Milli Gazete'den Bekir Şirin'in "konuya dair"haberi...
Yargı reformları kapsamında 28 Şubat mağdurları için adım atılması ve zulmün sona erdirilmesi talep ediliyor.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 20 Kasım 2020 tarihinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen 18. MÜSİAD EXPO Fuarı’ndaki konuşmasında dikkat çeken açıklamalarda bulunmuştu. Türkiye’nin sıkıntılı alanlarından biri olarak değerlendirilen yargı mekanizmasına ilişkin konuşan Erdoğan, hukuk alanında yeni reformların uygulamaya konulacağının sinyallerini vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yargı alanında reform yapılacağı yönündeki açıklaması gündemdeki yerini korurken Erdoğan’ın sözlerinin ardından gözler açıklanacak paketlere çevrildi. Söz konusu reformlar kapsamında 28 Şubat mağdurları için herhangi bir adım atılıp atılmayacağı merak konusu.
YARGI REFORMU, 28 ŞUBAT MAĞDURLARINI DA KAPSAMALI
Topyekûn Türkiye’yi hedef alan 28 Şubat 1997 post-modern darbesinin üzerinden yıllar geçse de yüzlerce 28 Şubat mağduru bugün hâlâ hapishanelerde yatıyor. Yıllardır özgürlüğe hasret olan insanlar, af değil yeniden yargılama talep ediyor. Konuya ilişkin olarak sık sık açıklamalarda bulunan 28 Şubat mağduru aileler, istediklerinin yalnızca adalet olduğunu belirterek hükümete çağrıda bulunuyor ve mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyor. İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Genel Başkanı Ramazan Beyhan, yargı reformu konusuna ilişkin olarak Millî Gazete’ye açıklamalarda bulundu. Beyhan, yargı reformunun kâğıt üzerinde kalmayarak uygulanabilir olması ve insan haklarının merkeze alınması gerektiğini söyledi.
TÜRKİYE İÇERİSİNDE GERÇEK MANADA ADALETİ SAĞLAMAMIZ GEREKİYOR
Söz konusu reformun gerçek manada bir reform mahiyetini taşıması gerektiğini de kaydeden Beyhan, “Türkiye olarak kendi içerimizde barışı, adaleti, güvenliği, özgürlüğü sağlamamız gerekiyor. Bunu başaramadıktan sonra kime ne anlatacağız? Adalet herkes için olmalı. Bu suçluyu bağışlayalım anlamına gelmiyor. Bu suçsuz insanları cezalandırmak anlamına gelmiyor” diye konuştu. Yargı reformları kapsamında 28 Şubat mağdurları için de adım atılmasına dair konuşan Ramazan Beyhan, “28 Şubat ki bütün darbe dönemlerinde bu böyledir. Hukuk, hukukun tam ilkelerine göre çalışmaz. 28 Şubat’ta brifingli bir yargı vardı. Yargı bu dönemde özellikle talimatla emirle hareket ediyordu.” dedi. Öte yandan Beyhan, “Biz af istemiyoruz. Bu insanların yeniden yargılanmasını istiyoruz. Birçok insan mağdur” ifadelerini kullandı.