Bundan bir önceki yazımızda Dünya Çiftçiler Günü vesilesiyle çiftçilerin ve tarım sektörünün sorunlarını dile getiren Türkiye Ziraat Odaları Birliği´nin (TZOB) açıklamalarına yer vermiştik. Çözüme kavuşmayı bekleyen diğer sorunlar ve öneriler ise şöyle;
Dekar başına 1 liradan 5 liraya yükseltilen yeraltı suyu kullanım ücreti yeniden 1 liraya düşürülmeli.
Ziraat Bankası´nın, tarımsal kredi faiz oranı yüzde 8-11 idi. Ancak bu oran 2 Mayıs 2019´da yüzde 16´ya çıkarıldı. Yüzde 16´ya çıkarılan tarımsal kredi faiz oranlarının indirilmesi, Tarım Kredi Kooperatiflerinin faizlerini Ziraat Bankası seviyelerine düşürmesi, her iki kurumun çiftçinin düşük faizli kredi ihtiyacının tamamını karşılaması sağlanmalı.
Tarımsal kredilerde, masraf, komisyon, hayat sigortası, tarım sigortasıistenmemelidir. Yatırım kredilerinde ipotek bedeli, limit tahsis masrafı kaldırılmalı.
Piyasa fiyatlarının ithalatla regüle edilmesi uygulamasından vazgeçilmelidir. Gümrük vergileri üreticiyi koruyacak şekilde belirlenmeli.
Tarımda ihracat desteklenmeli, tanıtım faaliyetlerine ağırlık verilmeli.
Tarıma dayalı sanayinin, üretim yapan çiftçiye ve sürdürülebilir üretime destek vermesi sağlanmalıdır. Bununla ilgili bir fon oluşturulmalı.
Katma değeri yüksek ve markalı üretim desteklenmeli.
Mekanizasyon için gerekli destek verilmeli.
Tarımda kırsal kalkınma politikaları ile tarım politikaları entegre edilmeli.
Tarım sigortalarında primler çiftçimizin ödeyebileceği seviyelere çekilmeli, sigorta kapsamı genişletilmeli.
Tarım Bağ-Kur aylık prim ödeme gün sayısı 26 günden 2008 yılında olduğu gibi 15 güne indirilmelidir. Çiftçilerimize, prim ödedikleri her yıl için, 90 gün fiili hizmet zammı (yıpranma payı) verilmeli.
Kadın çiftçilerimizin, sigortalı olmadan önce gerçekleşen doğum nedeniyle hizmet borçlanması yapabilmesi sağlanmalı.
Çiftçilerimize muafiyette geçen süreler için borçlanma imkânı verilmeli.
En temel ihtiyaçlarımızdan biri olan gıdayı bizlere temin eden tarım sektörünün sorunları böyle sıralanıyor. Buna karşılık ilgili Bakanlık da sektörün canlanması için pek çok adım atıyor.
Örneğin; bir ay önce 1/3/2013 tarihli ve 28574 sayılı Resmî Gazete´de yayımlanan Tarımsal Faaliyette Bulunanların Prim Borçlarının Sattıkları Tarımsal Ürün Bedellerinden Kesinti Yapılmak Suretiyle Tahsil Edilmesine Dair Tebliğin geçici 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?1/1/2019? tarihi ?1/1/2024? olarak değiştirilmişti.
Dün de Tarım ve Orman Bakanlığı´nın "Tarım Şurası Yönetmeliği", Resmi Gazete´de yayımlandı.
Şûranın hedefleri ise ilgili maddede şöyle sayılmış; bitkisel ve hayvansal üretim ile su ürünleri üretiminin geliştirilmesi; gıda üretimi, güvenliği ve güvenirliğini temin; kırsal kalkınma, toprak, su kaynakları ve biyo-çeşitliliğin korunması ile bu kaynakların sürdürülebilir kullanımı; çiftçinin örgütlenmesi ve bilinçlendirilmesi; tarımsal ve hayvansal üretimin planlanması, tarımsal desteklemelerin etkin bir şekilde yönetilmesi; tarımsal piyasaların düzenlenmesi; orman ve mera yönetimi; tabiatın korunması, konularında çalışmalar yapmaya ve stratejiler oluşturmaya yardımcı olacak kararları almak.
Son derece kapsamlı olarak hazırlanan bu düzenleme ile umarız ilgili taraflar memnun olur. Vatandaş açısından da pazar fiyatlarına olumlu yönde yansır.