Suriye’nin kuzeyinde oluşturulmak istenen terör koridorunu ortadan kaldırmak için Ankara’nın başlattığı Barış Pınarı Harekâtı’na en büyük tepkiyi Türkiye’nin de içinde yer aldığı NATO üyesi ülkeler verdi. Başta ABD, Almanya, Fransa ve Hollanda olmak üzere NATO ve AB üyesi 30’a yakın ülke Türkiye’ye karşı yaptırım kararı aldı.
ABD, Türkiye’nin Suriye’ye yönelik operasyonu gerekçesiyle Savunma Bakanı Hulusi Akar, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Sönmez’e yaptırım kararı aldı. ABD Savunma Bakanı Mark Esper de, Türkiye’nin harekâtı durdurmasına yönelik NATO müttefiklerine baskı yapacağını belirtti.
AB’nin kurucu üyelerinden Almanya ile Fransa, Barış Pınarı Harekâtı’nın 4’üncü gününde Türkiye’ye silah satışını askıya aldıklarını açıklayan ilk ülkeler olmuştu. Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt’ın iddiasına göre Volkswagen, Türkiye’de yeni fabrika kurma kararını erteledi. Gazetenin haberinde şirketin imaj kaybından çekindiği ifade edildi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Türkiye’ye silah ihracatı lisanslarını incelemeye aldıklarını ve bu süreçte Suriye’de kullanılabilecek yeni silah ihracı lisansı vermeyeceklerini söyledi. Türkiye’ye silah satışını askıya alan ya da durduran Avrupa Birliği ülkelerinin arasına Çekya da katıldı.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin harekâtını “işgal” olarak nitelerken, Kanada Dışişleri Bakanı Chrystia Freeland, ülkesinin harekatı kesin suretle kınadığını belirtti.
Kuzey Avrupa ülkelerinden Finlandiya, Türkiye’ye silah ihracatını durdurma kararı aldığını açıkladı. Hollanda ve İsveç de Türkiye’ye askeri ürünlerin ihracatını askıya aldıklarını duyurdu. İtalya ise Türkiye’ye silah ihracatının yasaklanacağını açıkladı.
Norveç’te yayınlanan Dagbladet gazetesi, Dışişleri Bakanlığı kararıyla Türkiye’ye ihraç edilen askeri ürünlerle ilgili lisansların askıya alındığını açıkladı. Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsula da harekâttan dolayı endişe duyduklarını belirterek, “harekâtı durdurun” çağrısı yaptı.