatan gerçeklerden biri de Uzakdoğu Asya´daki jeopolitik güç savaşının Çin lehine dönmeye başlamasıydı.

Kuzey Kore sorunu, Güney Kore´nin korunması, Japonya´nın yeni pozisyonu diyerek yeniden o coğrafyaya yönelen Amerika bu kez çetin cevizle karşı karşıya.

Çünkü, Çin dev ekonomisinin yanında güçlü bir ordu ile meydan okumaya hazırlanıyor!

Çin Devlet Başkanı Şi Jinping´in Çarşamba günü dünyanın en büyük ordusu olan Çin Ordusu´nun ana karargahını ziyaret etti.

Ziyarette çok dikkat çekici bir konuşma yaptı.

Konuşma sadece ana karargahtaki askerler tarafından takip edilmedi. Hem radyo hem televizyondan yayınlanan konuşma, 2 milyon askeri bulunan Çin Ordusu´nun diğer karargahlarından da canlı izlendi.

Jinping ?Ne zorluklardan, ne ölümden korkun? dediği konuşmasında Çin ordusuna ?Savaşa hazır olun? talimatı verdi!

Çin resmi yayın organları Jinging´in tüm ordu kuvvetlerine seslendiği konuşmasını, ?Benzerine az rastlanan mesajlar? olarak nitelendirdi.

Çin´i Rusya ile birlikte rakip olarak tanımlayan Amerika´nın, bu çıkıştan sonra nasıl bir pozisyon alacağını merak ediyorum.

Zira Çin, ekonomik bir dev olarak var olmayı değil aynı zamanda siyasal bir güç olarak da dünyada var olmayı seçmiş görünüyor. Son birkaç yıldır Çin kamu diplomasisinin nasıl bir mesafe kat ettiğini ise hiç bu yazıya konu etmeyelim.

Bakalım kapışma hangi sahada ve hangi şiddetle başlayacak.

Takipteyiz.