Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Bosna Hersek'te Dayton Antlaşması'nın 29. yılı: Karmaşık siyasi yapı devam ediyor

21 Kasım 1995’te imzalanan Dayton Barış Antlaşması, Bosna Hersek’e dünyanın en karmaşık siyasi yapılarından birini getirdi. Antlaşma, ülkedeki 4 yıl süren savaşı sonlandırarak, etnik temelli bölünmeleri resmileştirdi.

Bosna Hersek

Bosna Hersek, 21 Kasım 1995’te imzalanan Dayton Barış Antlaşması’nın 29. yıl dönümünü kutluyor. Savaşın ardından Bosna Hersek’te silahların susmasını sağlayan bu antlaşma, ülkede etnik temelli bir siyasi yapının kurulmasına neden oldu. Bosna Hersek, bugüne kadar, Bosnalı Sırplar, Bosnalı Hırvatlar ve Boşnaklardan oluşan üç ana etnik grup arasında karmaşık bir güç paylaşımı düzenine dayanan siyasi yapısıyla dünya genelinde en karmaşık yönetim sistemlerinden birine sahip olmaya devam ediyor.

29 yıl önce paraf edilen ve 14 Aralık 1995'te imzalanan Dayton Barış Antlaşması, Balkan ülkesi Bosna Hersek'te çatışmaları, 1992-1995 yıllarında yaşanan savaşı sonlandırdı.

ABD'nin Dayton şehrinde 21 Kasım 1995'te paraf edilen antlaşma ile gelen karmaşık siyasi yapı gereği Bosna Hersek, 2 entite ve 1 özerk bölgeye ayrıldı.

Antlaşma kapsamında Bosna Hersek'te Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) isimli bir kurum da açıldı ve OHR'ye uluslararası toplum adına Bosna Hersek'te barış antlaşmasının uygulanmasını denetleme görevi verildi.

OHR'nin başındaki Yüksek Temsilci ise geniş yetkilere sahip, Devlet Başkanlığı Konseyinin üyeleri dahil olmak üzere, ülkede barışın uygulanmasına engel olan kişileri görevden alabiliyor, ihtiyaç durumunda yasa çıkartabiliyor.

 

ÜLKE SİYASETİNİN 29 YILDIR DEĞİŞMEYEN TARTIŞMASI "DAYTON"

Ülkedeki ilerlemenin önündeki ve sorunların çözülememesindeki en büyük "engel" olarak görülen antlaşma, siyasetçilerin de en çok kullandığı argümanlardan biri.

Dayton Barış Antlaşması'nın paraflanmasının üzerinden 29 yıl geçtiği için birçok siyasetçi bunun güncellenmesi gerektiğini belirtirken uzmanlar da ülkede birçok kararın alınamamasından, antlaşmayı sorumlu tutuyor.

Antlaşma ile beraber kurulan ülkedeki iki entiteden biri Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik'in ayrılıkçı söylemlerinin kaynağını Dayton oluştururken Boşnak siyasiler de Dayton ile kurulan anayasal düzenin yıkılmasının amaçlandığını savunuyor.

Dodik, RS'yi Bosna Hersek'ten ayırmayı planladığını açık açık söylemlerine yansıtırken onun bu söylemleri Boşnaklar nezdinde "Dayton karşıtlığı" olarak görülüyor.

 

SAVAŞTA "SİLAHLARI SUSTURAN" ANTLAŞMAYA GİDEN SÜREÇ

Bosna Hersek'te 29 Şubat-1 Mart 1992'de eski Yugoslavya'nın dağılmaya başlamasıyla bağımsızlık için referandum yapıldı. Ülkedeki Sırpların boykot ettiği referanduma katılanların yüzde 99,4'ü bağımsızlık için "evet" dedi.

Bağımsız bir Bosna Hersek devletinin ortaya çıkmasından hemen sonra "Büyük Sırbistan" ideolojisiyle hareket eden Sırplar, Yugoslav ordusunun tüm imkanlarını kullanarak Boşnaklara karşı katliamlara başladı.

Ülkede 4 yıla yakın süren savaşta 2 milyondan fazla kişi evlerini terk etti, büyük çoğunluğu sivil, 300 binden fazla kişi hayatını kaybetti.

Etnik temizlik ve soykırım amacıyla hareket eden Sırp güçleri, Bosna Hersek'in Prijedor, Visegrad, Foca, Bijelina, Zvornik, Srebrenitsa gibi birçok şehrinde çok büyük katliamlar yaptı. Savaşın son yılında, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanmış en büyük insanlık trajedisi kabul edilen Srebrenitsa ve civarında sadece birkaç gün içinde 8 binden fazla Boşnak sivil katledildi.

Ülkelerinin bağımsızlığı ve kurtuluş mücadelesi için batıda ve güneyde Hırvatlara, doğuda ve kuzeyde de Sırplara karşı Bosna Hersek'i savunan Boşnaklar, ağır silahlarla donatılmış düşmanlarına karşı önemli zaferler de kazandı.

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'daki en büyük katliamların yaşandığı Bosna Savaşı, Dayton Barış Antlaşması ile sona erdi.

screenshot-2.jpg

 

BOSNA HERSEK'TE SAVAŞIN ARDINDAN 2 ENTİTE VE 1 ÖZERK BÖLGE KURULDU

ABD'de günler süren müzakerelerin ardından 21 Kasım 1995'te paraf edilen antlaşma, 14 Aralık 1995'te Fransa'da, dönemin Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç, eski Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Milosevic ve eski Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tudjman tarafından resmen imzalanarak yürürlüğe girdi.

Bağımsız Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı İzetbegoviç, Dayton'un "adil bir antlaşma olup olmadığı" tartışılırken "Bu, adil bir barış değil ancak savaşın devam etmesinden daha adil. İçinde bulunduğumuz bu durumda ve böyle bir dünyada daha iyi bir barış sağlanamazdı." sözleriyle Boşnak tarafının Dayton'a dair düşüncelerini net şekilde ortaya koydu.

Antlaşma ile Bosna Hersek'te Boşnak, Hırvat ve Sırplar "ülkenin kurucu halkları" kabul edildi.

Dayton ile Bosna Hersek ülkesi, nüfusunun büyük çoğunluğunu Hırvat ve Boşnakların oluşturduğu Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) ile Sırp nüfusun yoğun olduğu RS entitelerinden ve özel bir statüye sahip Brcko Bölgesi'nden, FBIH entitesi de her birinin kendi hükümeti ve meclisi bulunan 10 kantondan oluştu.

Devletin en üst makamı olarak da Boşnak, Sırp ve Hırvat 3 üyeden oluşan Devlet Başkanlığı Konseyi oluşturuldu. Dört yıllığına halk tarafından seçilen konsey üyeleri, dönüşümlü olarak 8 aylığına "konsey başkanlığı" yapıyor.

Konseyin Hırvat ve Boşnak üyeleri, FBIH'de yaşayanlar, Sırp üye ise RS'de yaşayanlar tarafından seçiliyor.

 

DAYTON İLE GELEN KARMAŞIK SİYASİ YAPI KARAR ALINMASINI ZORLAŞTIRIYOR

Antlaşmanın getirdiği karmaşık yapıda, kanton, entite ve devlet düzeyinde 5 başkan (3'ü konsey üyeleri), 13 başbakan ve 130'dan fazla bakan bulunuyor. Karmaşık siyasi yapı, birçok kez hükümetler arasında yetki kargaşasına neden oluyor, karar alınmasını zorlaştırıyor.

Basit bir kanunun çıkarılması dahi Sırp, Boşnak ve Hırvat temsilcilerin onayını gerektirdiği için uzun sürerken dış politika gibi önemli konularda alınacak kararlar, Devlet Başkanlığı Konseyi'nin üç üyesinin de uzlaşmasıyla alınabiliyor.

Bosna Hersek'in birçok alanda elini kolunu bağlayan Dayton Barış Antlaşması, birçok kesim tarafından "son kullanma tarihi geçmiş" ya da "artık güncellenmesi gereken" bir antlaşma olarak görülüyor.

 

Kaynak: karar.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER