Tarih: 24.06.2019 12:17

Çatışmalar silahlanma yarışını hızlandırıyor

Facebook Twitter Linked-in

Dünyada silahlanma yarışı hız kazanıyor. Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü SIPRI´nin dünyanın en büyük silah ihracatçılarıyla ilgili raporunda, ilk üçe sırasıyla ABD, Rusya ve Çin´e yerleşiyor.

Raporda, Çin´in, küresel silah pazarındaki payının, 2005-2009 ile 2010-2014 dönemlerinde yüzde 143 arttığına ve daha önce üçüncülüğe sahip olan Almanya´yı geride bıraktığına, öte yandan ABD ve Rusya´nın önemli ölçüde gerisinde kaldığına dikkat çekiliyor.

SIPRI´nın son raporuna göre en fazla silah satın alanlar listesinde ilk sıraları Hindistan, Suudi Arabistan ve Çin paylaşıyor. Türkiye de, dünyanın en büyük silah ithalatçıları listesinde yedinci sırada yer alıyor. Listede Birleşik Arap Emirlikleri, Pakistan ve Avustralya´nın ardından yedinci sırada gelen Türkiye %3´lük payını koruyor. Enstitüye göre Türkiye´nin alımlarında abd %58 ile en büyük paya sahip. Onu yüzde 13 ile Güney Kore ve yüzde 8 ile İspanya izliyor.

2005-2009 ile 2010-2014 dönemlerinde dünya genelinde konvansiyonel silah ihracat hacmi yüzde 16 büyüdü. Bu dönemlerde ABD´nin silah satışı yüzde 23 arttı, 2010-2014 arasında küresel silah pazarındaki payı yüzde 31 oldu. Rusya´nın 2005-2009 ile 2010-2014 dönemlerinde silah ihracatı yüzde 37 artış gösterdi, 2010-2014 döneminde küresel silah pazarındaki payı yüzde 27 oldu. Asya ve Körfez ülkeleri de silah ithalatını artırdı.

Silah ithalatında, Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerde 2005-2009 ile 2010-2014 dönemlerinde yüzde 71, Ortadoğu ülkelerinde 2010-2014 döneminde yüzde 54 artış görüldü. Suudi Arabistan 2010-2014 döneminde dünya çapında en fazla silah ithal eden ikinci ülke oldu, bir önceki dört yıllık periyoda göre silah ithalat hacmini dört kat arttırdı.

SIPRI´nin silah ve ordu masrafları programı uzmanları Körfez İşbirliği Konseyi üyelerinin başta ABD ve Avrupa´dan silah ithal ederek ordularını hızla büyüttüklerini ve modernize ettiklerini ifade etti. Ortadoğu´da ise Mısır, Irak, İsrail ve Türkiye´nin gelecek yıllarda silah taleplerinin daha da artmasının beklendiği kaydedildi. 2010-2014 döneminde dünyada büyük silah ithalatçılarının ilk onunda Asya ülkeleri yer alıyor. Hindistan, Çin, Pakistan, Güney Kore ve Singapur´un silah alımı dünya genelindeki toplam silah ithalat hacminin yüzde 30´una karşılık geliyor.

IRAK´DA YOĞUN SİLAH ALIMI

IŞİD ile mücadeleyi sürdüren Irak son dönemde yoğun bir silah alımı gerçekleştiriyor. Hem merkezi yönetime hem de kuzeydeki bölgesel yönetime askeri yardımlar da sürüyor. Son olarak ABD´nin Erbil´i merkezi yönetiminin onayı olmaksızın silahlandırması ile ilgili bir karar görüşmesi Bağdat´ın tepkisini çekti. Irak geçen yıllarda yoğun bir silah alımına başladı. Özellikle ABD´nin Irak´tan çekilmesi ile beraber Bağdat yönetimi askeri kapasitesini artırma yoluna gitti. Ülkenin dağıtılmış olan hava kuvvetlerini yeniden toplamak öncelikli hedef olarak belirlendi. Bu amaç doğrultusunda ABD´den 36 adet F 16 satın alındı.

Bunun yanı sıra Irak´a roketler; roketatarlar, tanklar ve makineli tüfekler de dâhil olmak üzere çeşitli silahlar satan ABD, Irak´ın en büyük silah tedarikçisi oldu. Ancak Irak silah alımı yaptığı kaynakları çeşitlendirdi. Nuri El- Maliki´nin başbakanlığı döneminde Rusya´dan yaklaşık 4 milyar dolarlık silah alımı gerçekleşti.

Bağdat, Çek Cumhuriyeti ve Kore gibi ülkelerden silah alımını da durdurdu. Ancak bu silahlanma hamlesine rağmen Irak ordusunun ne kadar güçsüz olduğu IŞİD saldırıları ile ortaya çıktı. Örgüt karşısında varlık gösteremeyen Irak ordusu yüzünü bir kez daha uluslararası topluma döndü. Hâlihazırda 60 civarda üyesi bulunan ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon Irak genelinde hava operasyonları gerçekleştiriyor.

Devamı >>>




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —