Dediklerimizi bir kere daha hatırlayalım ve bilahare önemli bir merhaleye geçelim?
* ?Akevler Kooperatifi ve Ortaklık Sistemi Bankaları? (22 Ekim)
* ?Kapitalizm ve diğerleri iflasta; çözüme bakalım?? (23 Ekim)
* ?Vesileyle, ilgilenenler çalışmamıza davetlidirler?? (25 Ekim)
* ?Sorunlar, krizler, sosyal tufan, Nuh´un Gemisi?? (27 Ekim)
* ?Ana eksen, dayanışma, merkezle ilişki, hizmetler? (29 Ekim)
Madde 7- KORUMA HİZMETLERİ
- a) Planlama: Semtin mevcudu planlama tarafından tespit edilecek, gelecek için projeler yapılacak ve uygulamalar planlara geçirilecektir. Semtin imarındaki değişiklikler kayıt içinde olacağı gibi gelecekte yapılacaklar da projelendirilmelidir. Yapılaşma ise imkânlar nispetinde sağlanmalıdır. Artık emekle yapılaşma yapılacaktır. Yapılaşma yeni semtlerin inşası ile olacaktır. Yapılacak yeni 100 lojmanlı işyeri apartmanlarına semtin çoğalan nüfusu yerleşecektir. Yani artan emekle yeni apartman yapılacak ve orada da çocuklarımız yerleşeceklerdir.
- b) Sağlık: Kişilerin sağlığı semtin sağlığıdır. Dolayısıyla semtte herkes sigortalanacak, çalışmayanlar da sigortalanacak. Sigorta semt ortak üretiminden alınacak payla karşılanacaktır. Herkes asgari ücretle sigortalanacak. Çalışan istediği işte çalışacak. İşveren sigorta payını kooperatif ödeyecek, kooperatif işçilik faturasını kesecektir.
- c) Güvenlik: Genel güvenlik nöbetleşe sağlanacak. Nöbet tutmayanlar bedel vereceklerdir. Kadınlar gündüz, erkekler gece nöbetlerini tutacaklardır. Temizlik işlerini kadınlar nöbetleşe yapacaklardır. İsteyenler bedel vereceklerdir.
- d) Bakım: Tamir bakım bedelleri üretim veya satın alma esnasında bir defa ödenecek. Ondan sonra bakım işleri bedelsiz olacaktır. Bugünün bakım giderleri bugünkü üretime yüklenmiş olacaktır. Ortaklık sistemi ile yapılacağından yetmez diye bir şey olmayacaktır.
Madde 8-UZLAŞMA
- a) Sözleşmeler: Kooperatif tip sözleşmeler üretecektir. İşletmeler ve ortaklar bunlardan istediklerini seçecekler ve uygulayacaklardır. Noter masrafları alınmayacaktır.
- b) Kontrol: Malların sözleşmeye göre üretilip üretilmediği kooperatifin kontrolü tarafından yapılacaktır. On kişi kadar olan kontrolörden herhangi birisinin kabulü ile mal damgalanmış olacaktır. Takip sorumluluğu sona erecektir. İlerde üretim hatası çıkarsa, kabul eden kontrolörün dayanışması ödeyecektir. Böylece semtin ürettiği malların piyasada garantisi olacaktır. Satıcı yükümlü olmayacak ama alıcı için garanti verilmiş olacaktır.
- c) Tahkik: Malların bozuk olması veya ortaklar arasında çıkan nizaları soruşturmacılar inceleyecekler. Ücret kooperatifin genel hizmet payından karşılanacak. Bunların tahkik ettiğinin sonucuna göre hakemler karar vereceklerdir.
- d) Tahkim: Çıkan her türlü niza hakemler tarafından çözülecektir. Hakemlerden birini bir taraf, diğerini diğer taraf seçecektir. Başhakemi hakemler seçecektir. Semt sakinleri mahkeme kapılarında yıllarını harcamayacaklar. Her şey yargı denetimindedir. Soruşturma da hakemler de hakemlerin denetimindedir. Hakemler kasti karar vermişse veya soruşturmacılar yanlış tespitlerde bulundu iseler karar bozulmaz. Kazanan kazanmıştır. Hakemlerin veya soruşturmacıların dayanışmaları tazmin ederler.
Genel Hizmet Ortaklığı işletmede bu ortaklığa yüklenmiştir. Emek payının yarısı kadar payı hizmet payı olarak alır. Bu husus kooperatif sözleşmeleri ile belirlenmiş olup bütün işletmeler buna riayet edeceklerdir. Bu seferlik de bu kadar; gelecek yazıda önemli bir merhaleye de hamle geliyor?