Casus yazılım Pegasus skandalında görünmeyen detay!

Ticari casus yazılımlar görünürde teröristleri ve suçluları yakalamak için kullanılsa da Pegasus, bu tür araçların ne kadar kolay sivil toplum üyelerine karşı kullanılabileceğini gösteriyor

Casus yazılım Pegasus skandalında görünmeyen detay!

Milat Gazetesi bilim geknoloji yazaru Do. Dr. Ali Muat Kırık yazdı;

Tüm dünya Pegasus’u konuşuyor! Neden mi? Pegasus, İsrail merkezli NSO Group tarafından geliştirilen kurbanın akıllı telefonu aracılığıyla gizlice bilgi toplamak için tasarlanmış gelişmiş bir mobil casus yazılımdır. Bulaşma yöntemleri arasında kimlik avı hırsızlığı, diğer bir ismiyle oltalama saldırısı (kurban bir metin/iMessage/WhatsApp mesajında bulunan kötü amaçlı bir bağlantıyı açar) ve sıfır tıklama (kurbanın herhangi bir etkileşimi olmadan kurbanın akıllı telefonunun güvenliği ihlal edilir) bulunur. Temel işlevleri arasında cihazdan fotoğrafları, kayıtları, konum kayıtlarını, iletişimleri, şifreleri, arama günlüklerini ve sosyal medya gönderilerini çıkarma yeteneğinin yanı sıra gerçek zamanlı gözetim için akıllı telefonun kameralarını ve mikrofonlarını etkinleştirme yeteneği de yer almaktadır.

 Pegasus neden gündemin birinci maddesi?

17 büyük uluslararası haber kuruluşu tarafından geçtiğimiz pazar günü yayınlanan derinlemesine bir araştırma, savaş halindeki İsrail siber firması NSO Group'un tüm dünya genelinde yüzlerce gazeteciyi, aktivisti ve politikacıyı dinlemek ve takip etmek için geliştirilen Pegasus isimli yazılımı sattığını iddia ediyor. Raporda yer alan 50 bin telefon numarası üzerinde yapılan analiz neticesinde Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri hükümetleri tarafından hedeflenen kişilerin seçildiği ortaya kondu.

Rapora göre, birkaç devlet başkanı ve başbakan, Arap kraliyet ailesi üyeleri, şirket yöneticileri, 85 insan hakları aktivisti, 189 gazeteci ve daha fazlası dahil olmak üzere 50'den fazla ülkede 1000'den fazla kişi de takip edilmiş durumda… Washington Post, listede yer alan gazetecilerin CNN, Associated Press, Voice of America, New York Times, Wall Street Journal, Bloomberg News, Le Monde, Financial Times ve Al Jazeera gibi haber kuruluşlarında çalıştığını bildirdi.

Pegasus baskıcı hükümetler adına istihbarat topluyor!

Guardian, soruşturmanın, NSO'nun suçlulara ve teröristlere karşı kullanılmasının amaçlandığını söylediği Pegasus'un "yaygın ve devam eden kötüye kullanımını" öne sürdüğünü yazdı. Kısacası program kullanım amacından sapmış durumda… NSO Group yazılımını defalarca insan haklarını ihlal etmek, sivilleri ve muhalifleri gözetlemek, hedef almak için kullanan baskıcı hükümetlere satmakla suçlandı. Devam eden birçok davanın da hedefi oldu.

WhatsApp, NSO Group'u gazeteciler, insan hakları aktivistleri ve diğerleri üzerinde siber casusluk yapmak için Facebook'a ait mesajlaşma hizmetini kullanmakla suçlayarak ABD mahkemesinde dava açmıştı. Aynı şekilde Uluslararası Af Örgütü de teknolojisini yurt dışına, özellikle de baskıcı rejimlere satmasını engellemek amacıyla şirketi bir İsrail mahkemesinde dava etmişti.

Pegasus’a karşı koruyucu bir çözüm var mı?

Ticari casus yazılımlar görünürde teröristleri ve suçluları yakalamak için kullanılsa da Pegasus, bu tür araçların ne kadar kolay sivil toplum üyelerine karşı kullanılabileceğini gösteriyor. Pegasus'un potansiyel hedeflerinin ve diğer gelişmiş mobil tehditlerin, cihazın kullanıcıya karşı bir gözetleme aracına dönüşmesini önlemek için kullanıcının akıllı telefonuyla birleşen SafeCase kullanması önemlidir. SafeCase, bir mobil cihazın kameralarının ve mikrofonlarının kötüye kullanımına karşı türünün ilk örneği bir savunma sunar. Entegre ses maskeleme ve kamera engelleme, eşleştirilmiş mobil cihazın çevresindeki değerli ses ve görsel verilerin mobil casus yazılımlar veya içeriden dolandırıcılar tarafından yakalanmasını önlemektedir.

İsrail, henüz casusluk meselesiyle ilgili resmi bir soruşturma komitesi kurmadı, ancak hükümet bunu incelemekle görevli üst düzey bir bakanlıklar arası ekip kurdu. İsrail medyası, 21 Temmuz'da Ulusal Güvenlik Konseyi temsilcilerinin bu hafta olayın ülkenin diplomasisi, uluslararası imaj ve güvenlik ihracatı üzerindeki olası sonuçlarını incelemek üzere Savunma ve Dışişleri bakanlıklarından uzmanlarla bir araya geldiğini söyledi. Bakalım bu skandalda bizi neler bekliyor olacak...