Boşta geçen sürelerin primleri ödenir mi?

Mustafa İşcan

Boşta geçen sürelerin primleri ödenir mi?

Değerli okurlar, bugünkü yazımda epeydir biriken sorularınıza yer ayırıp sizlerden gelen sosyal güvenliğe dair sorularınızı cevaplayacağım.

4-A SSK´DAN EMEKLİLİK AVANTAJLI

MUHARREM ACAR

Babam 1955 doğumlu. 1972´de SSK girişi var. 2004´te tarım sigortası adı altında Bağ-Kur yatırdı. Şu anda 9 yıl 6 ay prim ödemesi yapmış. 20 ay askerlik yapmış. Nasıl emekli olabilir? Bununla ilgili yol gösterebilir misiniz?

Muharrem Bey babanızın SSK´dan emekli  olması avantajlı. Çünkü 8 Eylül 1999 tarihi itibarıyla 23 yıldan fazla süredir sigortalı olduğundan, eski yasa şartlarıyla emekli olacak. Eski yasaya göre yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi. Ancak primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurum şartlarıyla emekli olunuyor. Şayet babanızın Bağ-Kur´dan sonra SSK´ya 1260 gün prim ödemesi varsa, askerlik süresinin 6 ayını borçlanarak hemen emekli olabilir. Yoksa sigortalı bir işte çalışarak SSK´ya 1260 gün prim ödediğiniz tarihte emekli olabilir. Bağ-Kur´dan ise primini 5400 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

 

 

 

EŞİME BABASINDAN MAAŞ BAĞLANIR MI?

SERKAN BAKIR

Mustafa Bey eşim SSK emeklisidir. Şu anda ev hanımı ve çalışmıyor. 2018 Şubat ayında babasını kaybetti. Babası Emekli Sandığı emeklisi idi. 19 Ekim tarihli gazete yazınızı okudum. Eşime de babasından aylık bağlanabilir mi? Baba vefat ettiğinde SGK´ya müracaat ettik, gerekli evrakları gönderdik ancak bir cevap alamadık. Söylentiler "alamazsınız" yönünde.

Serkan Bey Emekli Sandığı´ndan kız çocuğuna yetim aylığı bağlanabilmesi için aranan temel şart kendisinden aylık bağlanacak anne ve/veya babanın ölüm tarihinde evli bulunmamak olarak belirlenmiştir. Anne ve/veya babanın ölüm tarihinde evli olmaları sebebiyle aylık bağlanmamış olan kız çocukları, daha sonra boşanmaları veya dul kalmaları halinde aylık bağlanmasına hak kazanmaktadırlar.

BOŞTA GEÇEN SÜRELERİN PRİMLERİNİ ÖDEYEBİLİR MİYİZ?

CEMAL CİNGÖZ

Eşim 1997 yılında bir şirkette bir yıl kadar şirket müdürü olarak görev yaptı. Ben de devlet memuru olduğum için o tarihte Emekli Sandığı güvencesinde bulunmasının daha uygun olduğunu düşünerek SSK´ya girmesini istemedik. Eşim 1963 doğumlu. 4 aydır sigortalı olarak bir işyerinde çalışmaya başladı. Aradaki sürenin primlerini ödeyebilir miyiz?

Cemal Bey eşinizin sigortasız geçen sürelerin primlerini ödeyemezsiniz. Eşinizin 1997´deki çalışması karşılığında prim ödemesi yani sigorta başlangıcı varsa, 3600 prim günüyle 58 yaşını doldurduğunda; yoksa 7000 prim gününü tamamladığında ya da 4500 prim günüyle 25 yıllık sigortalılık süresini doldurduğunda 4/a (SSK) statüsünden emekli olabilir. 

CENAZE MASRAFLARINI ALABİLİR MİYİM?

GÜVEN DEMİR

Babam 1969´da vefat edince, anneme Emekli Sandığı´ndan "dul ve yetim" maaşı bağlandı. Annem 3 Ekim 2018 tarihinde vefat etti. Emekli Sandığı´ndan cenaze masrafı talep edebilir miyiz? Nasıl bir yol izlememiz gerekir?

Cenaze ödeneği veya ölüm yardımı, Emekli Sandığı´ndan aylık alan emekli memurların sadece kendilerinin ölümleri halinde yapılan bir ödeme olup, babanızdan dul aylığı almakta olan annenizin vefatı dolayısıyla cenaze masrafı ödenmez.