Millet İttifakı’nda bazı İYİ Partili yöneticilerin açıklamaları sonrası başlayan “İttifakta çatlak” tartışmalarına “yargı paketi” arası verildi. Farklı siyasi partiler ve meslek gruplarıyla kapsamlı bir çalışma yapan CHP hazırlanan paketi İYİ Parti’ye de sundu. İYİ Parti’nin incelemeye aldığı pakete olumlu bakılırsa ortak bir açıklama yapılması bekleniyor.
İYİ Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek başkanlığında bir heyetle İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşleri Başkanı Nuri Okutan’a sunulan çalışma için “Tarafsız ve bağımsız yargı için neler yapılabileceğine dair bir çalışma yaptık. Sizin önerileriniz nedir? Bizim hazırladığımız pakete bir katkınız olur mu?” denildi. İYİ Parti de “CHP’nin çalışması” olarak aldığı paketi İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşleri Başkanlığında incelemeye aldı. İnceleme kapsamında CHP’nin paketi ile İYİ Parti’nin kendi çalışması karşılaştırıldı. İki çalışmanın ortak noktaları tespit edildi, paketlerin birleştirilip birleştirilemeyeceğine bakıldı.
İYİ Parti kaynakları, CHP’nin çok kapsamlı ve teferruatlı olarak nitelendirdikleri yargı paketinin genel olarak olumlu olduğunu, ancak terörle mücadele kanununda değişikliklerle ilgili konjonktürel hassasiyetler taşındığını açıkladı. Çalışmayı, “yargının bağımsız ve tarafsızlığını sağlayan, hukuk devletini inşa etmeye dönük bir öneri paketi” olarak değerlendiren bir yönetici, CHP’nin sunduğu paket üzerindeki incelemenin gelecek hafta İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e sunulacağını daha sonra da Başkanlık Divanı’nda ele alınacağını açıkladı. İYİ Partili yetkili, “Bağımsız, tarafsız bir Türk yargısına ihtiyacımız var. Bu konuda bir şey söylenecekse yargı paketlerinin Meclis gündeminde olduğu bu süreçte söylemek lazım. Yargı reformu öyle değil böyle olur demeliyiz. Bir fikir birliği oluşursa ortak bir açıklama söz konusu olabilir” dedi.
CHP’NİN PAKETİ 228 MADDEDEN OLUŞUYOR
Adalet Bakanlığınca hazırlanan, Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan ‘Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin ardından CHP kapsamlı bir yargı paketi için çalışmaya başladı. Adalet Bakanlığı dahil tüm siyasi partiler ve kuruluşlara komisyon için davet yapıldı. Demokrat Parti, HDP, Saadet Partisi ve Türkiye İşçi Partisi ile DİSK’ten Hak-İş’e, Türkiye Barolar Birliği’nden İnsan Hakları Derneği’ne 20 kurum kuruluş çalışmalara katıldı. 65 uzman ve yöneticinin katıldığı 8 toplantının sonunda 14 ayrı kanun teklifi ile 228 madde yazımı gerçekleşti.
CUMHURBAŞKANINA HAKARET DE KAYYIM DA KALKIYOR
Yargı Paketi Ceza Muhakameleri Kanunundan İnfaz Kanununa birçok kanunda değişikliğin yanı sıra anayasada da yargıyla ilgili 14 maddede değişiklik öngörüyor. Pakette dikkat çeken başlıklar şöyle: