23.10.2018 Salı
YECVA (Yunus Emre Camii Vakfı), IX. Uluslararası Din Görevlileri Sempozyumunu düzenliyor.
3-4 Kasım 2018 tarihinde Sancaktepe Necmeddin Erbakan Külliyesi ve Müftülük Salonu´nda gerçekleşecek olan ?Şehir ve Medeniyetin İnşasında Cami Ve Din Görevlilerinin Rolü? konulu sempozyuma yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen, yazar ve din görevlisi katılacak.
3 Kasım Cumartesi, 09.30´da YECVA Başkanı Mehmet Keskin´in konuşmasıyla başlayacak olan Külliye´deki Açılış programı´nda Önder Başkanı Halit Bekiroğlu, İst. Din Görevlileri Derneği Başkanı Metin Kaçar, Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, Yalova Üniv. Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, İst. Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş da konuşacaklar.
Suat Cebeci´nin yöneteceği ?Cami, Şehir Ve Medeniyet?başlıklı Açılış Paneli´nde Prof. Dr. Alican Dağdeviren, Diyanet İşl. Bşk. Yrd. Burhan İşleyen ve Prof. Dr. Saadettin Ökten tebliğlerini sunacaklar.
Cumartesi saat 14. 00-15.15 arası yapılacak 1.Oturum´un konusu ise ?Cami Ve Cemaat? olacak. Oturum Başkanlığını Prof. Dr. Hüseyin Elmalı´nın yapacağı 1.Oturum´da Prof. Dr. Ali Çelik, Prof. Dr. Ejder Okumuş, Dr. Hasan Gümüşoğluve Doç. Dr. Fatih Genç konuyla ilgili tebliğlerini sunacaklar.
Saat 15.30-16.45 arası gerçekleşecek olan ?Cami Ve Ahlak? konulu 2. Oturum´un başkanlığını Dr. İbrahim Hakan Karataş yapacak; Doç. Dr. Süleyman Doğan, Özlem Uygur, Dr. Yasin Beyaz, Prof. Dr. Zülfikar Durmuş ve Dr. Salim Sancaklı da konuya dair tebliğlerini sunacaklar.
17.15-18.30 saatlerinde icra edilecek olan 3. Oturum´un konusu ?Bir Sanat Eseri Olarak Cami?, başkanı da Sancaktepe Müftüsü Muammer Turan olacak. Oturumda Prof. Dr. Kerim Buladı, Öğrt. Gör. İsmail Kanbaz, Dr. Ali Fuat Baysalve Tuba Törnük tebliğlerini takdim edecekler.
Aynı gün saat 14.00-15.15 arası Müftülük Konferans Salonu´nda icra edilecek olan 1. Oturum´un konusu ?İnsanın İrşat Ve İhyasında Caminin Rolü? olacak. Başkanlığını Prof. Dr. M.Zeki Aydın´ın yapacağı 1. Oturum´da Öğr. Gör. M.Emin Akaslan, Dr. Mustafa Özdemir, Doç. Dr. Naci Şahin, Öğr. Gör. Meral Şahin ve Araştırmacı Yazar Abdullah Yıldız tebliğlerini sunacaklar.
Müftülük Salonu´ndaki 2. Oturum´un (15.30-16.45) konusu ?Geçmiş İslam Medeniyetlerinde Cami Mimarisi?, Oturum Başkanı Doç. Dr. Süleyman Berk, tebliğcileri ise, Arş. Gör. Sümeyra Ocak, Mimar İbrahim Hakkı Yiğit, Sanat Tarihçisi Mehdi Qurbani, Dr. Mustafa Sürün ve Fettah Aykaç.
Aynı salondaki 3. Oturum´da (17.15-18.30) ?Cami Dışındaki Din Hizmetleri?konuşulacak. Öğretmen Gökan Erenoğlu´nun yöneteceği oturumda Dr. Muhammed Akdoğan, Dr. M. Esat Altıntaş, İmam-Hatip M. Taha Baran, Arş. Gör. Fatih Varol tebliğlerini sunacaklar.
4 Kasım 2018 Pazar günü Müftülük Salonu´ndaki 1. Oturum´un (10.00-11.15) konusu ?Yurtdışı Cami Ve Din Hizmetleri?. Başkanlığını Prof. Dr. Abdullah Kahraman´ın yapacağı oturumda Mısır Tecdid Üniv. Rektörü Prof. Dr. Cemal Abdulsettar Mohammed, Saraybosna Camii İmam Hatibi Seyad Mekic, Filistin Âlimler Birliği Başkanı Dr. Nevvaf Tekruri, Sofya Y.İslam Şurası Bşk. Vedat S.Ahmet, Avusturya Müftüsü Mustafa Mullaoğlu tebliğlerini sunacaklar.
11.30-12.45´teki 2.Oturum´un konusu ise ?Cami ve Kadın?. Prof. Dr. Mustafa Ağırman´ın Oturum Başkanlığını yapacağı oturumda Öğretmen Hatice Keskin, Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz, Prof. Dr. Cemal Tosun, MEM Uzmanı Şefika Mutlu ve Öğr. Üyesi İlyas Akyüzoğlu konuya dair tebliğlerini sunacaklar.
3. Oturum saat 14.00-15.15 arasında Prof. Dr. Ahmet Koç´un başkanlığında gerçekleşecek. ?Yakın Geçmişin Örnek İmamları?nın konuşulacağı bu oturumda Reisü´l-Kurrâ Abdurrahman Gürses Hocaefendi´yi Dr. Fatih Çollak, Gönenli Mehmed Efendi´yi Prof. Dr. Nihat Temel ve Araştırmacı-Yazar Mustafa Özdamar, Hasan Akkuş Hoca´yı Emekli Din İşl.Y.Kurulu Üyesi Recep Akkuşanlatacak.
Dr. Neşet Bodur´un yöneteceği son oturumda ise ?Günümüzün Örnek İmamları? konuşacaklar: Levent Uçkan, Mehmet Atalay, Mehmet Şenyiğit ve Abdülnasır Kımışoğlu.
Biz, ?Cami/Mescid Merkezli İslâm Medeniyeti Ve Cami Merkezli Diriliş? başlıklı tebliğimizde; ?İslâm medeniyetinin ?namaz merkezli? bir hayat tarzı/nizamıolduğunu, Müslüman şehirlerimizin de cami/namaz merkezli yerleşim birimleri olup hayatı mümince kuşattığını, modern dönemlerde ise içi hızla boşalıp aslî özelliklerini kaybeden camilerimizi ?din gönüllüleri? öncülüğünde inkılap merkezleri haline getirmeden Müslümanlar olarak yeniden dirilişimizin mümkün olmayacağını´ vurgulayacağız.
Sempozyumun, ?Cami/Namaz merkezli bir hayatın yeniden inşasına? katkı sağlaması duası ile.