Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bu yönetmelik Cumhurbaşkanına ve Milli Eğitim Bakanına rağmen mi hazırlandı?

Milat Gazetesi´nden eğitimci yazar Ali Aydın, ?Bu yönetmelik Cumhurbaşkanına ve Milli Eğitim Bakanına rağmen mi hazırlandı?? başlıklı yazısında, Milli Eğitim Bakanlığınca, ilan edilen 2023 vizyon belgesi ile ilgili düşüncelerini dile getirmekte?

Bu yönetmelik Cumhurbaşkanına ve Milli Eğitim Bakanına rağmen mi hazırlandı?

2023 Eğitim Vizyon Belgesi´nin açıklandığı toplantıda Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan "Bakanlığın, en üst yöneticilerinden okul müdürlerine kadar, tüm yönetimini dış müdahalelere kapalı hale getireceğiz", dedi. Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk ise 2023 Eğitim Vizyon Belgesi´nin ruhunu ?ehliyet, liyakat, bilim ve ahlak? olarak tanımladı.

Ehliyet, liyakat vurgusu son yıllarda daha sık yapılır oldu. Esasında eskimeyen bir mevzu.  Zira devletin iş ve işleyişinde kendilerine, ailelerine, cemaat, dernek ya da adı ne olursa olsun içinde bulundukları yapılara menfaat devşirenler olmuştur. Özellikle bağışıklık sistemi düşük olan yapılar bunun faturasını çok ağır biçimde öderler. Mesela yakın tarihte yüz yüze geldiğimiz FETÖ gerçeği, algısı en düşük olana bile bunu öğretecek cinstendi.  

Şimdi bu konu yakınlarda yapılan bir yönetmelik değişikliği ile gündemimizde.                                              

12 Ocak 2019 tarihli Resmi Gazete´de Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı.

Resmi Gazete´de yayımlanan değişiklikte yer alan ?Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrası ile 25 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan ?%60´ı? ibareleri ?%80´i? olarak, ?%40´ı? ibareleri ise ?%20´si? olarak değiştirildi.

MÜDÜR VE MÜDÜR YARDIMCISI ATAMALARI

Değişiklikten önce,  Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumlarına Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinde müdür ve müdür yardımcısı atamalarına ilişkin şu hüküm vardı:

??ilk defa görevlendirilmek üzere başvuruda bulunan adayların görevlendirmeye esas puanları; yazılı sınav puanının %60´ı ile sözlü sınav puanının %40´ı dikkate alınarak belirlenir.?

12.01.2019 tarihli 30653 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan değişiklikle birlikte müdür ve müdür yardımcısı görevlendirmelerinde yazılı sınav ağırlığı %80, sözlü sınav ağırlığı ise %20 olarak değiştirildi.

MÜLAKATTA 60 PUAN BARAJI

Hali hazırda yönetmeliğin ?Sözlü Sınav´ başlıklı 21.maddesi yürürlükte.

Bu maddenin 2. Fıkrası; yazılıda ne kadar yüksek alınırsa alınsın sözlü mülakatta 60 barajını geçemeyenlerin değerlendirmeye alınmayacağı belirtmektedir.

İlgili madde;

?Müdür ve müdür yardımcılığı için yapılacak sözlü sınava katılmaya hak kazanan adaylar, 20 nci maddede belirtilen sözlü sınav konuları ve ağırlıkları dikkate alınarak Ek-2´de yer alan form üzerinden sözlü sınav komisyonunca 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılır.?

Peki, bu ne demek?

Örneğin yazılıda 100 puan alan bir aday mülakatta 59 puan aldığında yazılı sınav puanının bir geçerliliği olmayacak.

ŞİMDİ NE OLMUŞ OLDU?

Mülakat, başvuru sahibinin niteliklerini ve işe uygunluğunu ölçme aracı olarak pek çok kurum tarafından dünyanın birçok yerinde uygulanan bir yöntem. Bizde de son yılarda özelikle kamu personel rejimimizin alamet-i farikası haline geldi. Ne var ki mülakat uygulamasına ilişkin iddialar, şikâyetler ve mülakat sonuçlarında başarının hep belirli kuruluşlar ile iltisaklı olanların nasibi haline gelmesi ve bu durum toplumun ahlakını çürüten neticeleri artık görmezlikten gelinecek noktayı aştı.

Dolayısıyla bu düzenleme durduk yere yapılmadı. Mülakat uygulamasının ehliyet, liyakat ve hakkaniyete uygun olmayan değerlendirme sonuçlarının varlığı böyle bir değişikliği zorunlu hale getirdi.

Ancak!

Şikâyet ve itirazlar yazılı ve sözlü sınavın değerlendirmeye esas olan puan oranlarına değildi ki! Şikâyet ve itirazlar değerlendirmenin ehliyet, liyakat ve hakkaniyete uygun yayılmıyor olmasınaydı. Dolayısıyla mülakat uygulamasının icra ediliş biçimineydi itiraz.

Mülakatın değerlendirmeye etki oranını düşürdük, deyip yazılı sınavdan tam puan alınsa dahi mülakattan geçer not almayı şart olarak ileri sürerseniz mülakatın etki puanını kaça düşürdüğünüzün bir önemi kalmaz. Dolayısıyla bu yönetmelik ile değiştiriyor gibi yapılıp şikayete konu olunan durumun sürekliliği garanti altına alınmış.

***

Kimsenin kimsenin aklıyla dalga geçmeye hakkı yok bence!

Bu ister bir şahıs isterse bir kurum olsun!

Cumhurbaşkanının sözleri ortada!

Milli Eğitim Bakanının sözleri ortada!

Resmi Gazete´de yayımlanıp önümüze konan yönetmelik de ortada!

O halde hepimizin aklına gelen soru şu: Bu yönetmelik Cumhurbaşkanına ve Milli Eğitim Bakanına rağmen mi hazırlandı?



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER